Mózes betépve kapta meg a Tízparancsolatot

2008.03.05. 11:43
Egy izraeli kutató azt mondja, Mózes minden bizonnyal valamilyen pszichedelikus drog hatása alatt állt, amikor a Sínai-hegyen megkapta a Tízparancsolatot. A tudós szerint a vallási rítusok és az egyes vallások csodás elemeinek a kialakulásában jelentős szerepük volt a különféle drogoknak.

Benny Shanon a Jeruzsálemi Héber Egyetem kognitív pszichológiával foglalkozó professzora a Time and Mind pszichológia szaklapban megjelentetett tanulmányában azt írja, a bibliai idők zsidóinak vallási rítusainak kialakulásában komoly szerepük volt a pszichedelikus drogoknak, számol be róla az AFP.

„Mózest és az izraeli embereket a Sínai-hegyen történt olyan esemény kötötte össze, ami vagy egy természetfeletti kozmikus esemény volt, amit én kétlek, vagy egy legenda, amit szintén kétlek, vagy, ami viszont nagyon is valószínű, drogok hatása alatt átélt látomás volt" - mondta el a professzor kedden az egyik helyi rádióban.

Mózes a Biblia szerint a Sínai-hegyen kapta meg Istentől a Tízparancsolatot, ami a judaizmus és a kereszténység egyik legfontosabb vallási előírása lett.

Shanon, aki maga is használt pszichedelikus drogokat azt mondta, valószínűleg az is egy drogos látomás volt, amikor szintén a Sínai-hegyen Mózes meglátta Istent egy lángoló bokorban.

„A Biblia azt mondja, az emberek hangokat látnak, ami egy teljesen megszokott jelenség" - mondta Shanon, mielőtt felidézett volna néhány Amazonas-menti szertartást, amiben a bedrogozott emberek látták a zenét.

A professzor ezután saját élményeit is felelevenítette még 1991-ből, amikor az Amazon vidékén elterjedt erősen pszichoaktív, látomásokat okozót ayahuasca-főzetet fogyasztotta: „Vallási és spirituális jellegű látomásaim voltak".

Lejövőben

A drogozó profétákról szóló érvelését végül azzal a megállapítással zárja, hogy az általa fogyasztott ayahuasca-főzetet alapanyagaként használó növény nagyban hasonlít az akácra, ami egyrészt többször szerepet kap a Bibliában, másrészt szintén elfogyasztható pszichedelikus drogként.