horoszkóp

Brightonból Budapestre tartanak a meleg ralizók

sze
2008.05.22. 14:30
Brighton és Budapest között több európai fővárost is útba ejtenek június végén a meleg ralizók, akik ezzel egyrészt a toleranciára hívnák fel a figyelmet, másrészt meg bulizni akarnak. A budapesti melegparádén is résztvesznek, ám az ellentüntetőktől nem tartanak.

Június végén meleg ralizók indulnak Angliából, hogy Európát keresztül autózva a budapesti melegparádén bulizzanak egy nagyot. A rali célja, hogy felhívják Európa figyelmét a sokszínűségre és a tolerancia fontosságára - na és nem utolsósorban az, hogy a versenyzők jól érezzék magukat. Ebben még a budapesti melegparádé-ellenes tüntetők tojásai sem zavarhatnák meg őket - tudtuk meg a szervezőtől.

Utazó parádé

"Az ötlet onnan származik, hogy végignéztem a meleg közösségeken és észrevettem, hogy nagyon sok esemény létezik, de mindegyik helyi szintű. Ezeket szeretném megutaztatni" - mesélte a Velvetnek a szervező, Guy Zucker, aki szerint a Rainbow Rampage ralit tehát úgy kell elképzelni, mint egy utazó melegparádét.

"A ralinak az a célja, hogy felhívja a figyelmet a melegekre és pozitív képet alakítson ki az LMBT közösségről Európa-szerte" - mondta Zucker, majd hozzátette, a lényeg azért, hogy a résztvevők jól érezzék magukat és maradandó élményeket szerezzenek. "Az egész a bulizásról szól".

Eddig körülbelül 20 csapat jelentkezett, magyarok nincsenek köztük. A verseny június 28-án indul az angliai Brightonból, a résztvevők Párizs, Amszterdam, Hamburg, Berlin, Prága és Bécs érintésével július 4-érkeznek Budapestre, ahol másnap csatlakoznak a melegparádéhoz. Mindez annyival lesz több, mint egy egyszerű autós út, hogy a csapatoknak egyrészt különféle feladatokat kell majd végrehajtaniuk, másrészt pedig a Rainbow Rampage együttműködik az angliai Stonewall melegjogvédő szervezettel: a versenyzők gyűjthetnek adományokat, vagy maguk is tehetnek felajánlásokat" - mondta Guy Zucker.

Budapesten van még mit tenni

Guy Zucker persze tud arról, hogy tavaly ellentüntetők tojásokkal zavarták meg a fesztiválozókat, ám nem tart attól, hogy idén is ilyesmire kell számítani. "Nem hiszem, hogy félnünk kellene, legfeljebb megdobálnak minket egy-két tojással, tavaly is ennyi történt. Együttműködünk a Gay Parade szervezőivel" - mondta. A melegjogok tekintetében azért Budapestnek van még mit tennie" - mondta Zucker.

Mindezt mennyiért is?

Egy főnek 599 eurót, egy négyfős csapatnak pedig 1799 eurót kell fizetnie a részvételért. Az ár tartalmazza a szükséges adminisztrációt, a térképeket és egy éjszakát egy budapesti hotelben. A szervező az a Chennai Event Management Services nevű cég, amelyik az indiai Riksa Challenge ralit és a szeptemberi Caucasian Challenge-et is rendezi.