Szőke nő csak dugásra jó, a darwini elmélet szerint

2008.11.12. 19:35
Novák Angéla legbelül barna nőnek érzi magát, de szerinte az életben azóta sikeres, amióta szőkére festette a haját. Ezzel a kijelentésével még Charles Darwin elméletét is cáfolni igyekszik, miszerint a szőke nők sikertelenségük miatt egyszer csak eltűnnek a Föld színéről. A kutatások eredménye alapján a pasik buknak rájuk, de inkább csak dugásra kellenek, mint feleségnek.

Szőke nők versenyeznek a héten a Hal a tortán című műsorban. Az öt konyhatündér ezzel a műsorral is szeretne rácáfolni a kialakult előítéletre, miszerint igencsak bénák, ha nem a hálószobában kell teljesíteni. Novák Angéla, transszexuális díva rögvest kijelentette, hogy belül barnának érzi magát. Egyetlen oka van annak, hogy mégis évek óta szőke: azóta halmozza a sikereket, amióta befestette a haját.

Genetikai tévedés az elterjedésük

Egy Nagy-Britanniában folytatott génkutatás eredményeképp a szőke, kék szemű nő típusa Észak-Európában alakult ki a jégkorszak végén, mint egy evolúciós tévedés, amelynek célja a feltűnéskeltés volt a kevés férfiakért folytatott versenyben. 10-11 ezer évvel ezelőtt ugyanis kizárólag sötét hajú és szemű emberek rohangásztak a tundrákon. Az élelemért folytatott vadászatban sok férfi odaveszett, így a nők szinte vadásztak a nemzőképes férfiakra. A párharcban kifejezetten előnyt jelentett a szőke fejszőrzet, kutatók szerint így esett, hogy Észak-és Kelet Európát egyik pillanatról a másikra ellepték a szőkék.

Az ókorban eleinte csak a kurvák szőkíttettek

Az ókori Rómában kisebb vagyont ért a germán rabszolganők hajából készült paróka, később pedig citrom, bor és hamu keverékével ők is kiszőkítették hajukat, bár ez eleinte csak a prostituáltakra volt jellemző. (A mai szőke nős viccek megvető stílusa innen eredhet. ) A reneszánsz korszakban szintén különböző növényi anyagokkal, és a nap erejével érték el a kívánt színt. (Amit a következő videó tanulsága szerint már festékkel sem lehet "eltüntetni")

Hogy sikert, vagy szerencsétlenséget jelent-e, ezzel a kérdéssel még Darwin is foglalkozott. A tudós a Fajok eredete című művének megjelenése után tíz évvel próbálta megfejteni, hogy a hajszínnek van-e szerepe a partnerválasztásban. A Bristoli Királyi Kórházból kapott adatokkal végül Darwin nem igazán tudott mit kezdeni, a statisztika ugyanis elég ellentmondásosnak bizonyult: eszerint az akkoriban házasságban élő nők 52%-ának sötét volt a haja, és csak 15% volt szőke. Az egyedülállók közül viszont 39% volt sötét hajú, és 22% a szőke. Ennek hatására a tudós fel is adta azon elmélet bizonyítására tett kísérleteit, miszerint a szőke nők sikertelenségük miatt lassan eltűnnek a Föld színéről.

200 év múlva kihalnak a szőke hajú nők?

A szőkék a mai kutatókat is annyira foglalkoztatják, hogy tucatnyi csoport boncolgatja mostanában is a nagy kérdést, és szerintük is kérdőjeles a jövőjük. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint például még mindig nagyon kevesen rendelkeznek a természetes szőkeséget meghatározó génnel, így arra tippelnek, hogy nagyjából 200 év múlva tényleg eltűnnek. Az ENSZ egészségügyi szervezetének tanulmánya szintén hasonlóról számol be, mégpedig, hogy az utolsó szőke 2202-ben fog megszületni Finnországban.

Mégis a férfiak buták?

A pasik inkább szőke nőt képzelnek el maguknak szexuális partnerként: a Portsmouth Egyetem kutatása szerint úgy vélik, hogy a szőkék nagyon jók az ágyban. Erre 26% szavazott, míg a vörösek 22, a világosbarnák 20, a sötétbarnák pedig csak 10%-ot kaptak. A fekete hajszínt egyszerűen kihagyták. Amikor az úriemberek azzal a kérdéssel szembesültek, hogy karrierépítés szempontjából kit vélnek esélyesebbnek, 31%-kal a sötétbarna hajú lányok győztek, míg a szőkék 26%, a vörösek pedig 9% szavazatot gyűjtöttek. Az egyetem pszichológusa szerint a férfiak összességében mégis a barna hajú nőkhöz vonzódnak - bennük látják a biztonságot és az anyát.

Ami a szőkék sikerének magyarázatát illeti (amire Darwin nem jött rá az adatokból), a válasz nem túl bonyolult. A kutatók arra figyeltek fel, hogy a legtöbb nő hajszíne minden szülést követően sötétedik egy árnyalatot. Ebből pedig arra következtetnek, hogy a fiatalabb és kevesebb gyereket nevelő nő alkalmasabb a férfi génjeinek sikeres átöröklésére, és ezen jel követése bele van építve a férfiak agyába, de a kialakult sztereotípiák - miszerint a szőke nő csak dugásra jó - erősen befolyásolják a viselkedésüket. Thierry Meyer, a párizsi Nanterre University professzora szerint így válnak butává azok a férfiak, akik hisznek abban, hogy a szőke nő ostoba.

Pasi lett a szőke nők pártjának elnöke

Oroszországban már ötezer tagja van a nemrég alakult Szőke Nők Oroszországi Pártjának. A négy év múlva esedékes elnökválasztásokon már saját jelöltet akarnak állítani az államfői posztra. Szőkeségüket jellemezze az is, hogy a nevükkel ellentétben nemcsak a szőke hölgyekre számítanak, hanem bármilyen színű hajkoronával beléphet bárki, sőt férfiak is tagok lehetnek. Ezt bizonyítja, hogy az újdonsült párt elnöke pasi.

A legszőkébb nő címet mégis annak nőnek ítélhetjük meg, aki az "Okosabb vagy, mint egy ötödikes?" című vetélkedő külföldi verziójának játékosaként villantotta meg a hülyeségét. Az egyik kérdés Európára vonatkozott, amely szerinte egyetlen ország.