Egy háromgyermekes brit nő annak köszönhetően fogyott 25 kilót, hogy egy hipnoterapeuta segítségével "vizualizálta", hogy gyomorgyűrű van szervezetében. Egy angol szakember nem tartja kizártnak, hogy ez a módszer valóban működik, de ő még vár a megfelelő bizonyítékra. Túry Ferenc, a SOTE Magatartástudományi Intézetének igazgatója ugyan még nem hallott erről a kezelésről, de jó ötletnek tartja, és úgy véli, könnyen elképzelhető, hogy valóban működik. Mint megtudtuk, rengeteg példa van arra, hogy a test és lélek milyen hatékonyan működik együtt. Például kellő képzelőerővel még sötétben is le tudunk barnulni.

Egy 35 éves brit édesanya öt hipnoterápiás kezelés után huszonöt kilótól szabadult meg egy igen speciális módszerrel, és az angliai méretezés szerint a 22-es ruháit le kellett cserélni 14-esre. „Minden diétát és mozgásformát kipróbáltam, amit csak lehetett. Szedtem fogyasztótablettákat, ittam turmixokat, próbáltam az Atkins-diétát, beléptem a Weight Watchers programba, felfogadtam egy személyi edzőt, de semmi sem segített. Most hetente körülbelül egy kilót adok le, mert abban a hitben élek, hogy van egy gyomorgyűrűm. Furcsa módon a beavatkozás minden részletére emlékszem. Többek közt a sebész szikéjének hangjára, az altatógáz szagára, valamint arra is, hogy betoltak a műtőbe" – nyilatkozta a háromgyermekes Marion Corns.

Már a hamburgert sem bírja megenni

A kezelések során a terapeuta végigvezette Marion Cornst a gyomorgyűrű beültetésének minden fázisán, mintha ő is része, sőt az alanya lenne az operációnak – írja a DailyMail. „Már nem bírok megenni egy nagyobb adag ételt. Egyszer sikerült legyűrnöm egy hamburgert, de utána nagyon rosszul éreztem magam, mintha megakadt volna a nyelőcsövemben. Három órán keresztül feküdtem utána. Most sokkal soványabb vagyok, mint valaha is voltam. Ha sikerül még hat kilót leadnom, akkor elérem a célként kitűzött súlyom. Jól érzem magam a bőrömben, és már az emberek sem bámulnak meg" – nyilatkozott Corns a terápia eredményeiről.

Az asszony tavaly augusztusban hallott először arról a spanyol klinikáról, ahol ezt a módszert alkalmazzák. Egy héttel később találkozott Marion Shirran terapeutával, aki férjével együtt üzemelteti a klinikát. Miután elmesélte, hogy három gyerek mellett nincs ideje edzeni, és hogy óriási adag ételeket tömött magába, bejelentkezett a kúrára. Az Elite Clinic szakembere "kognitív viselkedésterápiával kombinált hipnoterápiát" alkalmazott a kezelések során, vagyis segített páciensének elhinni, hogy beültettek neki egy gyomorgyűrűt. A kellő vizualizáció érdekében a kezelés alatt egy készülék olyan illatokat és szagokat bocsátott a levegőbe, amik a kórházra jellemzőek.

A cigarettáról is segít leszokni

A klinikát üzemeltető Martin Shirran azután kezdett el dolgozni a módszeren, miután az egyik páciense felvetette, ha már egyszer segített neki leszokni a cigarettáról, akkor esetleg el tudná-e vele hitetni, hogy beültettek neki egy gyomorgyűrűt. A férfi elmondta, bár a kezelés alapjául szolgáló módszer nem új, eddig még nem alkalmazták túlsúlyos embereknél. Állítása szerint képzelt gyomorgyűrűjének köszönhetően ő közel húsz kiló feleslegtől szabadult meg. „A különböző terápiák segítenek abban, hogy megváltozzon a páciensek gondolkodásmódja, és emiatt egészségesebben éljenek és étkezzenek"- nyilatkozta a férfi, aki szerint ez a módszer jó választási lehetőség azok számára, akik önbizalmuk vagy bizonyos egészségügyi problémák miatt szeretnének változtatni étkezési szokásaikon.

Jacqui Lowdon dietetikus szerint a módszer valóban egy újdonság, és korábban még senki nem próbálta ki. Hozzátette, a gyomorgyűrűnek rengeteg mellékhatása van, és megjegyezte, fontos, hogy a kezelés mellett a pácienseket megfelelően tájékoztassák a betartandó étrendről. Elliott Ward, az ITV szakértője, valamint a brit Hipnózis Szövetség szóvivője elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy a hipnózis segítségével el lehet hitetni valakivel, hogy gyomorgyűrűje van, de egyelőre nincs elég bizonyíték, ami ezt alátámasztja.

Nem rossz ötlet

Dr. Túry Ferenc, a SOTE Magatartástudományi Intézetének igazgatója ugyan még nem hallott erről a módszerről, de nem tartja lehetetlennek. „ A hipnózis során egy nagyon érzékeny, módosult tudatállapotba kerül az egyén. Ha valakivel érzékletesen képzeltetnek el valamit, akkor félig olyan, mintha átélte volna. Fontos szempont, hogy a páciens mennyire fogékony. Egy nagyon fogékony illetőnél egy égési sérüléshez hasonló bőrreakció is kialakulhat, ha azt képzeltetjük el vele, hogy izzó vasat teszünk a kézfejére. A vegetatív idegrendszer fantasztikus teljesítményekre képes. A legegyszerűbb példa erre az, hogy ha elképzeljük azt, hogy citromba harapunk. Pár pillanattal később megindul a nyálelválasztás. Ez a legprimitívebb bizonyíték arra, hogy az emberek nagy hányada szuggesztibilis" – nyilatkozta a Velvetnek Dr. Túry Ferenc.

A jó öreg placebo hatás

Szakértőnk elmondta, akár le is barnulhatunk, ha kellően érzékletesen képzeljük el a napsütést. „Ugyanazon a mechanizmuson alapul, mint a citromos kísérlet, csak itt nem a viszonylag gyorsan reagáló nyálmiriggyel, hanem a lassabban működő pigmentsejtekkel történik meg mindez. Ha van egy emlékem arról, hogy milyen a napsütés, és a bőröm is emlékszik erre, akkor fel lehet ébreszteni ezt az emléknyomot, és az idegpályák útján serkenteni lehet a pigmentsejtek működését. Volt, aki börtönben barnult le önhipnózis segítségével" – tette hozzá Dr. Túry Ferenc, aki szerint a placebo hatást is meg kell becsülni. „Gondoljunk bele, hogy a rákos daganatokkal küzdő emberek húsz százalékánál csökkenti a fájdalmakat. Vagyis a placebo nem átverés, hanem a test és a lélek közötti kapcsolat megnyilvánulása. Bár a hipnózis és a placebo hatás nem egy és ugyanaz, de mindenképpen rokonságban állnak."

Átverés?

Visszatérve a brit hölgy esetére, Dr. Túry Ferenc elmondta, etikailag is érdekes a spanyol klinikán alkalmazott módszer. „Felvetődik, hogy nem lehet-e mindezt a beteg átverésének tekinteni még akkor is ha nemes és gyógyító szándékkal történik. Természetesen más az, ha a betegnek tudomása van arról, hogy ez nem a valóság. Ilyen esetben nem beszélhetünk arról, hogy becsapják a pácienst" – mondta a szakértő, aki szerint egy újabb hipnózissal nyilván el lehet hitetni a beteggel, hogy kivették a gyomorgyűrűjét. Egyébként nemcsak az ilyen esetekben, hanem komolyabb zavaroknál is döntő a páciens fogékonysága. A pszichoszomatikus problémáknál annál hatékonyabb a hipnoterápia, minél fogékonyabb a páciens, a szenvedélybetegségeknél – például az alkoholizmusnál – viszont nem szükséges a magas fokú fogékonyság a gyógyuláshoz.