horoszkóp

Van-e rosszabb áprilisi tréfa Győzikénél?

2009.04.01. 13:37
Kapcsolódók (1)
Április elseje alkalmából a világ lapjai majdnem annyi kamuhírt találnak ki, mint amennyit a holnap jubiláló Gáspár Győző terjesztett önmagáról a magyar médiában eltöltött tíz éve alatt. De csak majdnem. Mivel Győzőből ma amúgy is túltengünk, nézzük, mivel próbálkoznak szegény győzőtlen konkurensek!

A Velvet mindent elkövet, hogy Gumicukor hírblogunkban minden nap április elseje legyen, és bár a tények és a hitelesség erősen behatárolják a lehetőségeinket, szerencsére mindig számíthatunk a magyar celebritások kiemelkedő teljesítményére. Mivel ezek lehetővé teszik, hogy számunkra a mai nap se nagyon különbözzön az eddigiektől, tudjuk, és mindig is tudtuk, micsoda kivételezetten szerencsés helyzetben vagyunk. Bezzeg a világ más híroldalai: nekik külön kell hihetetlen híreket kitalálniuk a mai nap alkalmából! Körülnéztünk, és azt kell mondjuk, a helyzetünk valóban irigylésreméltó.

A Gumicukor kommentjeiben újabban előszeretettel vádolnak bennünket azzal, hogy a Twittert reklámozzuk, pedig sajna csak arról van szó, hogy most már Hollywood is rájött, a Twitter a netes kommunikáció KFR-je. Nem véletlen, hogy a jónevű brit Guardian például a webkettes trendhez felzárkózva kihirdette: a nyomdafesték már nem trendi, ők ezentúl csak Twitteren jelennek majd meg. „A szerkesztőink szerint minden fontos hír összefoglalható 140 karakterben” – indokolják döntésüket a mai számban. Az alkalmazás népszerűségét elnézve komoly fenyegetést jelenthet, ha átmegy az a törvényjavaslat, ami bejegyzésenként adóztatná a twitterezőket – ezt például az ausztrál kormány tervezi, a Mumbrella mai hülyehíre szerint. A New Zealand Herald az örök Apple-Microsoft ellentétet próbálta meglovagolni, amikor bejelentette, hogy a Microsoft felvásárolta az Apple-t, de ez nyilvánvalóan alma.

A Microsoft Xbox a Guitar Hero komoly riválisának szánta Alpine Legend nevű programját, amihez nem szükséges hülye gombokat nyomogatni hülye játékgitárokon, mindössze egy jó torok kell hozzá. A magyar játékosok ráadásul komoly előnyt kovácsolhatnak Szandi korai munkásságának alapos ismeretével, mert igen, jódlizni kell. A Havas Csúcs játékfejlesztő cég programjában a száz legnépszerűbb jódli-örökzöldet eleveníthetjük fel hegycsúcs nélkül is, az egyik legnépszerűbbnek a „Ki köpött a havasi kürtömbe?” című darabot tippeljük. Az első száz befutó ingyen kőszáli kecskét is kap, úgyhogy mindenképp érdemes még ma, és csakis ma megrendelni.

Természetesen a YouTube is alkalmazkodott a fejreállt világhoz, a Google pedig világra hozta CADIE-t, az együgyű pandalány-alkalmazást, aki a bullshit-generátorral készült sajtóközlemény szerint öööö, hát izé, szóval bonyolult feladatokra lesz képes – majd, ha a folyamatosan blogolt fejlesztése során agysejteket is kap. Egyelőre leginkább a cuki pandákért lelkesedik.

A szétműtött arcú celebek jelensége nem újdonság, derült ki az Independent mai brékingjéből: ők Nefertiti (más verzióban Nofretete) egyiptomi királynőt leplezték le, akinek révén végre bebizonyosodott, hogy már az ókori Egyiptomban is ismerték az arcfelvarrás technikáját. Várható még a medúza-botox és a gyapot mell-implantátum.

A divat világából érkezett a másik lélegzetelállító felfedezés, a skótkockásra tenyésztett birka. Ez ugyan állítólag a Times sztorija, mi csak az angol Metróban találtunk róla képpel is illusztrált hírt, tessék.

A gazdasági világválság jelenségei után már nem egyszerű szélsőségesen hihetetlen gazdasági hírt kitalálni, az angol Economist talán ezért nem is próbálkozott ilyesmivel, inkább úgy döntött, a Disneyland mintájára gazdasági témájú élményparkot hoznak létre. A mai napon megnyíló Econoland vendégei kacagva tapasztalhatják meg a Pénzügyi Hullámvasút lélegzetelállító élményét, vagy vidáman navigálhatnak Tőzsdecápák közt a Lebegő Árfolyamok medencéjében: térkép itt.

A tavalyi április elseje legjobban sikerült prankjeiből egyébként tisztes összeállítást közöl a Cnet News itt, de a történelmi, azóta legendássá nemesült április elsejei kamuhírekből a MuseumOfHoaxes weboldalán található igazán szép és bőséges válogatás. Tényleg.

A valódi nagy átverések közt egyébként külön kedvencünkké vált egy kicsi, ám annál monty pythonosabb darab, a balszerencsés japán hosszútávfutó esete, akinek egy fordítási hiba következtében 26 mérföld helyett 26 napot kellett futnia az 1981-es Londoni Maratonon. Az eddig felhozatalunk alapján egyébként ez még simán hihető is.

Futottak még

Kína felvásárolja az ausztrál krikett-sportot, a Concorde újra az eget hasítja - két példa abból a szerdai összeállításból, amit az AFP francia hírügynökség tett közzé az április elsejei álhírekből. Amíg az ilyen álhírek (angolszász kifejezéssel: prank) nagy része nem lépi túl a humor határait, vannak olyanok, amelyek jócskán túl vannak a jó ízlés, sőt egyéb határokon is, például azért, mert politikailag kényes, esetleg dühös reakciókat kiváltó, akár még tényekkel is operáló témákat vetnek fel - írja az AFP.

Ilyen az ausztrál Herald Sun nevű újság honlapján megjelent álhír, amely arról szól, hogy Kína megveszi, és Mekong-nak fogja nevezni az ausztrál krikett sport jelképes központját, a 100 ezer férőhelyes melbourne-i Krikett Stadiont. Az álhír - jegyzi meg az AFP - egyértelműen gúnyos válasz arra a tényre, hogy Ausztráliában elég érzékenyen reagáltak Kína nagyarányú tulajdonvásárlásaira az ausztrál bányaiparban. Habár a cikk aláírásából ki lehetett találni, hogy áprilisi tréfáról van szó, a beérkezett csaknem 200 komment közül több elég ingerülten Kína-ellenes volt.

A párizsi Repülési és Űrkutatási Múzeum igazgatója közleményben tudatta a múzeum honlapján, hogy valóban a tőlük származik a hír, hogy júniusban ismét repül a Concorde, de az egész kacsa, és csak arra szolgál, hogy életben tartsa az álmokat. A legendás formájú repülőgépet 2003-ban vonták ki a forgalomból a pénzügyi veszteségek miatt, ha újra beindítanák, akkor ez több mit két millió euróba (több mint 600 millió forintba) kerülne - írta Gerald Feldzer igazgató.

A lett internetes portál, a Delfi azt közölte, hogy a globális gazdasági válság hatására a lett bankjegyek hirdetni is lehet, így nagyobb bevételei lesznek az államnak. A norvég Vaart Land azt közölte, hogy újra kellet keresztelni egy babát Norvégiában, mert a templomban történt csőrepedés miatt egy üveg citromízű ásványvízzel végezték a szertartást, ami ezért érvénytelen. (A Független Hírügynökség összeállítása)