Városi legendába illő történeteket gyűjtöttünk össze azokról a ruhadarabokról és kiegészítőkről, amelyek életet mentettek. Egy egyszerű melltartó, vagy karikagyűrű, esetleg egy vastag öv is megakadályozhatja, hogy lelőjenek. A szilikonimplantátum a mellben pedig légzsákként működhet karambol esetén. Mindezek állítólag megtörténtek.

Egy évvel ezelőtt Fashion kills, azaz a Divat öl mottóval összegyűjtöttük azokat a ruhadarabokat, valamint kiegészítőket, amelyek kifejezetten károsak az egészségre vagy komoly baleseteket okoztak. Most azok a holmik kerülnek sorra, amelyek valamilyen módon megmentették tulajdonosuk életét, vagy legalábbis megakadályozták, hogy egy kínos szituációban komoly sérüléseket szenvedjenek. Itt most nem feltétlenül azokra a karkötőkre gondolunk, amelyeken feltüntethetjük azon adatainkat, amik egy baleset után megkönnyítik a mentősök munkáját, vagy csak a társaságunk dolgát, hogy atomrészegen hazaszállítsanak.

Golyófogó fehérnemű

Golyóállónak bizonyult egy egyszerű melltartó az Egyesült Államokban: egy 57 éves nő életét mentette meg - írta az MTI. A nő meghallotta, hogy megszólal a szemközt lakó szomszédjának a riasztója. Az ablakhoz lépett, és felhívta magára a figyelmet. Az egyik rabló rálőtt, de a golyót felfogta a nő melltartója. Pár hete Brazíliában pedig egy 58 éves nő köszönhette fehérneműjének és abba rejtett pénzének, hogy túlélt egy buszos rablást, melynek során tűzharc alakult ki, és egy eltévedt golyó mellbe találta. A hölgy egyébként éppen a gyakori buszrablások miatt rejtette melltartójába pénzét, és éppen annak bal kosarába, ahova a golyót kapta.

Melltartóval adott életjelet

Az ominózus fehérnemű sportosabb változata is jól jöhet, ha tulajdonosa benne van a slamasztikában. Egy amerikai hegymászó, bizonyos Jessica Bruinsma levetett melltartójával jelezte, hogy segítségre szorul. Történt ugyanis, hogy balesetet szenvedett, és a zuhanás közben megsérült válla miatt nem tudott nagy távolságot megtenni a sziklákon. Valahogy elmászott egy farönköket szállító alkalmatossághoz, amire ráakasztotta sportmelltartóját. Amikor a munkások a kábeleket mozgásba hozták, a melltartó is eljutott hozzájuk, és természetesen azonnal segítséget hívtak. Jessica Bruinsma így is hetven órát töltött egy szikla kiálló peremén – írja a sodahead.com.

Karikagyűrűjének köszönheti életét

A golyófogó kiegészítőknek és ruháknak se szeri, se száma. Donnie Register, egy antikvitásokat árusító bolt tulajdonosát például a karikagyűrűje mentette meg, amikor ki akarták rabolni. 2007-ben két férfi sétált be az üzletébe, és arra kérték, hogy mutassa meg nekik az érmeket. Ekkor az egyik férfi egy fegyvert rántott elő, és azt követelte Registertől, hogy adja oda a pénzét. Ekkor eldördült egy lövés, a bolt tulajdonosa pedig felemelte a kezét, és karikagyűrűje eltérítette a golyót – állította a rendőrség. „A golyó áthatolt két ujján, de nem ért csontot. A golyóról levált több darab, az egyik most a középső ujjában van, a másik pedig a nyakában az izmok között. Szerencsére az élete nincs veszélyben" – mesélte a férfi felesége röviddel a történtek után.

Golyóálló derékszíj

A múlt hónapban az öve mentette meg egy pennsylvaniai férfi életét. Balkar Singh éppen a garázs előtt dohányzott, amikor odament hozzá egy férfi, és kért tőle egy szál cigarettát. Az illető ezt követően előrántott egy fegyvert, amit Singh megpróbált elvenni tőle. Sajnos nem járt sikerrel, és támadója rálőtt. Mivel aznap egy vastag övet vett fel, az megakadályozta, hogy a golyó behatoljon a testébe. „Alig hiszem el, normális esetben egy öv, vagy több rétegnyi ruha nem lassít le egy lövedéket. Úgy tűnik, még nem jött el az én időm, még nagyon sokáig fogok élni" – nyilatkozta Balkar Singh, akit a biztonság kedvéért azért bevittek egy közeli kórházba megfigyelésre. A tettes a támadást követően elmenekült a helyszínről – írja cbs3.com.

Légzsák helyett szilikon

Bár rengeteg városi legenda kering arról, hogy a repülőgépen a nyomáskülönbség miatt felrobbant egy nő szilikonimplantátuma, 2006 őszén kiderült, hogy a sebészek munkáját dicsérő dekoltázs életet is menthet. Egy bolgár nő ugyanis mellimplantátumai miatt élt túl egy karambolt. A Standart című hírlap információi szerint a 24 éves lány piros jelzés ellenére behajtott egy forgalmas kereszteződésbe, és ott egy másik járműbe csapódott. A két autó a felismerhetetlenségig összeroncsolódott, a lány implantátumai azonban légzsákként fogták fel az ütközés erejét. Szemtanúk szerint a mellek - a légzsákhoz hasonlóan - leeresztettek az ütközés után, így a nőnek az autókban keletkezett károkon túl vélhetően ismét kés alá kellett feküdnie, hogy újabb keblet formáljanak neki a plasztikai sebészek.

Pelenkán függött a kisfiú

Nem csak a felnőttek kerülhetnek szorult helyzetbe: egy 18 hónapos gyermeket is megóvhat a komolyabb sérülésektől öltözékének egy funkcionális darabja. Tavaly augusztusban egy kellően strapabíró pelenka mentette meg egy másfél éves gyermek életét Brazíliában. Amikor ugyanis a kicsi kiesett egy harmadik emeleti lakás ablakából, a pelenka beakadt egy erkély vaskampójába. Pár pillanattal később a pelenka ugyan kioldódott, ám így már jóval alacsonyabbról zuhanva ért földet, és megúszta apróbb törésekkel. További szerencséje, hogy nem nyársalták fel a fémkampók. A rendőrség nyomozást indított, hogy kiderüljön, szülői mulasztás okozta-e a balesetet. A gyermek 23 éves apja azt mondta a sajtónak, hogy nem a pelenka mentette meg fia életét, hanem a gondviselés.