Földön fekvő, csaholó gyerekek találkozása a szétdobált kólás dobozokra allergiás környezetvédő kutyákkal. A Népszigeti Bemutató Csoport kutyás előadásán jártunk, ahol többek között az is kiderült, a kutyatámadásokért gyakran a rossz kommunikáció okolható, valamint azt is megtudtuk, hogy a jutalomfalat nem csak a kutyákat motiválja.

Miután a Velvet Poronty rovatában nemrég kiderült, hogy a gyerekek a legtöbb esetben nem tudják, mihez kezdjenek egy kutyával, elkísértük a Népszigeti Bemutató Csoportot a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumba, hogy megtudjuk, hogyan is működik a kutya.

A kutyázást nem lehet elég korán elkezdeni, a jó kapcsolat kialakítását már óvodás- és iskoláskorban kellene tanítani, állítják a csoport tagjai. Éppen ezért bemutatókat tartanak országszerte, hogy megismertessék és jobban elfogadtassák a kutyákat és a kutyás társadalmat. „Azt gondoljuk, illetve azt valljuk, hogyha már gyerekkorban elkezdjük megbarátkoztatni a kutyákat a gyerekekkel, hogyha a gyerekeknek tudunk segíteni abban, hogy hogyan kell egy kutyával bánni, akkor az a későbbiekben sokkal könnyebbé teszi mind a kutyáknak, mind a gazdáiknak az elfogadását”, mondta el a Velvetnek Szak Enikő, a Népszigeti Bemutató Csoport tagja.

Feldobták magukat a diákok

Népszigeti Bemutató Csoport

Csoportunk oktató jellegű előadásokat és látványos kutyás koreográfiákat mutat be. Célunk, hogy nézőink jól szórakozzanak, közben pedig megismerjék a Népszigeti Kutyaiskolán kifejlesztett, úgynevezett Tükör módszert. A trükkök "csupán" az eredményt mutatják be, a lényeg a mindennapokban, a kutyánkkal való együttélés minőségében rejlik, ami bárki számára elérhető. Szeretnénk, hogy akár a háziállatot nem tartó nézőink is közelebb kerüljenek a kutyákhoz, és hasznos ismeretekre tegyenek szert a kutyával való viselkedés szabályairól, vagy esetleg épp a velünk való találkozás nyomán változtassák meg viszonyukat az emberiség "kutyás felével".

Az egyórás előadás egy gyorstalpalóval indult, a bekiabálásos alapon működő válaszadásban a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium felsős diákjai végig aktívak voltak, és ezt valószínűleg nem csak a helyes válaszért járó jutalomcsokik váltották ki. A gyors 'Kérdezz! Felelek!'-ből kiderül, házi kedvencünk őse a farkas, gyakran használják nyomkeresésre, vadászatra, vakvezetőkutyának. Valamint többek között azt is megtudták a nebulók, a tömegközlekedéshez a négylábúaknak is szüksége van buszjegyre vagy bérletre, és a mozgólépcsőn bizony ölbe kell venni őket. A diákok szerencsére elég bátrak voltak ahhoz is, hogy személyesen, négykézlábra ereszkedve prezentálták, milyen is az, amikor a kutya örömében csóválja a farkát, amikor morog, vagy amikor éppen megadja magát.

A kutyatámadásokért a rossz kommunikáció is okolható

"A kutyatámadásoknak nem az az alapszituációja, hogy a kutya vad és meg akar támadni embereket, hanem félreérti az emberi kommunikációt", mondta Szak Enikő. A bemutató csoport tagjai ezért azt is elmagyarázzák, hogyan érdemes megközelíteni a kutyákat, és azt is megmutatják, hol és hogyan szabad megsimogatni őket. „Nem szabad hirtelen mozdulatokat tenni, mivel a kutya ezt támadásnak is hiheti. A kutyák által leginkább értékelt simogatási forma a fültővakargatás” – tudtuk meg a választ, miközben Szak Enikő éppen a terem közepén ülő Trixit részesítette a fent említett simogatásban. Ezek után persze kitért az egyik legfontosabb szabályra is: idegen kutyához ne menjünk oda csak akkor, ha azt gazdája is megengedi, és a kerítésen pedig eszébe se jusson benyúlni senkinek az éppen házat őrző ebhez.

Szlalom és környezetvédelem

A gyors és játékos fejtágító után a nap sztárjai, azaz az ebek bemutatták, mire is képesek valójában. Samu, a vizsla igazi környezetvédőként szedte össze az üres kólás dobozokat, Trixi műanyag üvegeket borogatott. Ezek után néhány szerencsés kiválasztott kezébe vehette az irányítást, és egy sorverseny keretében megmutathatta, hogyan is kell egy kutyát irányítani. Miután a bemutató csoport tagjai elmagyarázták, mit is kell csinálni ahhoz, hogy a kutyák leüljenek, lefeküdjenek, vagy csak simán felborogassák az üres üvegeket, a diákoknak kellett rávenniük a négylábúakat arra, hogy minél gyorsabban végrehajtsák a megadott feladatsort. Persze az első ránézésre könnyű gyakorlatok nem mentek olyan egyszerűen, de a végére azért minden kutya rájött, mit akar tőle ötven egyszerre kiabáló és hadonászó gyerek.

Végezetül íme egy videó arról, mire is képesek a Népszigeti Bemutató Csoport kutyái megfelelő irányítás mellett.