Havonta százmilliókat kaszál biorezonancia készülékével Dr. William Charles Nelson, azaz a transzvesztita klubtulajdonos, Desiré Dubounet. Egy kanadai tévéstáb oknyomozó riportja szerint a 4,5 millió forintos gép teljesen hatástalan, pedig Magyarországon minimum nyolc darab kelt el a hivatalosan orvosi készülékként forgalomba kerülő masinából. Igaz, épp tart ellene a piacfelügyeleti eljárás. Desiré Dubounet, a kvantumfizikus beszél egy hónaljból földre zuhanó tumorról, a riport végén pedig önuralmát veszti.

Egy kanadai tévécsatorna azt állítja, hogy a Magyarországon Desiré Dubounet nevén élõ tudós találmánya, az EPFX (Electro Physiological Feedback Xrroid) nevû biorezonancia készülék kamu, teljesen hatástalan. Pedig a gép Magyarországon is egyre népszerűbb. A hazai forgalmazó, a SCIOSTUDIO képviselője szerint a 4,5 millió (+ áfa) forint értékű gépből fél évvel ezelőttig 6-8-at biztos eladtak. (Pontos adatokat nem lehet mondani, ugyanis sokan nem Magyarországon szerzik be a készüléket. Főleg azóta, hogy a válság kirobbanását követő Euro árfolyam változás miatt a gép ára több mint egymillió forinttal emelkedett.)

A magyar piacfelügyelet is vizsgálja az EPFX-et

Desiré Dubounet - polgári nevén Dr. William Charles Nelson - Magyarországon adott interjúiban mindig is azt állította magáról, hogy kvantumbiológiával foglalkozó orvos, a nemzetközi transzvesztitavilág markáns alakja, énekes, filmrendezõ, klubtulajdonos és nem utolsósorban zseni:

Mi az a biorezonancia-kezelés?

A biorezonancia-kezelés egy energetikai terápia, amelyikben a test elektromágneses rezgéseit hasznosítják az egészségügyi problémák hatástalanítására. Alapelve, hogy minden sejt kibocsát gyenge elektromágneses energiát, hasonlóan az agyhullámokhoz. A biorezonancia-terápia során ezt az energiát mérik, hogy a kóros frekvenciákat felismerjék, a szervezetbõl elvezessék, ugyanakkor a meggyengült, egészséges rezgéseket felerõsítsék. A módszert számos kritika érte, sokak szerint az eljárás áltudományos és kizárólag placebóhatása van.

Dubounet Amerikából költözött hazánkba, és állítólag a bioelektromos orvoslás és a biorezonancia kezelés területén végzett 20 éves kutatómunka során itt fejlesztette ki az EPFX-et (ami itthon SCIO-ként ismert, máshol a QXCI névre hallgat). Az EPFX egy olyan készülék, amelyik az életmóddal és környezettel együtt járó stresszt kezeli. A rendszer a forgalmazók szerint képes arra, hogy a testben történõ változásokat idejekorán felismerje, és azokat azonnal úgy korrigálja, hogy ne fejlõdhessen ki betegség.

Kohán József bőrgyógyász, bőrsebész, kozmetológus öt éve használja az EPFX-et, szerinte a biorezonancia elképesztő dolgokra képes. Ennek ellenére "csak akkor használom a gépet, amikor minden más vizsgálati eszközzel megtorpantunk, nem találjuk a gócot." - mondta a doktor a Velvetnek. "Nem tartom ugyanis mindenhatónak. Bár ha megnézzük, a biorezonancia-kezeléssel mire képesek az oroszok és a németek: megdöbbentő. Végtagokat és fogakat növesztenek vissza."

Szerinte az eljárást övező hazai szkepticizmus oka, hogy az orvosi képzés még mindig a newtoni fizika szintjén áll, és nem is foglalkoznak a tudományos világban hetven éve létező kvantumbiológiával. Míg nyugaton állítólag minden háziorvos rendelkezik TB által finanszírozott biorezonancia készülékkel, addig dr Kohán szerint a hazai hatóságok üldözik a találmányt. Ahogy mindent, amit piaci érdekeltségük megkíván.

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal orvostechnikai készülékekkel foglalkozó osztálya szerint az EU-ban élő bizalmi elv alapján csak akkor kezdenek vizsgálni egy-egy készüléket, ha bejelentés érkezik ellene. Az EPFX (SCIO) ellen, ami a gyártó ajánlása szerint orvostechnikai készülék, épp piacfelügyeleti eljárás van folyamatban, és amíg ez le nem zárul, nem adhatnak ki a gépről hivatalos állásfoglalást.

A kanadai tévések szakértői szerint az EPFX hatástalan

A CBC nevű kanadai tévécsatorna Marketplace című műsorában végletesen kritikus hangnemben foglalkozott Dubounet találmányával. A teljes összeállítást itt nézheti meg. Egyébként Dubounet munkásságát korábban is számos kritika érte, a The Times egy nagy volumenű oknyomozása során vitatta az EPFX létjogosultságát és hatásosságát, a The Seattle Times pedig Dubounet személyének hitelességét is kétségbe vonta.

A CBC riport apropóját az adta, hogy a 20 ezer dollárt (4 millió 400 ezer forint) kóstáló készülék annyira népszerű Kanadában, hogy havi 40 darabot adnak el belõle, ami 800 ezer dolláros (176 millió forintos) bevételt jelent a forgalmazónak. Az EPFX-nek egyébként szerte a világon vannak disztribútorai, akik magánszemélyeknek és alternatív gyógyászati központoknak árulják az eszközt. Kanadában egy kezelés átlagosan 200 dollárba (44 ezer forintba) kerül. A CBC munkatársai megkérdõjelezték, hogy a gép, ami a kanadai egészségügyi hatóság engedélye szerint csak stresszcsökkentésre szolgál, valóban képes lenne gyógyítani a betegségek széles körét a hepatitisztõl a Parkinson-kóron és az autizmuson át a rákig. A feltaláló ugyanis ezt állítja, nézze csak:

Desiré Dubounet szerint a gyógyszergyártók lobbija miatt nem fogadja el találmányát az orvostudomány, a CBC szerint viszont a gép nyilvánvalóan nem alkalmas gyógyítására, ennek alátámasztására pedig többek között azt hozzák fel érvként, hogy a készüléket az Egyesült Államokban is betiltották. Desiré Dubounet képviselõje a Velvetnek elmondta, hogy "a készülék nincs betiltva az USÁ-ban. Ez egy hazugság. Az USA megkérte az Eclosion Kft.-t, hogy függessze fel az importálást. Az Eclosion Kft eközben áttette székhelyét az USÁ-ba, és a készüléket ott gyártjuk. Minden rendben van, a készülék legális az USÁ-ban. Dr.Nelson/Desire Dubounet együtt dolgozott a híres magyar-kanadai orvossal, Selye Jánossal. A gépünk mûködésének alapja Dr. Selye egyik munkája, és mi is hiszünk abban, hogy ha szervezetet érõ stresszt és az ezzel együttjáró bioelektromos stresszt csökkentjük, és a szervezet bioelektromos háztartását egyensúlyba hozzuk, akkor a szervezet az õt érõ betegségeket (támadásokat) fokozottan tudja hárítani. Így gépünk általános alkalmazási területe a világon mindenhol az ilyen feszültséggel élõ páciensek kezelése."

A CBC orvosbiológai mérnöke és a szerkezet eredményességét alátámasztó tanulmányokat ellenőrzõ orvosszakértõ szerint az EPFX hatékonysága tudományosan sem megalapozott. Dubounet képviselõje erre szerkesztõségünkhöz eljuttatott tanúsítvánnyal igazolta, hogy a TÜV Rheinland Csoport, amely az egyik vezetõ nemzetközi vizsgáló ellenõrzõ és tanúsító szervezet, mérnöki tesztjén megfelelt a készülék és több mint 200 klinikai teszt is igazolja az EPFX hatékonyságát. Szerinte "a CBC hazudott."

Fogyasztói szemmel az azért megkérdõjelezi a tanulmányok hitelességét, amikor Dubounet elmeséli hogyan esett ki a tumor egy EPFX-szel kezelt asszony hátából. Eszerint a tumor, ami csápjaival a gerincre tapadt, a kezelés hatására kiszakadt, mert még a gyökerei is elhaltak. A transzvesztita feltaláló elmondása szerint a tumor végül "kiesett" a testbõl. Ez különösen hangzik, az X-Akták forgatókönyvírói számára viszont érdekes lenne.

A CBC több mint öt órát töltött Desiré Dubounet-val, amit a feltaláló saját forgatócsoportja is végigkísért. Az interjú végére Dubounet elvesztette önuralmát. Szerinte a tévések bolondnak nézik õt, szándékosan elferdítik a tényeket, és nem veszik figyelembe a felsorakoztatott tudományos bizonyítékokat, így a továbbiakban saját csapatának kamerája felé kezd beszélni. Szerinte õk legalább az igazat veszik fel. A CBC riportja szerint a bemutatott bizonyítékok valójában csöppet sem tudományosak. A riporternõ hiteles bizonyítékokat kér a feltalálótól, mondván, hogy az emberek az egészségüket bízzák rá. Nézze csak meg mindezt indulatokkal dúsítva:

Dubounet képviselõje a Velvetnek elmondta, hogy "bemutattunk nekik minden bizonyítékot, igazoltuk az érvényességét, de ez a szenzációhajhász sajtó jobban törõdött a homofóbiával és a rágalmazó hazugságokkal. Desiré elég okos volt ahhoz, hogy saját embereivel felvételt készítessen errõl az öt óráról, így most elkészít egy egy órás videót visszavágáként a CBC-nek, mely egy-két héten belül lesz kész." Kíváncsian várjuk.

Desiré Dobounet ellentmondásos élete

Desiré Dobounet William Charles Nelsonként született 1951 júniusában, Ohióban. Csodálatos életérõl számos érdekesség található honlapján, többek között az, hogy tiniként segített megmenteni az Apollo 13 utasait, hogy a 68-as mexikói olimpián az amerikai tornacsapat egyik csereembereként szerepelt, vagy hogy nyolc diplomája van, többek között kvantumfizikából, matematikából, pszichológiából is. Mellesleg jogász és orvos. Kiderül, hogy lelkésznek készült, de Isten utasítására inkább elindult, hogy újra írja a molekuláris biológiát. Késõbb pedig azért hagyta el Amerikát, hogy szabadon engedhesse a benne rejtõzõ nõt, egy kevésbé elõítéletes országban.

A The Seattle Times alapos cikkében kitér Desiré Dobounet életrajzi adataira, ami szerintük számos valótlan állítást tartalmaz. Nem találták nyomát, hogy Nelsont valaha is alkalmazta volna a NASA, szerintük nem volt sportoló és diplomáit nem akkreditált iskolákban, levelezõtagozaton szerezte. Az egyetemekhez szerintük annyi köze volt, hogy 33 évesen részmunkaidõs matematika tanárként dolgozott a youngstowni egyetemen. A lap szerint Nelson 1996-ig kilencszer állt amerikai bíróság elõtt csalás vádjával, melyek mind az EPFX-szel voltak kapcsolatban.