horoszkóp

Kit terhel a felelősség az online közvetített öngyilkosság miatt?

2008.11.26. 10:35
A múlt szerdán élőben öngyilkosságot elkövetett 19 éves Abraham K. Briggs ügyében már a weboldalaknál is vizsgálatot indított a rendőrség. A moderátorokat és a regisztrált tagokat is keresik, hogy megállapítsák a felelősséget. Többen is voltak, akik a gyógyszerek bevételére buzdították a fiút, akit aztán további 12 órán keresztül holtan mutatott a webkamera.

A Pembroke Pines-i rendőrség vizsgálja a webkamerás adást sugárzó oldal felelősségét, ahogyan bodybuilding.com honlapot is, ahová Abraham K. Biggs beírta az online webkamerás közvetítésre mutató linket. A 19 éves floridai fiú állítólag korábban már többször is fenyegetőzött az öngyilkossággal, ezért nem vették komolyan az egyik honlap moderátorai. Biggs szerdán halt meg gyógyszer-túladagolásban, többen buzdították is, vegye el az életét.

Arcokat és neveket keres a rendőrség

Abraham K. Biggs múlt szerdán lett öngyilkos, élő webkamerás közvetítésben, miközben azt valószínűleg több ezren is nézték. A 19 éves fiatal a bodybuilding.com-ra írt egy hozzászólást, amiben kijelentette, hogy öngyilkos szeretne lenni, majd mellétette annak az oldalnak a hivatkozását, amin a hozzászólók élő webkamerás közvetítésben nézhették meg a fiú halálát. A Broward College diákját többen is buzdították, hogy vegye be a pirulákat, némelyek pedig sokkolva figyelték az eseményeket. Biggs öngyilkos lett, a Justin.tv sugárzásának köszönhetően pedig további 12 órán keresztül nézhették Biggs halott testét a látogatók. A rendőrség a moderátorok, és az anonimitásba burkolózó felhasználók felelősségét vizsgálja - adta hírül az InformationWeek.

Néhány hozzászóló felfedte Biggs kilétét, majd beírta a telefonszámát és címét is. Miután a 19 éves fiú már órák óta feküdt ott, az adást nézők értesítették a rendőrséget. Akkor már túl késő volt. Biggs apja szerint a fia bejegyzése egy segélykérés volt, amire senki nem reagált időben - írja az Associated Press.

Nehézkes a nyomozás

Az események láncolatát már nehéz felfedezni, a honlap ugyanis eltávolította a videót, és néhány hozzászóló is törölte az üzenetét, így nem lehet tudni, hogy azok vezethettek-e Biggs halálához. Az azonban lehetséges, hogy amennyiben az egyik érintett honlap moderátora komolyan veszi a fiú fenyegetőzését, akkor talán még megelőzheti a halálát. Több hozzászóló azt állította, nem lehetett megállapítani, hogy Biggs felvétele online közvetítésben megy.

A bodybuilding.com weboldal moderátorai nem kommentálták a rendőrségi vizsgálatot, szemben a Justin.tv-vel. "Sajnáljuk, hogy ez történt, és szeretnénk megadni a kellő tiszteletet a családnak" - nyilatkozta Michael Sibel, a Justin.tv munkatársa. Az eset egyébként nem érint kifejezetten bűnügyi területet, hiszen jelen esetben a Justin.tv használati feltételeit sértették meg. Mindenesetre bárki, aki New York államban öngyilkosságra buzdít, gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítható.