horoszkóp

Fél éve hiába várják haza Hollandiából Nagy Miklóst

bry
2008.10.16. 15:34
Nagy Miklós fél éve tűnt el, és azóta semmilyen életjelet sem adott magáról. Hollandiából tartott hazafelé, de nem érkezett Magyarországra. Családja szerint a 22 éves fiú talán azért nem jelentkezik, mert nem engedik neki, de az is elképzelhető, hogy már nincs is életben. Az aggódó rokonok sürgetése ellenére a rendőrség nem indított nyomozást, mivel szerintük nincs semmi arra utaló jel, hogy bűncselekmény történt volna.

Fél éve hiába keres családja egy 22 éves fiatalembert. Nagy Miklós február 5-én nyomtalanul eltűnt. Hollandiából indult haza Győrbe vonattal, de 22 éves fiú nem érkezett meg. Iratait február 7-én megtalálták egy bécsi postaládában. A családja azóta sem tudja, mi történhetett vele. "A rendőrségen feljelentést teszünk, mert azt szeretnénk, hogy az államigazgatási eljárást bűnügyi nyomozássá minősítsék át. A személyiségi jogok védelme miatt ugyanis addig nem tudunk tovább kutatni" - nyilatkozta a Velvetnek a fiú édesapja, Nagy Lajos.

A fiú apja szerint Miki bajban van, ha még él

A család szerint elképzelhető, hogy valami baja esett a fiúnak, talán már nem is él. "A fiam levelei alapján meg lehet állapítani, hogy semmi olyan szándéka sem volt, hogy megszakítsa velünk, vagy a barátaival a kapcsolatot. Nagyon szoros baráti köre van, ők is fél éve keresik, de semmilyen életjelet nem ad. Ez vagy azt jelenti, hogy nincs életben, és akkor ki kéne nyomozni, hogy mi történt vele, vagy valamilyen kényszerhelyzetben van, amiből ki kell menteni. Az államigazgatási eljárás erre nem ad lehetőséget." - mondta Nagy Miklós édesapja, aki egyébként már egy honlapot is létrehozott a fiú felkutatása érdekében.

A rendőrségnél megígérték, hogy a telefon IMEI kódja alapján meghatározzák, hol használták utoljára a mobilját, vagy esetleg használják-e jelenleg is. Ez egy konkrét nyom lehet, talán ez alapján folytatódhat a keresés.

Fotóművésznek készült

Miki érdeklődése az utóbbi években egyre inkább a művészetek irányába fordult. Iskolaválasztásai nem voltak sikeresek, és elhatározta, hogy a fotózásban, az alternatív művészetben keresi a jövőjét. Azért is indult el külföldre, hogy saját megélhetésének alapjait megteremtse, és élményei alapján összeállítsa portfolióját a fotóművész szakirányú felvételihez.

János, akivel a 22 éves fiatalember együtt lakott Hollandiában, azt mondta az eltűnt fiú családjának, hogy semmi rendkívüli nem történt odakint. Elmondása szerint Miki azért indult haza, mert elfogyott a pénze és nem talált munkát. János kint tudott maradni Hollandiában, mert az ismerősein keresztül sikerült állást találnia.

"Miki február 5-e óta semmilyen életjelet sem adott, azóta egyetlen barátja sem hallott róla. János abszolút kizárja, hogy drogügyletbe keveredett volna. Szóba került köztük ilyesmi, de elzárkóztak tőle, és eszük ágában sem volt drogkereskedelembe keveredni", mondta Nagy Lajos.

Ha nincs bűncselekmény, nincs nyomozás

Egy eltűnt nagykorú személy esetében nincsen külön nyomozás, berakják a különböző adatbázisokba a többi eltűnt közé, később kiadnak egy nemzetközi körözést. Ezután a rendőrség várja, hogy az illető esetleg kapcsolatba kerül velük valamilyen bűncselekmény kapcsán, vagy igazoltatás során.

A holland rendőrség arra vár, hogy a magyar hatóságtól megkeresést kapjon, ami alapján nyomozást indíthatnak. Nagy Miklós eltűnését családja február 18-án jelentette be. Mivel nincs bűnügyi nyomozás, ezért a holland rendőrök ugyan kimentek a lakásra, ahol lakott, és beszéltek Miki szállásadójával, Rensszel, de azt már nem ellenőrizték le, hogy igazat mondott-e. "Nem tudjuk, hogy a január 31-én írt utolsó levele utáni öt napban mi történt valójában, nem tudjuk kivel találkozott azóta. Miki arról sem írt, hogy haza akart jönni" - mondta a családfő.

Kocsis Tünde a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Velvetnek elmondta: "Ez a fiatalember Hollandiában élt, ott volt vendégmunkás és Magyarországra meg sem érkezett. A rendőrség a nyomozást csak bűncselekmény gyanúja esetén tudja elrendelni, eddig ilyen adat nem merült fel."