horoszkóp

Autókereskedéssel foglalkozott a felrobbantott pécsi házaspár

ttl
2008.11.19. 12:44
Kézigránátot dobtak egy pécsi roma család házára. A felnőttek a helyszínen meghaltak, két kisgyereküket sokkos állapotban vitték kórházba a mentők. A megyei rendőrségi szóvivő szerint nem etnikai jellegű támadás történt, az áldozat ismert volt rendőrségi körökben.

Pécsett, a Fejlődés utcai, romák által lakott családi házba kedd éjjel, 22 óra 45 perckor dobtak kézigránátot ismeretlenek. A támadásban a két szülő a helyszínen meghalt, három gyermekük - a legfiatalabb kétéves, a legidősebb ötéves - is otthon volt, közülük ketten könnyebben megsérültek, sokkos állapotban vitték kórházba őket - írta az MTI.

Zsobrák Péter, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kora reggel azt mondta, hogy a rendőrség külön nyomozó csoportot állított fel az ügy kivizsgálására. Kitért arra, hogy az áldozatok romák, de a vizsgálat eddigi adatai szerint nem etnikai jellegű támadásról van szó. Az elhunyt férfi ismert személy volt rendőrségi körökben.

Klikk a helyszínről készült képekért!

Zsobrák Péter egy szerda reggeli tévéinterjúban arról beszélt, hogy a támadást bosszúból követhették el. A Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában azt mondta, hogy nem találtak összefüggést a pécsi eset és a múlt heti nagycsécsi támadás között. A szóvivő se cáfolni, se megerősíteni nem akarta azt az információt, hogy az áldozatul esett családfő autókereskedő lett volna. Közlése szerint a férfi foglalkozásának nincs jelentősége az ügy megítélése szempontjából.

A megtámadott ház környékén élők szerint elmondható, hogy nem rasszista indíttatásból támadtak a családra. Rokonok szerint a házaspár korábban valóban üzletelt autókkal, egyesek szerint lányokat is futtattak. Régebben "jól ment nekik", de mára elszegényedtek, ennivalóra is úgy kaptak kölcsön - mondták a környékbeliek a megyei online napilapnak. A környéken azt is tudni vélik, hogy előző este megfenyegették a férfit. A Dunántúli Napló munkatársa úgy értesült, a házaspár négy gyermeke közül kettő szorult orvosi ellátásra, de már ők is rokonoknál vannak a testvéreikkel együtt. A robbanás idejében ketten tartózkodhattak a szüleik mellett a szobában. A rendőrséget a legnagyobb, tizenkét éves gyerek értesítette.

A nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa, Kállai Ernő szerda reggel soron kívüli tájékoztatást kért az ügyben Bencze József országos rendőrfőkapitánytól. A telefonos beszélgetésben az ombudsman közölte az országos főkapitánnyal: elfogadhatatlannak, a bűnügyi nyomozástan szabályaival is ellentétesnek tartja, hogy - feltehetően érdemi vizsgálat nélkül - kizárta a rendőrség az esetleges rasszista motívumot. Az ombudsman az MTI-nek azt mondta: szerda kora délutánra tanácskozásra hívta az ország vezető roma politikusait és közéleti személyiségeit.