Fedetlen mellekkel és celebekkel indult a szambaiskolák harca Rióban

2009.02.23. 13:09
A többnapos Rio De Janeiró-i karneválon vasárnap megkezdődött a szambaiskolák harca. Bár a főszponzorok nem voltak olyan bőkezűek, mint tavaly, az állam kisegítette az iskolákat pár millió dollárral. A vasárnapi felvonuláson tiszteletét tette Matthew McConaghuey, Kevin Spacey és Gisele Bündchen is.

Vasárnap elkezdődött a Rio de Janeiró-i karnevál fő attrakciója, a szambaiskolák versenye, amit a Wikipedia szerint 1928 óta tartanak, és azóta ez lett a karneváli időszak egyik legnagyobb eseménye. Az iskolák képviselői két napon keresztül bizonyíthatják zsenialitásukat, miközben végigvonulnak a másfél kilométeres Sambadronon. Az első napon többek közt a párizsi Moulin Rouge táncosai is bemutatták tudásukat, mégpedig az Academicos do Grande Rio szambaiskola járművén.

Klikk a mellekért és a celebekért!

A mercopress.com információi szerint idén 12 iskola mutatkozik be, fejenként körülbelül ötezer résztvevővel. Az idei híres karneválon több celeb is részt vett, mint például Matthew McConaghuey, illetve Gisele Bündchen, a brazil származású modell. Vasárnap este Luiz Inacio Lula da Silva, a brazil elnök is tiszteletét tette a felvonuláson. Ő állítólag a Beija-Flor szambaiskolára volt kíváncsi, és reméli, hogy idén is ők nyernek.

Válságban a karnevál

Az elnök és a kormány egyébként hárommillió dollárral segített a szambaiskolákon, miután egyik főszponzoruk, a Petrobras ötmillió dollárral csökkentette a támogatás összegét idén, és az Unilever sem volt túlságosan adakozó. Rosa Magalhaes, a Imperatriz Leopoldinense iskola művészeti igazgatója szerint a gazdasági világválság inkább 2010-ben érezteti majd a hatását.

Politikusok a tömegben

Az ünnepelni vágyó emberek már a vasárnap kezdődő felvonulást megelőző napon az utcára vonultak. Egyesek az Ipenama tengerpart mentén vonultak végig, míg mások a belvárosban mulattak színes ruhákba és jelmezekbe öltözve. Egy fiatalember például Fidel Castroként lépett az utcára, míg egy másik férfi Barack Obamaként pózolt a tömeg előtt. A Cordao da Bola Preta parádé az egyik legnépszerűbb és legnagyobb hagyománnyal rendelkező ilyen esemény. Oswaldo Juneor, egy 53 éves üzletember már harminc éve vesz részt ezen a komoly múltra visszatekintő felvonuláson. Mint elmondta, ez a parádé már 90 éve létezik, és másokkal ellentétben ő nem látogatna el más felvonulásra.

Szabad nemet váltani

Egy 44 éves tervező, aki a jeles nap alkalmából felvette az Amanda nevet, általában a melegek által közkedvelt tengerparti mulatságokon szokott felvonulni, de idén úgy gondolta, hogy kivételt tesz. "Az évnek ebben az időszakában a férfiak nyugodtan öltözhetnek nőnek, illetve fordítva. Én mindenesetre a nőkhöz vonzódom" - fejtette ki a Reuters munkatársának a 26 éves Vinicius Adelino, aki ugyan már nem emlékezett arra, hogy kilenc vagy tíz sört ivott, de ennek ellenére jól érezte magát műmelleivel és tündérszárnyaival.