Holtan találták az eutanáziát kérő francia nőt

2008.03.21. 10:44
Szerda este holtan találták otthonában Chantal Sébire-t, akinek aktív eutanázia kérelmét a hét elején elutasította a francia bíróság. A család kérése ellenére a nőn boncolást hajtottak végre, aminek eredményeként valószínűsíthető, hogy természetes halállal halt meg.

Szerda este fél nyolc körül Plombières-lès-Dijon-i otthonában holtan találtak Chantal Sébire-re, néhány nappal azután, hogy egy francia bíróság elutasította eutanáziakérelmét, írja az MTI.

A Figaro információi szerint a nőn családja kérésének ellenére végeztek tegnap boncolást. „Eleget szenvedett már a teste, hagyják békén" - mondták a családtagok, de az indoklás szerint mindenképpen szükség volt a boncolásra, mert a kiérkező orvos nem tudta pontosan megállapítani, miért halt meg a nő. Az eredmények azt támasztják alá, hogy a nő természetes halállal halt meg.

A holttestet a nő lánya találta meg, aki értesítette a mentőket és testvéreit is. A Figaro tudósítója szerint a család inkább lesújtottnak, mint felszabadultnak tűnt.

Chantal Sébire arca egy gyógyíthatatlan daganat miatt eltorzult, s a nő elviselhetetlen fájdalmakra panaszkodott. Két héttel ezelőtt három gyermeke támogatásával először a sajtóban kérte, hogy "segítsék méltósággal meghalni", mert nem bírja tovább elviselni, hogy családja szenvedni lássa. Nicolas Sarkozy államfőhöz is eljuttatott egy videoüzenetet, amelyben a betegek jogairól szóló törvény módosítását kérte.

Egy 2005-ös törvény értelmében Franciaországban bizonyos esetekben lehetséges egy beteget "hagyni meghalni", de az orvosi közreműködéssel történő eutanázia nem engedélyezett. A három évvel ezelőtt született törvény értelmében az orvosoknak lehetősége van leállítani egy végső stádiumba jutott gyógyíthatatlan beteg további kezelését annak előzetes írásbeli beleegyezésével, ha a kezelés már csak kizárólag a beteg mesterséges életben tartására szolgál.

Beadványában azt kérte a bíróságtól: engedélyezzék orvosai egyikének, hogy halálos adag altatót írjon fel neki, hogy "méltósággal vethessen véget az életének". A bíróság határozata indoklásában azt írta: a kérelem ellentétes az orvosoknak az élet védelmére vonatkozó kötelezettségével, és ellentétes az eutanázia tilalmával is. "A jelenlegi jogszabályok értelmében a bíróság nem tehet mást, mint hogy elutasítja a kérelmet" - szögezték le.

Az asszony kezelőorvosát szerdán fogadta a köztársasági elnök orvosi kérdésekben illetékes tanácsadója, a miniszterelnöki hivatal pedig bizottságot állított fel a 2005-ös törvény eredményességének kiértékelésére. Nadine Morano - családügyi miniszter - pedig azt a javaslatot tette, hogy hozzanak létre egy eutanáziabizottságot, ami a Sébire-éhez hasonló speciális eseteket vizsgálná.