Letépte áldozata arcát a megvadult sztárcsimpánz

2009.02.20. 10:50
Nyilvánosságra hozta a rendőrség azt a hangfelvételt, amelyen a háziállatként tartott, de megvadult csimpánz gazdája sikoltozva kér segítséget a diszpécsertől. Az állat az asszony barátnőjére támadt, a hangfelvétel szerint „letépte az arcát” és marcangolta, mielőtt a kiérkező rendőrök lelőtték volna. A sérült Carla Nash jelenleg is kórházban van súlyos fejsérülésekkel, állapota kritikus. Állapotáról a kórház nem adott részletesebb felvilágosítást, de a kiérkező rendőrök először azt se tudták megállapítani róla, férfi-e vagy nő, barátnője pedig biztos volt benne, hogy már nem is él.

Sandra Herold, a 100 kilós, 15 éves Travis nevű csimpánz tulajdonosa azért hívta át barátnőjét, az 55 éves Charla Nasht stamfordi tanyájára, mert Travis kiszökött, neki pedig segítségre volt szüksége a befogásához. A csimpánz, aki kölyökkorától családtagként élt Herolddal, azonban hirtelen minden ok nélkül rátámadt Nashre, súlyosan megsebesítette, végül pedig a kiérkező rendőröknek kellett lelőniük. A rendőrség most nyilvánosságra hozta a hangfelvételt, melyen Herold kétségbeesetten sikoltozva kéri a diszpécsert, azonnal küldjenek valakit, mert az állat rátámadt a barátnőjére; eközben a háttérből hallatszik a megvadult csimpánz rikoltozása. „Uramisten! Letépte az arcát” – sikítja az idegösszeomlás szélén álló Herold a telefonban, a diszpécser pedig próbálja kiszedni belőle, hol és mi történik pontosan. A zokogó nő pár másodperccel később úgy fogalmaz, az áldozat most már egész biztosan halott, mert a csimpánz „széttépte”, és könyörög, hogy azonnal jöjjenek ki és lőjék le az állatot – hallatszik a FOX News által nyilvánosságra hozott felvételen.

A teljes hangfelvétel itt meghallgató: vigyázat, csak erős idegzetűeknek!

Travis kölyökkorától élt Herolddal, pohárból ivott, a családi asztalnál evett, fogat mosott, addig kapcsolgatta a tévét a távirányítóval, míg nem talált magának baseball-meccset, és képes volt bekapcsolni a számítógépet, hogy képeket nézegessen az interneten. Travis több Old Navy- és Coca Cola-reklámban is szerepelt, valamint a Maury Povich Showban is fellépett.

Herold próbálta megmenteni barátnőjét, akit a csimpánz azonnal megtámadott, amint kiszállt az autójából. Hiába ütötte azonban egy lapáttal, az állat nem reagált. Herold ekkor rohant be a házba felhívni a 911-et, majd magához vett egy kést, és azzal megpróbálta leszúrni a bevadult állatot. Travist azonban nem tudta megállítani: annyira szétmarcangolta a nő arcát, hogy a hamarosan kiérkező rendőrök nem tudták megállapítani az áldozat nemét. „Egy férfi fekszik a földön. Nem néz ki túl jól. Ki kell hozzuk onnan. Nincs arca” – tudósított rádión az egyik kiszálló rendőr. A csimpánz ezek után a rendőrök ellen fordult, akiknek vissza kellett menekülniük az autójukba. A csimpánzt végül akkor lőtték le, amikor letépte az egyik rendőrautó tükrét, majd kinyitotta az ajtaját és be akart mászni utánuk. A sebesült Travis ezután visszakúszott a házba, be a szobájába, és ott halt meg.

A nő közvetlenül az esemény után azt mondta a Fox Newsnak, hogy a támadás előtt nem sokkal teában feloldva Xanax nevű nyugtatót adott be a csimpánznak. Az állat feltételezhetően Lyme-kórban szenvedett, ami enyhébb paranoiás tüneteket okozott nála, gazdája ezt próbálta kezelni. A Xanax azonban a szakemberek szerint nyugtató hatás helyett agresszív rohamot válthat ki „kevésbé stabil személyiségeknél”. Bár az asszony tanúvallomása után még a bögrét is megmutatta a rendőröknek, amelyből Travis a Xanaxos teát kapta, egy nappal később már tagadja, hogy begyógyszerezte volna az állatot.

Herold jelenleg szeretné visszakapni Travis holttestét, amit hamvasztás után a kertjében temetne el, de amíg a nyomozás folyik, a rendőrség visszatartja. Egyelőre nem lehet tudni, emelnek-e vádat a nő ellen.

Bár Herold teljesen kétségbe van esve a barátnője állapota miatt, kiadós lelkifurdalást érez azért is, ami Travisszel történt: [Amikor megszúrtam] rám nézett azzal az „Anya, mit csinálsz?” – tekintettel Borzalmas, ami történt, és nem tehettem mást, mint amit tettem, de életem végéig hiányozni fog”.