A kávé, az alkohol és a zsír nem tesz jót a másnapos testnek, de rostokkal, banánnal, eperrel, meg egy kis tojással könnyebb kivárni, amíg lebomlanak a mérgek. Sima palackos helyett, pedig szürcsöljön sós, cukros vizet.

Akárhogy kezdődik, a vége mindig az ébredés. Az első pillanatban az ember azt sem tudja hol van, hogy mi történhetett, hogy zúgott-e már ennyire a feje, kapart-e már így a torka és volt-e valaha ennyire taszító a saját szaga. Aztán jönnek az emlékek. Az első két sörnél még minden tiszta, a feleseknél lassan felbomlik a kronológia, végül nem marad más csak egy-egy foszlány, vagy még az sem. Hiába émelyeg a gyomor, hiába öklendezik az ember az olaj szagától, enni muszáj.

Rostot a vércukornak!

Aki volt már valaha részeg, annak általában van halálbiztos tippje, hogy ilyenkor mit kell magunkba tömni, rosszabb esetben fanyalogva elnyammogni. Korábban mi is írtunk munkaigényes másnaposság elleni kalácsról, és a Velvet-olvasók is összeszedték tapasztalataikat a levesekről, burgerekről és a nehéz cupákokról. Ha az alkohol élettani hatására koncentrálva igyekszünk összegyűjteni a tényleg hatásos gyógykajákat, akkor az első szabály, hogy a megemelkedett vércukorszint jó barát. A vércukorszint stabilizálására a BBC Good Food magazinjának gasztrobloggere pedig zabkását ajánl, a rostok ugyanis hosszútávon fejtik ki hatásukat, ráadásul a zabban egy csomó szelén is van, ami segíti a máj működését.

A sör rossz, a tojás jó


A másik, amit nem árt megfontolni , hogy a kutyaharapást szőrével mondás badarság. A másnaposság ugyanis abból fakad, hogy szerencsétlen májunk bontja az alkoholt, a bomlástermékektől pedig fáj a fejünk, fáradtak vagyunk és dekoncentráltak. Nem könnyítjük meg a májunk dolgát, ha rázúdítunk még egy adag mérget. Segíteni viszont tudjuk. Az egyik fejfájást és hányingert előidéző bomlástermék az acetaldehid, amit a tojásban lévő vegyületek képesek lebontani. Tehát egy jó tojásrántotta remek választás reggelire, persze csak akkor, ha ki bír vánszorogni a konyháig. Gyümölcsöt enni viszont mindig egyszerű. A gyümölcscukor segít, hogy gyorsabban szabaduljunk meg a méreganyagoktól és visszanyerjük energiánkat. Ráadásul a gyümölcsökben egy csomó vitamin is van, melyeknek felszívódását előző éjjel meggátolta az alkohol.

A kávé dehidratál

Mi az az elektrolit?

Az emberi szervezet 60-80 százaléka víz, amelynek nagyobb része a sejteken belül, kisebb része a sejteken kívüli térben helyezkedik el. Az ebben oldott ásványi anyagok (például nátrium, kálium, klorid, kalcium, és foszfát) az elektrolitok. A dehidráció esetén nem csak a folyadékot, hanem az elektrolitokat is pótolni kell.

Mivel az alkohol hatására a szervezet hormontermelése is megváltozik, így a vese sem működik tökéletesen és túl sok vizet választ ki. Ez az oka a gyakori kiszáradásnak, ami a fejfájás mellett folyamatos fáradtságérzetet is okoz. A kiszáradással nem csak vizet, hanem ásványi anyagokat is veszítünk, így mindekettőt pótolni kell. A gyümölcsök hidratálnak és segítik helyreállítani az elektrolit-háztartást is. Ebben egyébként a banán a legjobb, ami többek között rengeteg káliumot tartalmaz. Egy másik sokat magasztalt gyümölcs az eper, ami helyrebillenti a rövid távú memóriát és frissíti az elmét. Azt azért nem oldja meg, hogy legközelebb megálljunk a harmadik sör után.


A kiszáradás ellen persze a víz a nyilvánvaló megoldás, és ha a vizünkhöz adunk egy kis sót és cukrot, az segít pótolni a nátriumot és a glikogént. Csak el ne hányjuk magunkat. A kávét viszont, akármennyire vágyunk az energiára, érdemes hanyagolni, ugyanis az is folyadékot von el kiszáradt szervezetünktől.

A zsír csak a megelőzésre jó


Az is nehezíti a másnapos helyzetét, hogy részegen az alvás sem az igazi, hiszen a testben természetesen jelenlévő glutamin nevű stimuláns képződését az alkohol csökkenti, viszont ahogy abbahagyjuk az ivást, a testünk azonnal nekilát az elmaradt glutamintermelés pótlásának. Ez felpörgeti az agyat, szorongást kelt és meggátolja a pihentető, mély alvást. A túlzott glutamintermelés lehet a felelős a remegésért, szorongásért, nyugtalanságért és a megemelkedett vérnyomásért. Ezen azonban semmilyen kaja nem segít.


A gyomorfájás viszont megelőzhető. Amikor az ember sokat iszik, gyomornyálkahártyája begyullad, főleg, ha szénsavas italokat tölt magába. Szóval, a másnaposságot népszerű brit szokás szerint kólával és fagyival gyógyítani marhaság. Ahogy a fűszeres, nehéz ételek fogyasztása is. Zsíros ételt az alkoholfogyasztás előtt érdemes enni, mert olyan védőréteget képez a gyomorban, amit kevésbé mar szét az alkohol. A mediterrán módszer szerint alkoholfogyasztás előtt érdemes egy kanál olíva olajat lenyelni, de olajra szilvapálinkázni talán kicsit bizarr.