Idén második alkalommal rendezték meg a Fashion Rio divathetet, és ezúttal a 2010-es tavaszi és nyári kollekciójukat mutathatták be a meghívott tervezők és divatcégek. Úgy tűnik az áttetsző blúz nemcsak az idei bálszezonban volt divatos, és az sem ciki, ha minden testrész látszik a piros selyemruhában. Persze, Rióban nagy a hőség.

Június ötödikén nyitotta meg kapuit az aktuális Fashion Rio, amin számtalan helyi tervező mutatja be 2010-es tavaszi és nyári kollekcióját. A tizenötödik alkalommal megrendezett esemény hat napig tart és ezúttal három, teljesen felújított raktárépületben tekinthetik meg az érdeklődők, hogy egy év múlva miben érdemes majd az utcára lépniük. Mint kiderült, az áttetsző blúzokat nem csak Makány Márta kedveli, aki tavaly decemberben mutatott be egy ilyen megoldással feldobott báli ruhát. A tavasz folyamán láthattuk Konsánszky Dóra kollekcióját is, aki szintén nagy kedvvel alkalmazta az áttetsző anyagokat. MInt elmondta, a kuvaiti férfiak, akik körében ő népszerű tervező, szeretik az ilyet.

Mara Mac kollekciójához szintén szükség van némi exhibicionizmusra, ugyanis a tervezőnő úgy gondolta, hogy az áttetsző anyagból készült felsőrész egy hagymaszoknyával vagy egy elegáns rövidnadrággal párosítva kitűnő viselet lehet nyáron. Mac a világos színek mellett egyébként inkább az őszi és téli szezonra jellemző szürkét és feketét sem vetette meg kollekciója tervezésekor.

Rióban a hőség egyre keményebb

Graca Ottoni is megpróbált kedvezni a gazdag női anatómiát kedvelő férfiaknak. Ő azonban nem az áttetsző anyagok segítségével akarja elérni a célját, inkább egy igen mélyen dekoltált, piros színű alkalmi ruhával készült a következő tavaszra. Természetesen a tervezőnő jóval decensebb darabokkal is előrukkolt, amikből biztos, hogy nem villan ki viselője mellbimbója. Ottoni kollekciója alapján a piros különböző árnyalatai, valamint krémszín illetve a bézs lesz jövőre az abszolút befutó, valamint nem árt beszerezni egy selyemruhát.

Színek és minták

A színek és a minták terén viszont talán az Apoena volt az egyik legmerészebb. A márka tervezői a brazil nemzeti zászló színei (kék, sárga, zöld) mellett a több kolléga által is kedvelt pirosat is előszeretettel használták, és persze a nyáron igen praktikus fehéret is. A jobb sorsra érdemes művészeket is alkalmazó cég ruhadarabjait egyébként főként hímzett virágok díszítik. Victor Dzenk brazil tervező víziói szerint jövőre is divat lesz a maxiruha, és a királykék holmikat sem kell sutba dobni, főleg, ha pirossal és sárgával vegyítjük. A kollekcióból ítélve Dzenk szerint a nyári öltözék fontos eleme a ruha anyagából készült, kissé aszimmetrikus kalap, vagy egy pántszerűen megkötött kendő.

Geometria és természet

Az eseménnyel foglalkozó újságok az Acquastudio jövőidézően elegáns kollekcióját is említésre méltónak találják a különleges formák és a fémes anyagok miatt. Claudia Simoes viszont nem a jövőből és élettelen tárgyakból, hanem a brazil esőerdőből merített ihletet, pontosabban egy itt honos trópusi növény volt a fő inspiráció . „Az amazóniai tündérrózsa (Victoria amazonica) eleinte fehér színű, majd rózsaszín lesz. A kollekcióm egyes darabjai is ezekben a színekben pompáznak" – nyilatkozta a tervező.