horoszkóp

Eldobhatjuk a hólapátot, jön a meleg és a fejfájás

2008.11.25. 13:10
Az elmúlt napok havas időjárása után erőteljes melegfronti hatás várható, ami 15-20 fokos melegedést is jelenthet. Németh Lajos meteorológus elkeseredett, mert ő a meghitt, havas estéket szereti. Havat lapátolni tehát egy ideig nem kell, de a fejfájást nem ússzuk meg, a melegedéstől pedig nyomott lesz a hangulatunk.

Mára Miskolcon is leesett az első hó, de a helyiek csak rövid ideig élvezhetik a hófehér táj látványát. Az Ország Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint jövő hét elejére már 14-15 fok is várható, szombattól ugyanis az eddigi északit felváltja a déli áramlás. Németh Lajos szerint ez a mediterrán térség visszavágója.

"A havazást és a hideget az északi sarkvidéki levegő okozta, ami feldobottabbá tette az embereket. Péntekig még hidegfronti hatás várható, tiszta levegő és kemény fagy. Ezt aztán már ennek a hétnek a végén egy déli áramlás váltja fel, és igencsak tartósnak ígérkezik" - nyilatkozta a Velvetnek Németh Lajos, meteorológus.

Az időjós szerint egyáltalán nem meglepő ez a nagy ingadozás, hiszen hazánk éghajlatára nagyon is jellemző a változatosság. Az sem szokatlan, hogy Katalin nap körül leesik az első hó. "Én nagyon el vagyok keseredve, ugyanis szeretem a meghitt, téli időjárást. Sajnos a hétvégétől elolvad a hegyekben leesett 15-20 centis hó is" - mesélte Németh Lajos. Hozzátette, hogy az elkövetkező időszak sem lesz mentes csapadéktól: változékony, esős időre kell számítanunk.

Míg szerdán és csütörtökön akár -10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet, addig pénteken akár már közel 20 fokkal is melegebb lehet - legalábbis az Országos Meteorólógiai Szolgálat előrejelzése szerint. A fordulatot a frontérzékenyek is megsínylik. Németh Lajos szerint a korábbi feldobottságból letargiába zuhanhatnak az arra hajlamosak, de gyakrabban panaszkodhatunk majd fejfájásra is.