Terhesnek vallja magát a nőből lett férfi

ef
mm
2008.03.27. 16:16
Öthónapos terhesnek vallja magát egy oregoni férfi, aki nőnek született, de részben már férfivá operáltatta magát. Az orvosok szerint elképzelhető, hogy a dolog nem kamu, mivel a néhány éve még nőként ismert férfinak van méhe. A The Advocate sztoriját mindenesetre gyengíti, hogy hősük, Thomas Beatie április 1-jéig senkinek nem hajlandó nyilatkozi a dologról: igen, az Bolondok Napja. Csakhogy volt már példa ilyenre: így született egy Blake nevű kisfiú is két nőből lett férfi gyerekeként.

Thomas Beatie, egy oregoni férfi azt állította a The Advocat című, melegek jogaiért küzdő újságban, hogy öthónapos terhes és kislányt vár júliusra. A hírben sokan kételkednek, de az újság főszerkesztője az ABC Newsnak azt mondta, minden okuk megvan rá, hogy higgyenek Beatie sztorijának.

"Transzszexuális vagyok, hivatalosan is férfi, és hivatalosan is Nancy férje. És július elején megszülöm a kislányunkat" - írja Beatie a The Advocat.com melegmagazinban megjelent levelében, mely mellett fotót is közöl magáról.

Az állítólag terhes férfi eredetileg nőként, Tracy Lagondino néven született, de férfinak érezte magát, ezért átoperáltatta testét. Egészen pontosan csak a melleit, mert a női szaporítószervei megmaradtak, így volt képes megtermékenyülni. A most már Thomas Beatie néven élő egykori nőnek a teljes férfivá váláshoz még férfi nemi hormont, tesztoszteront kell szednie, bár ezt most a teherbeesés és a terhesség idejére abbahagyta - írja a The Advocat.

Transznemű

az, akit születéskor a nemi szervei alapján nőnek vagy férfinak sorolnak be, de az nem egyezik a saját nemi identitásával. A kifejezés több fogalmat is felölel: ide sorolják a transzszexualitást, az interszexualitást (korábban hermafroditizmus) és a transzvesztitizmust is. A transzneműség két alapvető formája az FtM (female to male) és az MtF (male to female): az FtM a nőből férfivá, az MtF pedig a férfiból nővé alakult embert jelöli. Ez utóbbi híres példája az izraeli popikon, Dana International. A transznemű a szexuális vonzódását illetően lehet hetero-, homo- vagy biszexuális is. Forrás: Wikipédia

Beatie azt írja az újságnak küldött levelében, hogy öt hónappal ezelőtt mesterségesen termékenyítették meg, miután kiderült, hogy Nancy nevű feleségének nem lehet gyereke.

Az orvosok szerint ez nem lehetetlen: "Egy transznemű férfi lehet terhes, mert ugyanolyan szervei vannak, mint egy nőnek. Nagyon fontos, hogy ne szedjen tesztoszteront a terhesség alatt, mert azok férfijegyeket eredményezhetnek a lánymagzaton" - mondta el Good Morning Americában a Cedars-Sinai kórház egyik orvosa, hozzátéve, hogy elvileg nem okozhat problémát Beatie-nek a terhesség.

„Nancynek én vagyok a férje, aki kihordja a közös gyerekünket. Én leszek a lányom apja, és Nancy lesz az anyja. Együtt leszünk egy család" - írja Beatie a nyílt levélben. A párnak mindenesetre nem volt könnyű dolga: sok orvos a vallási meggyőződése miatt elhajtotta őket kérésükkel, felesége családjának is el kellett mondaniuk, hogy ő transznemű, ráadásul barátaik sem támogatják őket kellően.

Nem hisznek nekik

Az ABC körbekérdezte a pár szomszédait, akik mind kétkedéssel fogadták a különös hírt. „Őszintén szólva, szerintem ez az egész egy átverés. Láttam Thomast néhány nappal ezelőtt, és egyáltalán nem így nézett ki, mint ezen a fotón" - mondta el az ABC-nek Beatie egyik szomszédja.

Más helybéliek sem hisznek abban, hogy Beatie terhes volna: „Nem mondhatnám, hogy terhesnek néz ki. Én is ki tudom nyomni a hasam, és akkor majdnem úgy nézek ki, mint ő. Szerintem ez elég bizarr. Nem tudom, hogy elhiggyem-e".

Természetesen a média világszerte rámozdult az ügyre, még ha egyelőre nem is kizárt, hogy magzat helyett tényleg csak egy méretes kacsával van dolgunk. Az legalábbis gyanús, hogy a Fox News értesülése szerint Beatie-t titoktartási szerződés köti, és április elsejéig - azaz Bolondok Napjáig - nem nyilatkozhat az ügyről senkinek.

Megesett már korábban

Thomas Beatie mindenesetre nem az első nőből lett férfi volna, aki gyermeket vár: 2000-ben a Village Voice már beszámolt Matt Rice-ról és barátjáról, akiknek gyermekük született. Mindketten FtM-ek, azaz nőből lett férfiak.

Patrick Califia - Matt Rice barátja - elmondása szerint már kisgyermekként is azt hajtogatta, hogy ha felnő, akkor férfi lesz, és pubertáskorában óriási problémát okozott neki női testének elfogadása. Egy ideig nem merte magát átoperáltatni, mert félt a műtéttől és az elszigeteltségtől is, de szerelme, Matt Rice már átesett a nemváltoztató műtéten, viszont gyereket szeretett volna.

Califia 2001-ben szánta rá magát a mellműtétre, és tesztoszteront is szedett néhány hónappal közös gyerekük, Blake születése előtt. Ennek következtében csípője keskenyebb lett, bajsza nagyobb és egész teste szőrösebb és a hangja is mélyebb lett. Ő és Rice több barátjukat is megkérték, hogy hadd használják fel a spermájukat gyereknemzésre, és Rice ilyen módon esett teherbe.

A varázslat valósággá válik

A filmvásznon már találkoztunk a fentihez hasonló történettel, amikor Kalifornia jelenlegi kormányzója, Arnold Schwarzenegger a Junior című filmben egy speciális kísérlet szereplőjeként azt a nemes feladatot vállalta magára, hogy ő legyen az első férfi, aki szül.

Ebben a filmben a transzneműséget evidensnek vették, nem csináltak belőle viccet. Nem úgy, mint a South Parkban, ahol az lett volna a meglepő, ha nem csinálnak. A most a tizenkettedik évadjánál járó sorozat második szezonjában derült ki az egyik főszereplőről, Cartmanről, hogy az anyja tulajdonképpen az apja.

Rajtuk kívül még érdemes megemlíteni Dana Internationalt is, aki ugyan nem fikció, de szintén egy igen híres transznemű. Ő az 1998-as Eurovíziós Dalfesztivál izraeli győztese, akinek transzneműsége komoly vitákat okozott hazájában.