horoszkóp

12 év után felmentették a szépségversenyző lányuk meggyilkolásával vádolt szülőket

sze
2008.07.10. 18:38
Kapcsolódó cikkek (1)
A gyerekszépségversenyek hatéves sztárját, JonBenét Ramsey-t 12 éve ölték meg. A gyilkost azóta nem találják, a meggyanúsított szülőket most egy új DNS-mintának köszönhetően végleg felmentették. Mindezt az anya már nem érhette meg. A bonyolult ügy folytatódik, az apa abban bízik, hogy végre előkerül a gyilkos.

12 év után felmentették kislányuk meggyilkolásával gyanúsított amerikai szülőket. A bizarr fotókon kisminkelve pózoló JonBenét Ramsey hatévesen már rutinos szépségversenyző volt, holttestére 1996 decemberében a család házában találtak rá, majd a szülőket gyanúsították. Az anya, Patsy Ramsey már nem érhette meg a döntést: két évvel ezelőtt rákban elhunyt. A médiában részletesen tárgyalt, szerteágazó ügyről könyv is született. A családot már nem gyanúsítják, de az ügy folytatódik: most a gyilkost keresik.

Az AP jelentése szerint az ügyészek tisztázták a vád alól a szülőket és sajnálatukat fejezték ki, hogy ártatlanul meghurcolták a családot. A család felmentését egy újfajta DNS-vizsgálat tette lehetővé, amely nem a hajszálból vagy vérből, hanem csupán egy érintés után keletkező bőrszövetmintából is kimutatja a DNS-t. A minta egy ismeretlen tettesre utal, ugyanarra, akinek DNS-ét korábban is kimutatták a kislány holttestéről vett mintákból.

"Senkinek sem kellett volna elszenvedni olyan nyilvános ítélkezést, mint amiben Ramsey-éknak volt részük" - nyilatkozta Mary Lacy, Boulder megye ügyésze, aki elmondta, a kislány alsóneműjén talált bőrszövetekből egy ismeretlen tettesre következtetnek.

Az apa, John Bennett Ramsey elmondta, reméli, hogy a DNS-eredményeknek köszönhetően végre megtalálják lánya gyilkosát. "Úgy gondolom, hogy az üggyel foglalkozó szakemberek mindent megtesznek ennek érdekében, ez megnyugtat" - nyilatkozta a KUSA-TV televíziócsatornának Denverben.

Miss Mery Christmas

Az anya már nem érhette meg

Egyébként az atlantai szövetségi bíróságon már 2003-ban kimondták, hogy bizonyítékok hiánya miatt már nem gyanúsítják Ramsey-házaspárt, ám a most talált DNS-minta végleg kizárta annak valószínűségét, hogy ők lennének a tettesek.

A döntést az anya, Patsy Ramsey már nem érhette meg: 2006-ban rákban elhunyt."Az első gondolatom az volt, bárcsak Patsy Ramsey is megérhette volna ezt a napot, amikor végre tisztázódnak a vádak alól. Az egész országban, sőt az egész világon, nagyon sokan tartoznak egy bocsánatkéréssel a Ramsey-házaspárnak" - mondta a Ramsey-ék ügyvédje, L. Lin Wood.

JonBenét alsóneműjén talált vérből csak 2003-ban sikerült a DNS-viszgálathoz szükséges vérmaradványt összegyűjteni. A mintát először az FBI vizsgálta, majd tavaly a washingtoni Bode Technology Group laboratóriumába továbbítottak, ahol három helyen is, olyan eddig fel nem fedezett mintákat találtak, amelyek megegyeztek a korábban kimutatottakkal. A laboratórium által körülbelül három éve használt új eljárás olyan DNS-mintákat is kimutat, amelyek egyetlen érintés után kerülnek a ruhára. Az ügyész azt is elmondta, remélik, hogy az FBI, főleg elítéltek mintáit tartalmazó, DNS-adatbankjában található mintákkal összevetve sikerülhet megtalálni a gyilkost.

Szerteágazó ügy

Úgy tűnik, ezzel végleg vége a család 12 éve tartó meghurcolásának, ám a médiában eddig is elképesztő részletességgel tárgyalt ügy viszont folytatódik, hiszen most a minták alapján keresik a gyilkost.

A kislány 1996. december 26-én "tűnt el" a család boulderi házából, az anya csak egy 118 ezer dolláros váltságdíjat követelő levelet talált a konyhában. A rendőrség betörésre utaló nyomot nem talált. JonBenét Ramsey lepedőbe csavart holttestét aztán még aznap, pár órával később a pincében találták meg: a boncolás szerint halálát fojtogatás miatti fulladás okozta, a kislány valószínűleg szexuálisan is inzultálták - állítólag egy ecsettel.

Little Miss Sunburst

A helyszínelés során a rendőrség állítólag számos hibát elkövetett: például nem foglaltak le elegendő bizonyítékot és nem zárták le a házat sem, ahol szabadon járkálhattak a rokonok. A rendőrség a kiszivárgott hírek szerint az első perctől kezdve a családot gyanúsította, egyes lapok még azt is tudni vélték, hogy JonBenét szintén kihallgatott, mindössze 9 éves bátyja lehet a tettes. A Colorado állambeli Boulder városában ugyanis nem volt más gyilkosság abban az évben és a rendőrségnek az is gyanús volt, hogy a kislányt a saját házukban találták holtan. A család ügyvéd ismerőse azonnal a Ramsey-házaspár segítségére sietett, később a család több újság ellen indított rágalmazási pert.

A kislány halála után 10 évvel az ügy újra az érdeklődés középpontjába került, amikor 2006 augusztusában Bangkokban négy év körözés után letartóztatták a gyermekpornográfia vádjával gyanúsított tanárt, John Mark Karrt, aki beismerő vallomást tett. Elmondta, együtt volt a kislánnyal, amikor az meghalt, de a halálát baleset okozta. Hiába vallotta be bűnösségét a férfi, DNS-e nem egyezett a kislány holttestén talált mintákkal, így nem emeltek ellene vádat.

Hatévesen már rutinos volt

A gyilkosság ügyét azért is kísérte ilyen kiemelkedő figyelem, mert JonBenét Patricia Ramsey rendszeres versenyzője volt az USA-ban gyakori, a külső szemlélő számára meglehetősen rémisztő gyerekszépségversenyeknek. JonBenét Patricia Ramsey, akinek szülei saját honlapot is létrehoztak, 1990-ben született Atlantában, különleges nevét édesapja, John Bennett Ramsay keresztneveiből kapta. Az anyuka, aki 1977-ben megnyerte a Miss West Wirginia szépségversenyt, kislányából is szépségkirálynőt akart faragni, így folyamatosan szépségversenyekre nevezte be gyerekét, sőt maga is alapított néhány szépségversenyt. A kislány hatéves korára rutinos versenyző lett, a Család Kicsi Kincse című filmben is látott bizarr gyerekmustrák közül többet is megnyert, így övé volt többek között az America's Royal MissLittle, a Miss Mery Christmas, a Little Miss Sunburst, és a National Tiny Miss Beauty cím is.