Törölnék a lexikonból a hírességek szexvideóit

mm
2008.05.03. 21:06
Május elsején a törlendő szócikkek listájára került a hírességek szexvideóit gyűjtő Wikipedia cikk. A szócikk nagy vitát váltott ki az önszabályozó Wikipedia-írók között, mert megpróbálták az előkerült szexvideókat a Wikipedia szerkesztési elvei szerint értelmezni. Annyi pornó vagy házipornó videó kerül elő a hírességekről, hogy vannak már olyan lexikonírók, akik úgy gondolják, ezekről a különlegességekről is meg kell emlékeznünk az utókor számára.

Nagyjából három év működés után a törlés várhat a Wikipedia Celebrity Sex Tape című szócikkére, mert május elsején a törlendő bejegyzések listájára került, mivel az önkéntes szerkesztők hosszas vita után sem tudtak megállapodni abban, hogyan értelmezzék a hírességek videóit a Wikipedia felhasználási feltételei és irányelvei szerint.

A problémának két fő összetevője van. Az egyik, elvi, a másik gyakorlati.

Az elvi probléma a szerkesztők között, hogy a Wikipedián helye van-e egyáltalán ilyen szócikknek. A vitatkozók szerint a szexvideókat a készítők el akarták titkolni, így, ha az előkerülésnek sem negatív, sem pozitív következménye nem volt, tehát az eset irreleváns az adott híresség életrajzára nézve, akkor igazából nincs helye a lexikonban, mert a Wikipedia nem bulvárlap.

A gyakorlati probléma az élő személyek életrajzaival kapcsolatos irányelvek miatt van. Ezek az irányelvek kimondják, hogy a szerkesztőknek jóhiszeműen kell eljárniuk az életrajzok készítésénél, mert a Wikipediát rengetegen olvassák, így az azon megjelent információk az élő személyekről hatással lehetnek az adott személyre, ismerőseire, családjára. A titkolt szexvideók listázása nem feltétlenül jóhiszemű magatartás. Másokat azért zavar a szócikk létezése, mert ez is csak egy újabb gyűjtőoldal a Wikipedián, ami semmi másra nem jó, mint arra, hogy nőjön a Wikipedia oldalak száma. Gyakorlati probléma még az is, hogy a Wikipedián nem jelenhetnek meg spekulációk és pletykák, mivel továbbra sem bulvárlap, hanem enciklopédia, ezért a szócikk azon része, amelyik a feltételezett szexvideókról szól szinte a biztos halálra van ítélve.

Aztán az elvi és a gyakorlati sík között ingadozik az a probléma, hogy a hírességek szexvideóit gyűjtő szócikk igazából egy érdekes információkat válogatás nélkül közlő lista (trivia), vagy egy kis témát, részleteiben bemutató szócikk.

One night in Paris

Miközben a Wikipedián azon vitatkoznak, hogy mi legyen a bejegyzéssel, ne felejtsük el, hogy a bejegyzést még 2004. április 28-án hozták létre (akkor még csak Pamela Anderson nászútjáról és Paris Hilton éjszakájáról volt szó), és azóta folyamatosan nő, egyre fejlődik, magába foglalja a kamu szexvideókat és a valódiakat, mivel számtalan olyan hírességnek kerül elő szexvideója, aki nem tanulta meg, hogy az ilyen videók egy idő után mindig előkerülnek. Ez a remek orientáló lista szűnne meg ebben a formájában, ha nem tudnak megállapodni az önkéntes szerkesztők.

A Wikipedia-vita egyik lehetséges megoldása a törlés mellett, hogy a szócikket átnevezik egy listára, majd a listát kapcsolódó anyagként hozzáadják a szexvideóval rendelkező hírességek életrajzaihoz, így talán nem sértik meg a számtalan Wikipedia irányelv egyikét sem. A lényeg, hogy a szerkesztők úgy gondolják, az előkerült szexvideóknak van akkora jelentőségük, hogy helyet kapjanak a lexikonban.