horoszkóp

Meztelenül adják elő Verdi operáját

2008.04.11. 16:00
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy német színházban meztelenül, Mikiegér-álarcban adják elő Verdi Álarcosbál című operáját. A rendező díszletnek pedig a World Trade Center füstölgő romjait álmodta meg. A jegyek persze rég elkeltek.

Harmincöt ötven éven felüli férfi és nő adja elő Verdi Álarcosbál című operáját a németországi Erfurt botrányosnak ígérkező bemutatóján. Mindössze egy álarcot fognak viselni: a táncosok arcát Mikiegér-maszk rejti majd. A rendezőnek, a 69 éves osztrák Johann Kresniknek nem ez lesz az első sokkoló operapremierje: már más alkalommal is színre vitt ruhátlan szereplőket. Kresnik lapokban feladott apróhirdetésekkel toborozta az előadás statisztáit, a 35 helyre 60-an jelentkeztek, írja az MTI.

Klikk!

Költői előadás

A díszlet a Világkereskedelmi Központ füstölgő romjait idézi, azaz a 2001. szeptember 11-i terrortámadást. "Nagyon szép és költői előadás lesz" - mondta az erfurti operaház igazgatója, Guy Montavon az AFP-nek. A rendezés "egy kissé kritikus Amerikával, a nagyon gazdag és nagyon szegény emberek Amerikájával, a háborúval és a mai amerikai társadalom szélsőséges megnyilvánulásaival szemben" - mondta az igazgató. Egy erfurti helyi politikus viszont az előadás bojkottjára szólította fel a közönséget, ám az öt előadásra már elővételben minden jegy elkelt.

Giuseppe Verdi (1813-1901) Álarcosbál című, 1859-ben bemutatott operájában Eugene Scribe III. Gusztáv című drámája nyomán eredetileg egy svédországi királygyilkosságot történetét dolgozta fel. A végül bemutatott változatban a szerző - a cenzúra nyomására - a színhelyet az amerikai Bostonba helyezte át, az összeesküvők Boston kormányzóját szúrják le szerelmi-politikai intrika nyomán a végzetes álarcosbálon.