Milliókat keresett a 15 éves luxusprosti

2009.02.26. 13:38
Néhány hónap alatt közel ötmillió forintnyi fontot keresett az a 15 éves lány Észak-Angliában, aki nappal iskolába járt, esténként meg egy Newcastle-ben működő prostituáltakat futtató cég alkalmazásában állt. A kelet-európai származású lány még novemberben bukott le, amikor gyanús lett egy tanárnak, aki átkutatta a táskáját, amiben óvszereket talált és a stricije névjegykártyáját. A lány nagykorúnak adta ki magát az ügynökségnél. A szülőket először letartóztatták, de később elengedték őket. A lány néhány éve érkezett Angliába az anyjával.

Számos brit lap foglalkozik jelenleg annak a tizenöt éves lánynak az esetével, aki egy Newcastle-ben üzemelő prostituáltakat futtató cégnél magát felnőttnek kiadva hétvégénként több száz dollárt keresett azzal, hogy eladta a testét. A lány két hónap alatt mintegy 14000 fontot (kb. 4,7 millió forint) keresett kurválkodással, hetente tucatnyi partnere volt. A lány egyszer elhagyta a táskáját, amit egy tanár talált meg, aki, amikor átnézte a táska tartalmát, óvszereket talált, síkosítót, valamint a lányt foglalkoztató cég névjegyét és a stricije nevét és telefonszámát találta meg egy cetlin. Ezután értesítették a hatóságokat.

„Mélységesen sajnálom ezt a fiatal lányt. Azon gondolkozom, hogy miért döntött úgy, hogy eladja a testét. Azért, hogy szép dolgokat vehessen, vagy azért, hogy összeszedjen elég pénzt ahhoz, hogy elszökjön otthonról, vagy azért, mert őt is zaklatták, mint annyi más prostituáltat? Sokkoló. Az ember azt hinné, hogy szülőként tudná, ha a lánya prostiként dolgozna, de tisztán látszik, hogy ez a lány el tudta titkolni a szülei elől” – mondta Michele Elliott egy gyermekvédelmi alapítvány képviselője, miután megtudta, hogy az észak-angliai South Tyneside-ban egy15 éves lány sokáig sikeresen élt kettős életet, mint rendes iskolába járó gyerek és luxusprosti.


Nagyobb térképre váltás

A rendőrség átvizsgálta a lány szüleinek South Tyneside-i házát, ahol 8600 font készpénzt találtak. A feltételezések szerint 14000 fontot keresett a lány, de a maradék hatezret nem sikerült már megszereznie, mert lebukott. A szülőket ezután letartóztatták, de végül vádemelés nélkül elengedték őket. A lány Kelet-Európából érkezett néhány éve Angliába az anyjával, jelenleg gyermekvédő szervezetek vigyáznak rá, amíg le nem zárul a vizsgálat.

Annyi már bizonyos, hogy a lány az egyelőre nem megnevezett ügynökséget sikeresen verte át, azt állítva, hogy nagykorú. A rendőrség szerint is idősebbnek néz ki a koránál. A szakértők szerint most 84000 font lehetett volna az éves bére, ami hamar felment volna százezerre, ha kicsit idősebb korában még több ügyfelet tud kiszolgálni.

Nehezen mérhető számok

Egy 2007-es brit felmérés szerint az Egyesült Királyságban mintegy ötezer gyermekprostituált dolgozik, 25 százélkük fiú. A különféle szervezetek folyamatosan támadják a brit kormányt, hogy keményebben lépjen fel a prostitúció visszaszorításáért, mint az Egyesült Királyságban, mint Nyugat-Európában. A mostani eset viszont új színt hozott a retorikájukba, mert a lány látszólag teljesen biztonságos, megfelelő neveltetést nyújtó környezetből jött – legalábbis az eddigi híradások szerint. „Nyilvánvalóan tovább dolgozott volna, mint eszkort, ha nem kapják el. Ilyen fiatalon azt gondolni, hogy magát eladva juthat hírnévhez, vagyonhoz és szerelemhez! Valószínűleg sok másik, ehhez hasonló eset van még” – mondta el az egyik gyermekvédelmi alapítvány képviselője.

Illusztráció

„Itthon mintegy húszezer prostituált dolgozik, és közülük nagyjából 1 százalék lehet fiatalkorú” – mondta el az eset kapcsán a Velvetnek Földi Ágnes, a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke. Hozzátette, hogy ezek azért nagyon nehezen ellenőrizhető számok. Annyi biztos,hogy az utcán nem jellemző, hogy fiatalkorúak dolgoznának, mert ők nagyon hamar lebuknak egy rendőrségi ellenőrzés során, ha valahol, hát a lakásra járó lányoknál fordulhatnak elő tinik.

„Velem is volt olyan, hogy egy lánnyal találkoztam az utcán, aki ránézésre nagyon nem érte el a 18-at. Bizonygatta, hogy nagykorú, de végül meggyőztük, és bevallotta, hogy még nincs 18” – mesélte el Földi az egyik vele is megtörtént esetet.

A fiatalkorú prostituáltakkal kapcsolatban kétfajta motivációt említett. „Az egyik pénzt akar keresni, a másik állami gondozásból elszökött, és nem biztos, hogy maga választotta. Azt hiszem ez a nagyobb százalék” – mondta Földi, de mivel ezek nehezen mérhető és szenzitív információk, pontos adatokat nem tudott.

Igyekeztünk megfelelő rendőrségi statisztikákat találni, de az egyetlen érdemleges tanulmány a rendőrség részéről, ami a gyermekprostitúcióval is foglalkozik, szinte használhatatlan, szinte semmilyen Magyarországra jellemző adatot nem találunk benne.

A prostitució visszaszorításáért küzdő Prostitucio.hu honlapján olyan plakátokat találtunk, amik szerint a lányokat átlagosan 14 éves korukban prostituálják, valamint minden hetedik férfi vette már igénybe prostituáltak szolgáltatásait.