Tim Patch ausztrál festőművész nem véletlenül alkot Pricasso néven: ecsetként a péniszét használja. Most rendhagyó módszerét megörökítő rendhagyó önarcképével próbálja lenyomni hagyományos eszközökkel festő kollégáit az egyik legnevesebb ausztrál festészeti pályázaton.

Az ausztrál Timothy Patch általában erotikus témájú rendezvényeken szokott fellépni különleges alkotómódszerével: speciálisan előkészített vásznakra fest portrékat, ecsetként azonban a festékbe mártott péniszét használja.

A férfi két évvel ezelőtt, egy jól sikerült szilveszteri bulin döbbent rá egyéni tehetségére. Szerinte ez egyáltalán nem könnyű és kellemes módja az önmegvalósításnak, ő sokszor igenis megszenved a művészetéért: "Órákon át festeni egy vászonra, ez nem tesz túl jót a bőrnek. Nagyon ki tud száradni" - árulta el. A vásznak speciális előkészítésére is azért van szükség, hogy rendhagyó ecsete bírja az igénybevételt: a Pricasso néven alkotó művész - neve büntető szóvicc az angol prick (pénisz) és az ismert festő nevének összedolgozásából - ugyanis gyorsan dolgozik, saját bevallása szerint óránként három portrét is képes megfesteni. Mint a Sidney Morning Heraldnak elárulta, sikerének titka- a puha alapozású vásznak mellett - a kreatív eszközhasználat: csak a finomabb vonalakhoz használja a farkát, az egybefüggő színű háttereket a fenekével nyomtatja.

A képenként húszperces időkorlátot persze inkább a rendezvényeken kell betartania, de két pornóexpó közt otthon is dolgozik. Olyankor a weboldalán keresztül beérkezett megrendeléseket teljesíti. Aki tehát arra vágyik, hogy arcvonásait pénisszel örökítsék meg az örökkévalóságnak, mindössze egy fotót kell küldjön a művésznek, aki ez alapján 23 ezer forintnak megfelelő összegért, és persze a postaköltségért megfesti a képet.

A művész most úgy döntött, ideje továbblépni: ha már amúgy is portrékat fest, miért ne indulhatna ő is az ausztrál portréfestészeti elismerésért, az Archibald-díjért? Patch már tavaly is megpróbálkozott a díj elnyerésével. Akkor egy plasztikai sebészről festett portréval indult, de nem hatotta meg kellően a zsűrit vele. Idén még biztosabbra megy, és önarcképpel pályázik: a mű teljes alkotói felszerelésében ábrázolja őt. Ez mindössze egy kalapot jelent, meg egy maga előtt tartott vásznat, amivel "ecsetjét" takarja: a teljes művészi élmény átélhető itt.

A sidney-i New South Wales Művészeti Galéria idén közel 700 versenyművet vár az Archibald-díj pályázatra. A döntősök neveit márciusban hozzák majd nyilvánosságra.