A Youtube új csillaga azzal lett sztár, hogy pucéran táncol és még csak nem is szép. Az angol állatmenhelyen lakó Oscar neve ellenére nőnemű, egyébként pedig kakadu, már 12 éve meg kellett volna halnia, ehhez képest úgy rázza a seggét mint Mick Jagger.

Oscar, a betegség miatt teljesen kopasz kakadu a floridai Broward megye nevezetességeként került fel a Youtube-ra: bár külseje alapján inkább sajnálnivaló, mint esztétikus, viszont valódi egyéniség. Például imád táncolni, és jól hozza Mick Jagger csípőmozgását, ha zenét hall – írja a Dél-Floridai Sun Sentinel.

„A világ legcsúnyább madarának is mondhatnánk” – mondja őszintén Cherie Wachter, a Broward megyei Humane Society állatvédelmi szervezet vezetője. „Mégis valódi internetes szenzáció lett belőle”.

Oscar – akire Wachter a she névmással, azaz nőstényként hivatkozik – egy ritka bőrbetegségben szenved: tollai deformálódva, össze-vissza állva nőnek, ez pedig irritálja a madár bőrét. A tojó ezért szisztematikus alapossággal megszabadul tőlük, kihúzkodja őket, megkopasztva önmagát. Egyedül a feje tetején maradt egy kócos búb, mert azt nem éri el. Mivel ez a betegség súlyosan fertőző és fél éven belül halálhoz vezet, ezért az állatvédő szervezet, ahová először került, a náluk lévő más madarak érdekében megkérte a Humane Societyt, fogadják be ők. Oscar végül több szempontból is meglepte őket.

„Úgy volt, hogy kábé hat hónapja lehet hátra. Ennek már 12 éve” – mondja Ms Wachter. Állatorvosuk, Eileen Osti szerint pedig egyszerűen nincs magyarázat Oscar szívósságára: „Ő az a példány, aki kivételt képez a könyvekben leírtak alól”.

A 12 éve vidáman haldokló madár másik meglepetése tánctehetsége volt: teljesen felpörög, ha zenét hall, oldalazó mozgással szaladgál az ütemre, koreográfiáját pedig szexi csípőriszálással teszi egyénibbé. A Mick Jagger-imitátor madarat sztárrá válása óta többen is szerették volna örökbefogadni, de a szervezetnek esze ágában sincs megszabadulni nem hivatalos kabalájától: „Ő a mi madarunk, szeretjük, úgyhogy nem megy sehova”.

Oscaron kívül sok más táncoló kakadut és egyéb papagájfélét is találhatunk a YouTube-on, ami azt mutatja, hogy ezek a madarak egyébként is hajlamosak bemozdulni, ha zenét hallanak, gazdáik pedig hajlamosak ezt lefilmezni. Van olyan büszke gazda, aki szerint állata valódi rajongóként fel is ismeri kedvenc zenekarát, amire a kánkán és a rockos hajrázás koreográfiáját vegyíti, esetleg gangsta rapperként bólogat, Justin Timberlake táncstílusát követi, esetleg vad lelkesedésében leénekli Phil Collinst. Loug Begára pedig a legjobb hülyén pattogni, így: