A tavasz leghidegebb estéjén mutatta be a MOM Park az üzleteinek tavaszi és nyári kollekcióját. A szabadtéri show után komoly trendelemzésbe fogtunk, hogy kiderüljön, ki milyen divatot szeretne. Egy stylist szerint visszatérnek a hetvenes évek, és nem ciki, ha farmernadrágunk szakadt. A nők a platformcipő és a pizsamába hajló kezeslábasok ellen lázadoznak.

A budapesti üzletközpontok szezonális divatbemutatói közül most a MOM Park showja volt soron, és a szervezők ezúttal eltekintettek az időutazástól, ellenben kellemes lounge hangulattal szerettek volna hatni ránk. Az időjárás közbeszólt, a metsző hidegben nehezen képzeltük magunk elé a nyári naplementét és a tengeparti koktélbárt. Úgy tűnik, az üzletközpont nem csak saját bérlőinek sorsát viseli a szívén, hanem a feltörekvő magyar tervezőkét is, ugyanis a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil tanszékének hallgatói is bemutathatták kreációikat. A diákok láthatóan szorgalmasan megtanulták a leckét, voltak aszimmetrikus, csípőhangsúlyos ruhák, valamint az ismét oly divatos overall is, és persze bármikor bevethető KFR (kis fekete ruha), igaz, ezúttal kötött változatban.

Klikk a színekért!

A tanulságok

Jó pár divatbemutatóval a hátunk mögött nem lettünk új tapasztalattal gazdagabbak. Megerősítést nyert viszont az, hogy a sál igenis fontos kiegészítő lesz a nyáron, hogy a parafa talpú cipők és a 10 centiméteres sarkak jellemzik a divatos lábbeliket, hogy az óriási méretű táskát sem kellett még a sufniba dobnunk, és persze a legtöbb nyári ruhadarab lenvászonból készül. Ja, és a maxiruha kötelező darab. A kezeslábasokat és overallokat említettük már? Most következzenek azok az információk, amikkel most lettünk gazdagabbak. A fekete, fehér, piros és egyéb aktuális színek mellett nagy szerepet kap a korallszín. Akinek pedig túl erős a fukszia, az a rózsaszín finomabb árnyalataival is próbálkozhat. Bár a hippis holmik ismét visszatértek, a trapéznadrág helyett továbbra is a ceruzafazon hódít, ami, ha farmerről van szó, lehet kőmosott, sőt divatosan szakadt is.

Mivel egyetlen celebet sem láttunk az eseményen – kivéve egy William Shatnerre megszólalásig hasonlító úriembert – a törzsvásárlókat céloztuk meg kérdéseinkkel, egyúttal megkértük őket, kicsit elemezzék a 2009-es tavaszi/nyári szezon divatját.

Királykék és korallszín

momkerd4

Gabi (32) nem tartja magát trendkövetőnek, mint elmondta, azt veszi fel, ami jól áll neki. „A bemutató alapján biztos divat lesz a platformcipő, amiben menni nem igazán lehet, valamint a saru is, amiből már én is beszereztem egyet. Ami klasszikus, és most is előkerült, az a farmer fehér blúzzal. Véleményem szerint amúgy a tavalyi és az idei tavaszi/nyári divat nem tér el igazán egymástól, legfeljebb annyiban, hogy idén mondjuk a királykék és a korallszín lesz a domináns."

Pizsamaközeli élményt nyújt

momkerd5

Barátnője, Melinda (29) inkább a fekete és fehér színösszeállítást kedveli. Hozzátette, a bemutató alapján minden megy mindenhez, vagyis nyugodtan felvehetünk egy kockás nadrágot egy virágos blúzzal. A két barátnő a vastag talpú cipő mellett a felejthető kategóriába sorolta a kezeslábasokat. „Ezek a ruhadarabok nagyjából a tizennyolc éven aluliaknak állnak jól. Egy-két darab pedig egy pizsamára emlékeztetett. Volt egy színes, mintás, mutatósabb anyagból készült overall, de az egy alkalmi darab. Valami nagyon trendi partinak kell lennie, hogy belebújjon az ember" - tette hozzá Gabi.

A bizsun látszódjon, hogy műanyag

momkerd1

Anna nagyon kedveli a divatot. „Saját magam is rajzolok ruhákat. Még nem tudom hogyan, de szeretnék megtanulni varrni" – mondta a 19 éves lány és szót ejtett a kiegészítőkről is. "Nagyon kedvelem azokat a bizsukat, amiken látszik, hogy műanyagok. Például a nagy kerek műanyag plaketteket, amiken megcsillan a fény." Barátnője, Angelika úgy véli, jó lenne, ha idén nyáron végképp búcsút intenénk azoknak a rövid pólóknak, amikből kilátszik viselőjük hasa. Egyúttal szeretné, ha feledésbe merülne a zenei irányzatok adta öltözködés majmolása.

Üdvözöljük a hetvenes éveket!

momkerd3

Mielőtt távoztunk volna, a tömegben felfedeztünk Eli Van Poeyer stylistot, így egy szakmabeli is megoszthatta velünk a véleményét arról, hogy mi lesz menő és ciki idén nyáron. „Idén a bohém stílus hódít majd, és a hetvenes évek trendjei határozzák meg a divatot. A nyolcvanas évek pedig ősszel és télen térnek vissza. A nyár természetesen elképzelhetetlen sok szín nélkül, és újra divatos a szakadt farmernadrág" – nyilatkozta a stílustanácsadó, aki szerint nem kell kidobni a ruháinkat, csak rakjuk el őket a szekrénybe, és egy-két szezonnal később újra vegyük elő. Köszönjük.