Ritmuszavar miatt halhatott meg az újszíves kisfiú

2008.06.24. 13:10
A szívátültetettek táborában hirtelen rosszul lett, majd elhunyt az első szívátültetett magyar gyerek. Hiába érkezett még mentőhelikopter is, nem tudták újraéleszteni. Kezelőorvosa nem tartja valószínűnek, hogy hirtelen kilökődés lenne a halál oka, hirtelen szívritmuszavarra gyanakszik.

Kedd reggel meghalt az első magyar szívátültetett gyerek, a 9 éves Lőrincz Balázs, de halálának okát csak további vizsgálatok tudják megerősíteni - értesült a kisfiú kezelőorvosától, dr. Ablonczy Lászlótól a Független Hírügynökség. A kisfiú a szervátültetett gyerekek táborában halt meg Balatonvilágoson. Reggel még kiment az erkélyre fényképezni, majd bement a szobájába meginni egy pohár vizet, amikor rosszul lett. Egy órán át próbálták újraéleszteni, mentőhelikopter is érkezett a helyszínre de már nem tudták megmenteni. Bár eleinte azt gyanították, a halál oka a beültetett szív hirtelen kilökődése lehet, Dr. Ablonczy a kedden délután, Balatonvilágoson tartott sajtótájékoztatón elmondta: erre kis esélyt lát, mert ennek már korábban is lettek volna jelei. Orvosa szerint valószínűbb, hogy egy hirtelen jelentkező, rosszindulatú ritmuszavar lehet a kisfiú halálának oka.

A Somogy megyei Babócsán lakó kisfiún tavaly októberben hajtottak végre szívátültetést, ez volt az első ilyen műtét Magyarországon, amelyet gyereken végeztek.

Christiaan Neethling Barnard nevéhez fűződik az első szívátültetés

Negyvenegy éve végeztek először szívátültetést. Christiaan Neethling Barnard dél-afrikai sebész 1967 december 3-án a fokvárosi Groote Scuur kórházban, ötórás műtéttel operálta át egy balesetben elhunyt fiatal lány szívé az 55 éves lengyel származású Louis Washkansky fogorvos testébe. A férfi a világszenzációt kiváltó beavatkozás után még 18 napig maradt életben, halálát tüdőgyulladás okozta. A sebész egy hónappal később egy fehér bőrű páciens testébe fekete bőrű donor szívét ültette be. Bár a műtét szakmailag sikeresnek volt mondható, hatalmas politikai botrányt okozott: Dél-Afrika fehér civilek tömege felháborodva tiltakozott az efféle faji nem megkülönböztetés ellen. Barnard sikereinek hatására egyre több orvos próbálkozott meg a szívátültetéssel. Mára már a betegek 90 százaléka éli túl az életmentő műtétet. 85 százalékos az egy évi és 70-75 százalékos az öt évi túlélési esély. Dirk van Zyl 1971 májusában esett át a transzplantáción és 23 év után cukorbetegségben halt meg. Ő a világ leghosszabb ideig élt újszívese.

Bodor Elek szívsebész, egyetemi tanár korábban egy lehetséges akut kilökődésre gyanakodott - amit gyerekeknél elég nehéz felismerni -, ennek okaként pedig azt hozta fel, hogy a gyermek esetleg nem szedte rendesen a gyógyszereit, amelyeknek éppen az a funkciója, hogy megakadályozzák a szervezet túlzott immunreakcióját a beültetett szervvel szemben. Dr. Ablonczy a sajtótájékoztatón azonban ezt a lehetőséget kizárta: "Balázska rendszeresen szedte a gyógyszereit, rendben voltak a gyógyszerszintjei. Utolsó alkalommal, néhány hete teljesen rendben voltak az egyéb vizsgálatai, nem volt kilökődési reakciója. Egy nagyon jó szívet kapott. Semmi jele nem volt annak, hogy nála bármiféle nagyobb probléma lehet." A kezelőorvos szerint mindez amellett szól, hogy ritmuszavar okozta a gyerek halálát. "Ezt nem nagyon lehet kivédeni" - mondta.

Az elhunyt kisfiú utolsó interjúja

Lőrincz Balázs hétfőn késő délután még interjút adott a Független Hírügynökség tudósítójának és elmondta, hogy jól van, már nem kell fertőzés ellen védő maszkot viselnie. A kisfiú készült a szeptemberi iskolakezdésre és tele volt tervekkel, sőt elárulta: már focizik és biciklizik is, és már iskolába se kell maszkot és kesztyűt viselnie. A kisfiú betegsége és a szívátültetéses műtét miatt sokáig nem járhatott iskolába, de a hétfői utolsó interjút azzal fejezte be, hogy szeptembertől már ő is ugyanolyan iskolás lehet, mint bárki más.

Szatmári András, a gyermekszívközpont vezetője tavaly októberben, a szívátültetés után egy héttel tartott sajtótájékoztatón elmondta: a fiúnak súlyos szívizombetegsége volt, "életkilátása a nullával volt egyenlő". A gyermek felkerült a Nemzeti Szívtranszplantáció Várólistára, sürgősséggel, majd október 18-án elvégezték az 5 óra 38 perces műtétet. A szakember akkor elmondta: négy évig készültek a műtétre, ami mérföldkő a magyar egészségügy életében. A szív kivételétől az újraindulásig 2,5 óra telt el.

Az első szívátültetett csecsemő

Magyarország első szívátültetésen átesett csecsemője Zsófi volt, aki egy egy év körüli gyermek szívét kapta meg az utolsó pillanatban. A műtét három órán keresztül tartott, a beültetett szív pedig 107 perccel a transzplantáció után már önállóan működött. Zsófi állapota azóta is kielégítő, új szíve együtt növekszik többi szervével, a kilökődés veszélye viszont soha nem szűnik meg teljesen.