horoszkóp

Ejnye-bejnye a prosti abortuszát elutasító bírónak

2008.05.07. 14:51
Írásbeli figyelmeztetést kapott az a gödöllői bíró, aki elutasította a szabálysértési elzárását töltő prostituált abortuszkérelmét. A nagy port felvert döntés az ombudsman vizsgálata után került nyilvánosságra.

Írásbeli figyelmeztetést kapott az a gödöllői bíró, aki elutasította egy hajléktalan nő abortuszkérelmét, vagyis nem engedte, hogy az asszony 30 napos elzárását megszakítsák - erről Kovács András, a Pest Megyei Bíróság elnöke nyilatkozott az MTI-nek.

Kovács András elmondta, hogy a múlt héten adott figyelmeztetésnek a bíró munkájára nézve nincs következménye, továbbra is ellátja feladatait, de amennyiben újabb kötelezettségszegést követ el, akkor a figyelmeztetés súlyosító körülmény lehet.

Mint mondta, a bírák jogállásáról szóló törvény szerint akkor lehet fegyelmi eljárás elrendelése nélkül írásbeli figyelmeztetést alkalmazni, ha a kötelezettségszegés csekélyebb súlyú vagy kisebb következményekkel jár.

Hozzátette: a bíró, ha nem fogadja el a figyelmeztetést, akkor 15 napon belül fegyelmi eljárás lefolytatását kezdeményezheti. Kovács András ugyanakkor jelezte: a fegyelmi eljárás iratai a titokköri jegyzékben szerepelnek, így arról nem tud felvilágosítást adni, hogy a bíró élt-e ezzel a jogával. Csak annyit mondhat, hogy az az írásbeli figyelmeztetés megtörtént, a részletekről nem nyilatkozhat.

A bíróság elnöke kitért arra is, hogy Pest Megyei Bíróság vezetése a Magyar Bírói Etikai Tanácshoz is fordult, tekintettel arra, hogy az ügy általánosabb problémát is felvet.

Április közepén, Szabó Máté ombudsman vizsgálódása nyomán kapott nyilvánosságot, hogy a gödöllői bíróság nem engedélyezte egy nőnek, hogy a tiltott kéjelgés miatt kiszabott elzárását abortusz miatt megszakítsák, mert a bíró álláspontja szerint deviáns és erkölcstelen a terhességmegszakítás végrehajtása.

Az ombudsman kérésére az eset kapcsán az igazságügy-miniszter megállapította, hogy a szabálysértési törvény legközelebbi módosításakor szükséges a bírói döntések elleni jogorvoslat biztosítása.

Az ügyben ítélkező bíró döntésének indoklása többek között azt tartalmazta, hogy "a bíróság nem nyújt segítséget olyan - egyébként törvényben, bizonyos körben meghatározott és engedélyezett - deviáns magatartás végrehajtásához, mely a magzati élet kioltásához vezet, s az általános erkölcsi felfogás szerint elítélendő. A gyermek megszületését követően, abban az esetben ha az eljárás alá vont személy a neveléséről gondoskodni nem tud, lehetőség van örökbe adásra".

A történtek miatt a megyei bíróság büntetőkollégiumának vezetője, Miszori László feljegyzést készített Kovács Andrásnak, aki a bíró meghallgatása után döntött az ügyben.

Az ombudsmanhoz forduló panaszos terhessége tizedik hetében járt, amikor a Gödöllői Városi Bíróság tiltott kéjelgés szabálysértése miatt harminc nap elzárással sújtotta. A nő a terhesség megszakítását azért kezdeményezte, mert nem volt fedél a feje fölött, és egy kiskorú gyermek eltartásáról már addig is gondoskodnia kellett.