horoszkóp

Négy évvel megúszta az unokájával közösülő nagyapa

MTI
2008.05.16. 12:19
A Pécsi Városi Bíróság négy év fegyházbüntetést szabott ki arra a nagyapára, aki két évvel ezelőtt értelmi fogyatékos unokájával közösült. A vádlott ügyvédje enyhítést kért, ezért fellebbezetett az ítélet ellen. Az ügy a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.

A Pécsi Városi Bíróság négy év fegyházbüntetéssel sújtotta pénteken hozott nem jogerős ítéletében azt a nagyapát, aki két évvel ezelőtt értelmi fogyatékos unokájával közösült, s ebből gyermek is született.

A bíróság Folbert Csaba vezette tanácsa a 64 éves férfit a gondozására, felügyeletére bízott személy sérelmére elkövetett erőszakos közösülésben mondta ki bűnösnek. Mellékbüntetésként négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, s kötelezte a több mint félmillió forint perköltség megfizetésére. Az ítélet ellen vádlott és védője felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így az ügy a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.

A tényállás szerint a pellérdi K. István 2006 júniusában megerőszakolta tizenhárom éves unokáját. Az esetre úgy derült fény, hogy a kislány teherbe esett, ezért vizsgálat indult az apa kilétének felfedésére. Genetikai elemzések nyomán bizonyossá vált: a bűncselekményt a nagyapja követte el. A ma gyermekotthonban lakó lány tavaly adott életet kislányának, őt nevelőszülőknél helyezték el.

A vádlott bírósági meghallgatásakor először elismerte bűnösségét, majd tagadta azt. Azt mondta, a bűncselekmény "a sátán műve", az ügyben ellene felhozott bizonyítékok, tanú- és szakértői vallomások pedig hazugságok.

A bíróság a büntetés kiszabásánál súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a nagyapa tettét hozzátartozója sérelmére követte el, s azt is, hogy korábban volt már büntetve. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor idős korát, valamint enyhe fokú szellemi korlátoltságát.