horoszkóp

A szentesi nőgyógyász két nő bélfalát lyukasztotta ki

bry
2008.07.31. 14:55
Szentesen meghalt egy nő egy orvosi műhiba következtében. Az operációt végző nőgyógyász átlyukasztotta méhfalát és a vékonybelét. A 31 éves nő már a műtét utáni este rosszul volt, de csak három nap múlva végezték el rajta az újabb műtét, mely szintén sikertelen volt. A nőgyógyásznak nem ez volt az első operációja, melyben hibázott, egy 24 éves nő hasfalán is lyukat ejtett tavaly októberben, ráadásul hasüregében fel nem szívódó fémszálakat felejtett, melyek csomót okoztak a nő hasfalán. Az orvos, aki ellen fegyelmi és büntetőjogi eljárás folyik, továbbra is a szentesi Dr. Bugyi István kórházban dolgozik, bár műtéteket már nem végezhet.

Orvosi műhiba miatt halt meg egy fiatal nő a szentesi kórházban egy rutinműtét során. A 31 éves nő spontán elvetélt, és ezért egészségügyi küretet végeztek rajta, a beavatkozás során azonban az orvos kilyukasztotta a méhfalat, amit nem vett észre. Ez a sérülés általában azonnal észrevehető, de 24 órán belül mindenképpen megjelennek a tünetek. A szentesi asszony esetében is így történt, azonban a nő szobatársa szerint az orvosok nem tettek semmit, hiába voltak óriási fájdalmai. "Már a műtét utáni este nagyon rosszul volt az a fiatalasszony", mesélte a Délmagyarországnak. A nőt a műtét utáni napon meg sem vizsgálták rendesen. Fájdalmától öklendezett, sírt, görcsölt, remegett és folyamatosan azt hajtogatta, hogy nem érzi jól magát. Először csak fájdalomcsillapítót kapott, majd a második nap már valamilyen infúziót is.

A korrekciós műtét sem sikerült

Végül az első műtét után három nappal műtötték meg a fiatalasszonyt, akkor derült ki, hogy nemcsak a méhfala, hanem a vékonybele is megsérült a korábbi műtét alkalmával. Ezt követően több műtéti beavatkozásra is sor került, és a több hetes intenzív kezelés ellenére sem tudták életét megmenteni. Kórházi körökből úgy értesült a Délmagyarország, hogy a korrekciós műtét nem sikerült, a varratok szétszakadtak, ezért még kétszer meg kellett operálni a nőt, akin azonban már ez sem segített. A lap értesülései szerint az eset után életveszélyesen megfenyegették a szentesi orvost.

Eljárás folyik az orvos ellen, de továbbra is praktizál

A műtétet végző orvos ellen jelenleg fegyelmi és büntetőügyi eljárás folyik, azonban a vizsgálat eredményeire valószínűleg még több hetet kell várni. A nőgyógyász mindezek ellenére tovább dolgozik a kórházban, bár műtéteket nem végezhet. "Tizenöt éve dolgozik a kórházunkban az említett nőgyógyász. A műtétek végzésétől és a szülések lefolytatásától eltiltottam, jelenleg csak járóbeteg szakellátásban vehet részt", nyilatkozta a kórház főigazgatója, dr. Várkonyi Katalin a szoljon.hu-nak.

Nem most hibázott az orvos először

A tragikus eset után jelentkezett egy 24 éves szelevényi nő, aki meddőség elleni rutin nőgyógyászati műtétre feküdt be a kórházba tavaly októberben, ugyanahhoz az orvoshoz, aki átlyukasztotta a szentesi nő méhfalát. Balogh Márta elmondása szerint az orvos az ő műtétje során is hibázott: kilyukasztotta a vastagbelét, fel nem szívódó fémszálas varratot hagyott hasüregében, melyek csomót okoztak a hasfalán, írja a szoljon.hu.

Olyan műtétet is elvégeztek rajta, amit nem kért

A 24 éves nő elmondta, hogy a meddőség elleni operáció mellett, anélkül, hogy figyelmeztették volna, elvégeztek rajta egy másik műtét, mellyel a korábbi vakbélműtétje során összenőtt beleit is "helyrehozták". Erről csak azután szerzett tudomást, miután felébredt a műtétből, és mivel minden rendben volt, nem csinált belőle ügyet. Három hét múlva azonban hirtelen összegörnyedt a fájdalomtól, nem tudott járni, ezért szomszédja Budapestre szállította kórházba.

"Egy állatorvos különb munkát végez"

Kiderült, hogy nagy mennyiségű folyadék gyűlt össze hasüregében, és ismét meg kellett műteni. Ezután öt napig életveszélyes állapotban feküdt az intenzív osztályon, ekkor derült ki, hogy a szentesi orvos egy 1 centiméteres nyílást ejtett a vastagbelén. Mivel a fájdalma még ezután sem múlt el készítettek egy hasi CT-t, amiből kiderült, hogy idegen test van a hasüregében. Az operáció során kiderült az idegen test tulajdonképpen egy fel nem szívódó fémszálas varrat, amely nagy csomókat okozott a hasfalán és ennek következtében belei ismét összenőttek. "Az orvosok szörnyülködve mondták, ennél egy állatorvos is különb munkát végez", mesélte Balogh, majd hozzátette: "Nem fogok ügyet csinálni az egészből. Csupán fel akarom hívni az emberek figyelmét, hogy nehogy ugyanúgy járjanak, mint én".