Megjelent a Dobrev Klára által patronált, az Egészséges Településekért Alapítvány által kiadott "Könnyed magyar konyha" című könyv, amelyet az örökzöld Frank Júlia írt a miniszterelnök feleségének ajánlásával. A kiadvány célja nem kevesebb, mint megreformálni az egész magyar konyhát és meggyőzni a magyar népet arról, hogy olaj nélkül is lehet főzni, a sózás pedig egyenesen halálos.

A Frank Júlia-jelenség

Klikk a képre!

Frank Júlia régi bútordarab. Mióta az eszemet tudom ő létezik, és hétről hétre ontja magából a recepteket. A szocializmus egykori Magyar Konyhás, Nők Lapjás matrónája most a fejébe vette, hogy megreformálja a magyar konyhát és ebben partnerre talált az újabban aktív politikusfeleség szerepkörben tetszelgő Dobrev Klárában. "Sokáig nem értettem, hogy most akkor mit jelent az, hogy reformkonyha? Ez akkor reform vagy magyar konyha?" kezdi egyből a főzőcskés könyvbemutatót Frank Júlia. "Szerintem az a jó kifejezés, hogy reform magyar konyha" oldja meg a valóban feszítő ellentétet a könyv szerzője, majd egy über-egészséges rántott hús elkészítésébe vág, amelynek titka az, hogy nem több literben olajban sül finom ropogósra és puhára, hanem egy kis olajba mártás után kevésbé ropogósra, de valóban finomra.

A mikrofonokkal telitűzdelt, tutira olajmentes serpenyőkkel hadonászó, Frank Júlia még azt is megosztja velünk gyorsan, hogy a magyar konyha mindjárt a francia és a kínai konyha után a világon a harmadik, bár ezt az állítást kizárólag markánsan szubjektív véleményére alapozza. Na, és persze arra a városi legendára, hogy az ideérkező turista mind a tíz ujját megnyalja a világhírű rácpontyunk után és élete végéig hozzá vágyik vissza, nem pedig édesanyja csecsére.

Klára asszony és a vidéki tankonyha

Miközben Frank Júlia energikusan tüsténkedik a rögtönzött konyhában, Dobrev Klára beavatja a jelenlevőket a könyv születési folyamatába. "Jártuk az országot Claudiával és Zsuzsával és a kiapadhatatlan lelkesedésű Julival" - mutatott a megjelent Liptai Claudiára és Nyertes Zsuzsára Dobrev Klára. "Ezeken, a vidéki tankonyhákon rendezett főzőtanfolyamokon arra tanítottuk a jelenlevőket, hogy hogyan lehet ugyanolyan finom az étel, és minden porcikájában magyaros, de egy egészen kicsit egészségesebb is. A legérdekesebb tanulság számomra az egészben az volt, hogy ezek az egészségesebben elkészített ételek nem kerülnek többe, mintha a hagyományos eljárás szerint főzzük meg őket" - nyugtat meg mindannyiunkat Dobrev Klára, aki azt is kihangsúlyozza, hogy a szakácskönyvnek pont ezért ilyen alacsony az ára is.

Piros-fehér-zöld koncepció

A Velvet később azt is megtudta, hogy a miniszterelnök felesége roppant büszke a könyvre, felsorakoztatott receptek közül pedig, az imént elkészített rántott hús a kedvence. Dobrev Klára emellett megerősítette a gyanúnkat, hogy nem véletlen a piros-fehér-zöld színvilág erőltetése sem, amely a könyvet lapozgatva egyből feltűnik."Nem, nem véletlen. Az egész koncepciózus. Egyrészt cél volt, hogy a képeken olyan ételek jelenjenek meg, melyeket még a gasztronómiában kevésbé jártas emberek is el tudnak készíteni, és nem ijednek meg az ételek bonyolultsága láttán ". (Erre a célra a fülszöveg szerint külön food-stylistot is felkértek- A Szerk.) "Másrészt, hangsúlyozni akartuk, hogy ezek hamísíthatatlanul magyar ételek, modern kivitelezésben."

Igaz barátnők

Galéria!

Elsőre értelmetlennek tűnt az is, hogy miért kell olyan híres emberekkel teletűzdelni egy egyébként egészen hitelesnek tűnő könyvet, akikről még jobb esetben el is hisszük, hogy tudják a különbséget rántás és habarás között (Voith Ági és Liptai Claudia) és olyanokról, akikről semmi esetre sem. (Geszti Péter és Dobó Kata). Az esemény főkurátora azonban, megnyugtató válasszal szolgál ez ügyben is. "Előbb voltak a velünk utazó híres emberek, később született csak meg a könyv" - rak helyre egy erélyes mondattal a miniszterelnök felesége. És valóban úgy tűnt mintha a Nyertes-Liptai-Dobrev trió már a homokozóból ismerte volna egymást. Betűrögették egymás rakoncátlankodó blúzát, ami a nagy főzési hévben kibújt a szoknyából és csillogó szemmel, lelkesen meséltek saját hússütős élményükről.

A Feri meg a madártej

És mikor már nekünk is könnybe lábadt a szemünk ennyi jóság láttán, az esemény vége felé még azt is megtudtuk, hogy hiába a szakácskönyv és a Dobrev Klárában megbújó, új ízeket szívesen kipróbáló gasztró-tündér, az ő kedvenc étele nem más, mint a férje madárteje. Azzal ugyanis nem ér fel egyetlen egzotikum sem.