A tanárverő diák bocsánatért esedezik, a rendőrség nyomoz

2008.03.26. 16:30
Nyomozást indított a rendőrség, amiért bántalmazta 69 éves tanárát az a 15 éves diák, aki a botrányos videón megfenyegette és megrúgta a pedagógust. A felelősséget nem vállalja senki, se a szülők, se a tanárok. Ráadásul az iskola vezetősége szerint az egész pusztán egy lejáratás, megrendezett forgatókönyv alapján. A teljes, két és fél perces videó szerint a tanár tehetetlenül állt, amíg a fiatal gyerek heccelte.

Üvöltözött, lökdöste, belerúgott egyet, majd végezetül még tarkón is csapta fizikatanárát L. Zoltán. Az esetről videó készült, ami a Blikkhez került. A képsorok főszereplője azóta megbánta tettét, és a Blikknek elmondta, hogy mennyire sajnálja az incidenst és megbánta minősíthetetlen tettét. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A távirati iroda híre szerint a VIII. kerületi rendőrkapitányság azután döntött a nyomozás megindításáról, hogy a Fővárosi Főügyészség állásfoglalást adott ki az ügyben. Hivatalos forrás szerint a rendőrség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak kísérlete miatt kezdte meg a büntetőeljárást.

A most már csak megszeppent fiúcska színitanodában tanul, és elmondta, hogy csak a vicc kedvéért játszotta az eszét, de nem az agresszió vagy a gyűlölet hatására inzultálta tanárát. Tisztában van tettének súlyosságával, és nem szeretné azt gyerekes csínynek beállítani. Tudja, hogy elfogadhatatlan a tette, szeretne rendes ember lenni, de ehhez tanulnia kell, mondta a Blikknek. Sorsáról holnap döntenek, az érintett osztályban tanító pedagógusok és szülei előtt kell beszámolnia, hogy mi vitte rá tettére.

A tanár magára maradt

Hadnagy András, a bántalmazott tanár a Napkeltének adott interjújában elmondta, hogy a videón szereplő incidens nem az első eset volt. Korábban is volt már rá példa, hogy fenyegetést kapott, egy lány közölte vele, hogyha beírja a naplóba, kiszúrja a szemét. Persze nem ő volt az egyetlen tanár az iskolában, akinek meggyűlt a baja diákjaival. A videón szereplő diákról elmondta: Korábban egyik haverjával együtt voltak az iskola főbalhésai, de társát már félévkor kicsapták, így egyedül rá maradt a bajkeverő szerepe.

Az igazgatónő vádjait, miszerint fajgyűlölő, obszcén kifejezésekkel illette volna diákjait, a megvert tanát azonnal tagadta. Ráadásul azt sem értette, hogy miért csak most állítja a kollegája, hogy gondjai vannak a fegyelmezéssel, hiszen a tanév elején részt vett egy óráján, ami után nem volt elégedetlen. Az ügy vége az lett, hogy közös megegyezéssel megszűnt a jogviszonya és már nem tanít tovább.

Az egész csak az intézmény vezetése ellen irányul

Egyetlen dologban ért egyet Hadnagy tanár úr és Süveges Éva igazgatónő: a videó médiába kerülését valaki az iskolából szervezte meg. Az igazgatónő azt sem zárja ki, hogy egy másik pedagógus volt a tettes. Mindenesetre elég furcsának találná, ha egy gyerek képes lenne eljuttatni egy ilyen videót a médiához. Ráadásul az időpont is eléggé gyanússá teszi az esetet, ugyanis a napokban írják ki az intézmény vezetésére a pályázatot.

Csak a körmös ne térjen vissza

Ranschburg Jenő gyermekpszichológus a Napkeltében elmondta, hogy szerinte a tanári pálya szakma, amit tanulni kell. Ezzel arra utal, hogy Hadnagy 60 évesen kezdett el tanítani, de a fiatalabb pedagógusokat sem képzik arra, hogy mit kell tennie egy ilyen helyzetben. Az eset kapcsán tart attól, hogy felmerül ismét a nádpálca és a körmös újrabevezetése, pedig szerinte az tévút lenne. Főleg azért, mert annak idején is volt már tanárverés, amit Kosztolányi is megírt az Aranysárkány című könyvében.