horoszkóp

Nyugat-Magyarországon mindent visz a szél

2009.03.07. 17:42
Szombat éjfélig narancssárga, azaz második szintű riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, mert helyenként 90 km/h-nál is erősebb széllökések várhatók. Az egész ország területén érvényben van viszont az első szintű, sárga riasztás is, mert mindenhol fújhat akár 60 km/h-s szél. A nagy szél a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott. A szeles idő még holnap is folytatódhat, de a mostani előrejelzések szerint sokkal enyhébb mértékben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország nyugati felére második szintű, azaz narancssárga riasztást adott ki szombat éjfélig az akár a 90 km/h-t is meghaladó széllökések miatt. Az egész országban szeles az idő, az OMSZ adatai szerint a szél sebessége szinte bárhol elérheti a 60 km/h-t, ami miatt sárga, egyes szintű riasztás van érvényben az egész ország területén.

A Balaton térségében akár 100 km/h-s szél is előfordulhat. Egyedül Bács-Kiskun megye nyugati, északnyugati részén van valamivel enyhébb szél az OMSZ adatai szerint. Itt, az előrejelzések szerinti maximális sebesség alulról súrolja a 60 km/h-t.

010072j

A nagy szél fennakadásokat okozott a vasúti közlekedésben. A Győr és Sopron közötti szakaszon, Kóny térségében meglazult egy felsővezeték, és félő volt, hogy az arra közlekedő mozdonyok leszakítanák azt, ezért a hiba kijavításáig szünetelt a közlekedés - tájékoztatta az MTI-t a GYSEV sajtóreferense. Az Enese és Csorna közötti szakazon vonatpótló buszok szállították azokat az utasokat, akik személy- vagy gyorsvonattal mentek volna. Az Intercity vonatok Győrből Hegyeshalom érintésével érkeztek Csornára, és onnan mennek tovább Csorna felé. A közlekedés este hét óra után állt helyre.

Jellemzően holnapra is szeles, néhol esős időt jósolnak, viszont jóval kisebb széllökésekre számíthatunk majd. A mostani adatok szerint 25-30 km/h lesz a maximum. A hőmérséklet a jövő héten várhatóan kevésbé lesz tavaszias, reggel előfordulhatnak még mínuszok, és a napközbeni csúcshőmérséklet is csak a jövő hét végére haladja majd meg várhatóan a plusz tíz fokot.

Az OMSZ a sárga riasztást akkor adja ki, amikor olyan időjárási tényezők lépnek fel, amik bizonyos körülmények között veszélyesek tudnak lenni, gyakori, és egyáltalán nem szokatlan az ilyesmi. Szélnél a 60 km/h-t meghaladó széllökéseknél adnak ki sárga jelzést. A narancssárga riasztás akkor lép érvénybe, amikor szinte minden körülmények között potenciális veszélyt jelentenek az időjárási körülmények. A szélnél maradva, ilyen a legalább 90 km/h-s szélerősség. Ezek a jelenségek ritkábbak, de minden évben többször előfordulnak. A háromszintű riasztási rendszerben a rendkívüli esetekre tartják fent a piros jelzést. Ezt akkor alkalmazzák, ha nagy területeket érintő, komoly károkat okozó és az emberi életet is fenyegető körülmények alakulnak ki. Vörös jelzést adnának ki például ebben a mostani szeles időben, ha a szél sebessége meghaladná a 110 km/h-t.