A diéta első napja a hasmenésről szól, ami akár kényelmetlen is lehet. A második naptól beáll a napi háromszori turmix - nem túl finom ízekben - és zöldségleveslé nagy mennyiségben. Az úgynevezett Turbó diétát tesztelte a fogyás négy velvetes és totalcaros rajongója. Két hét alatt 13,1 kilót adtunk le, és nem voltunk idegesek az éhezéstől.

Szerkesztőségünk néhány tagját rá lehetett venni, hogy az olvasók és maguk örömére teszteljenek egy fogyókúrás módszert. Olyan fogyókúrába kezdtünk, amitől az ígéret szerint két hét alatt akár 8 kilóval is könnyebbek lehetünk - fejenként. Igen, az agyonreklámozott Turbó diéta az. Három bátor emberrel és egy folyton nyafogó, csokifüggő kollégával belefogtunk, miután egy speciális gépen elvégezték rajtunk a testösszetétel analízist, így tudtuk, honnan, mennyit kéne leadnunk.

Kriszta, Tibbi, Rober és az Index-közeli Zuzu különböző módon vágott neki, így más-más eredménnyel zártak. Winkler nem szállt be, ő csak az arcát adta. Kriszta csak könnyített kúrát vállalt, azaz mindössze két étkezés helyett fogyasztott fehérjeturmixot, a többiek nem ettek egy falatot sem, csak a turmix-szal töltekeztek. A diéta első napja a béltisztításé. Krisztának ez nem kellett. A belek tisztításának folyamata amúgy non-stop fosást jelent. A leírás szerint nyugodt körülmények kellenek az első naphoz, ezt háromból ketten szem előtt tartották, de a szerkesztőink nemigen. Rober arra hivatkozva, hogy csak két lány és két vécé van a szerkesztőségben, be mert jönni dolgozni az első napon is.

Első nap

A diéta a forgalmazó szerint – leegyszerűsítve - azon az elven müködik, hogy kevesebb az energiabevitel, mint a szükséglet, éhségérzet nincs, a fehérjeturmixnak köszönhetően pedig a szervezet nem pánikol be, azaz nem az izomból bontja le a számára szükséges anyagokat, hanem a zsírból. Ez úgy valósul meg, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét viszünk be a szervezetbe, illetve antioxidánst is szed a vállalkozó szellemű fogyókúrázó. Na, ez volt az, amiben nem hittünk szívből.

Kriszta súlya alapján akár még hízhatott volna, de nem volt megfelelő a zsír-izom arány a szervezetében – kimutatta a gép -, mert nem sportol. Ezért ő csak reggel és este itta a három ízben kapható turmixot, Tibbi egyszerűen mondva túlsúlyos, ahogy Zuzu is, Robernek pedig egy vele született szívbetegsége miatt kellett belevágnia, mert bizonyos súly felett már lustábban dolgozik a motorja.

A maradék idő

Az első nap után négyből kettőnknél tovább folytatódott a béltisztulás. Harmadnapra állt helyre a rend és csak utána jöttek az unalmas hétköznapok. Okos ember előre gondolkodik, mi nem. Nem számoltunk a diéta kezdésekor azzal, hogy elkezdődött a gyümölcsszezon, van egy szülinap és egy névnap is. Máskor ezt figyelembe vesszük.

Érdekes, a diéta alatt milyen kosztot kíván meg az ember. Zuzu végig párizsis zsömlére vágyott, Tibbi semmire, Rober sós retekre, friss kenyérre és ketchupos hasábburgonyára, amiket egyébként sosem fogyaszt. Először a tizenegyedik napon álmodott Kriszta és Rober egy jó lakomáról. „Egy óriási, cukrozott péksüteménnyel - talán búrkifli vagy túrós táska volt -. Emlékszem, nagyon megijedtem álmomban, amikor rádöbbentem, ilyet nem szabad, és hiábavaló volt az egész eddigi próbálkozásom. Bár nagyon sokszor éheztem – papírkutya vagyok állítólag - furcsa módon nem kívántam az egészségtelen kajákat, leginkább az hiányzott, hogy elrágcsáljak egy almát, vagy epret, a kolléganőm frankfurti levesének szagától pedig majdnem hánytam.” Kriszta igazat mondott, tényleg sokat nyavalygott, pedig ő ehetett. Iszonyat idegesítő, amikor az picsog, aki mindenki másnál többet engedhet meg magának.

DSC 0232

A diéta alapján minden kedves résztvevő fogyaszthat zöldségleveslevet - szigorúan zöldségek nélkül -, ami az állandó édes íz mellett igazi javulást hoz az életminőségben. Megváltás, a szó mennyei értelmében, hiszen végre valami sóst érezhetünk a szánkban.

Fejben eszünk

Viszonylag hamar hozzászokik az ember, hogy csak fejben eszik. Mégis, Zuzu a félidőben produkált is egy kimerülést, Rober a tizenegyedik napon. Kriszta pedig szédelgett. Tibbi nem panaszkodott rosszullétre. „A hetedik napon várandós kismamának éreztem magam, az éhség és a kaja megvonása fejfájásba és hányingerbe csapott át, ennek kiküszöbölésére az este nyolc órakor történő elalvás megfelelő ellenjavallat volt” – írta Zuzu. Rajta kívül csak Kriszta tapasztalt éhséget, Tibbi és Rober elvoltak, mint nyugdíjasok a piacon.

A szerkesztőség többi tagja csak onnan szerzett tudomást, mit tesztelünk, hogy látták a konyhában a turmixgépet. Azaz nem voltunk idegbetegek – Kriszta kivételével – nem ordibáltunk egymással indokolatlanul, összetartottunk, együtt ebédeltünk, mert mindig más főzte a levest. Tibbi a nyolcadik napon feladta. „A harmadik napon a stagnáló 97,3-ról 98-ra ugrottam, az utasítások szigorú betartása mellett. Hoppá. Aztán a következő napon is ennyi voltam, meg aztán is, meg aztán is, meg azt követően is. Demoralizált a helyzet, és merészeltem enni egy fél sült hekket, hátha. Némi hányingert követően minden rendeződött.”

Kriszta úgy néz ki hiú, nem szeret veszteni, ezért bekeményített az utolsó napokra, azaz nem evett, csak a turmixot nyomta. „Közben menstruáltam: ilyenkor egy teherautónyi édességet fel tudnék zabálni, mégis sikerült kitartanom az utolsó napig, persze némi nyilvános nyavalygással körítve.” Újabb idézet következik az összegzéshez.

A fogyás ritmusa

„Rá kellett jönnöm, hogy az emberek bátorítás helyett szívesebben cikizik a kisebbet, és ha nincs, aki veled csinálja, akkor komoly küzdelem lehet a diéta” – utalt ezzel Kriszta arra, hogy többször odamentek hozzá és a fülébe ordították: jössz velünk fagyizni?

„A második hét meglepően eseménytelenül - a kilók stagnálását is beleértve - és gyorsan telt”- összegezte Zuzu. Rober ugyanakkor stagnált, de az átállós nap reggelén már majd egy kilóval volt kevesebb, mint az első hét végén. Kriszta nem mérte magát, ő a tükörnek hitt. A 15. nap mérés alapján Kriszta 3.6 kilóval lett könnyebb, Tibbi 1.9-el, Rober 4.6 kilónak mondott búcsút, Zuzu 3 kilóval mínusszal zárta a kúrát. Két hét múlva újra lemérjuk magunkat, hogy visszahíztunk-e. Megígérjük nem esszük ki a hűtőt, normálisan étkezünk, mint az okosok.