Szülésre kényszerítette a bíróság a gödöllői prostituáltat

2008.04.17. 18:45
Prostitúció miatt ítélték el a nőt, aki kérvényezte elzárásának megszakítását abortusza miatt. Kérését fellebbezhetetlenül elutasították, így kénytelen megszülni gyerekét. A nő amúgy hajléktalan és már van egy kiskorú gyereke.

A gödöllői bíróság szülésre kényszerített egy prostituáltat – ez derül ki az MTI által kiadott közleményből. Terhessége tizedik hetében járt az elítélt, amikor harmincnapi elzárásra ítélték prostitúció miatt. A kismama anyagi és lakhatási problémái miatt kérte elzárásának megszakítását, hogy elvégezhessék rajta az abortuszt. Az abortuszt azért kérvényezte a nő, mert nem volt fedél a feje fölött és egy kiskorú gyermek eltartásáról már addig is gondoskodnia kellett.

Kérvényét visszautasították, mondván „a bíróság nem nyújt segítséget olyan - egyébként törvényben, bizonyos körben meghatározott és engedélyezett - deviáns magatartás végrehajtásához, mely a magzati élet kioltásához vezet, s az általános erkölcsi felfogás szerint elítélendő. A gyermek megszületését követően, abban az esetben ha az eljárás alá vont személy a neveléséről gondoskodni nem tud, lehetőség van örökbe adásra." Ez ellen a bírói döntés ellen a jelenlegi szabályozás szerint fellebezni nem lehet és ezzel megpecsételődött a jelenleg hontalan kismama és születendő gyermeke sorsa.

Az MTI közleménye szerint Szabó Máté ombudsman kérésére az eset nyomán az igazságügy-miniszter megállapította, hogy a szabálysértési törvény legközelebbi módosításakor szükséges a bírói döntések elleni jogorvoslat biztosítása - tudatta az Országgyűlési Biztos Hivatala.