Közel duplájára hízott az álmában zabáló brit asszony

2009.06.10. 19:28
Anna Ryan húsz év leforgása alatt csaknem megduplázta súlyát, és hiába próbált diétázni és mozogni, folyamatosan jöttek fel rá a plusz kilók. Csak két évvel ezelőtt döbbent rá, hogy álmában mindent magába töm, amit a konyhában talál, és feltételezését egy szakember is megerősítette. Sajnos a megelőző módszerek nem váltak be, így gyógyszerrel próbálják kezelni az alvásfüggő evészavarban szenvedő asszonyt, aki attól fél, hogy túlsúlya miatt veszélyben van az egészsége.

Hiába edzett rendszeresen és figyelt oda étrendjére, Anna Ryan képtelen volt megállítani folyamatos hízását, olykor az is előfordult, hogy egy hónap alatt közel hat kilót szedett fel. A rejtélyes hízás okára két évvel ezelőtt derült fény: Ryan ekkor jött rá, hogy alvajáróként, álmában jár ki a konyhába, ahol szinte mindent magába töm. „A húszas éveim elején kezdtem hízni, addig körülbelül 64 kilogramm voltam. A plusz kilók miatt jobban odafigyeltem az étrendemre és hetente ötször edzettem, de semmi nem változott. Tudtam, hogy valami nincs rendben, hiszen mindig fáradtan ébredten és émelyegtem. Az orvosom azonban nem tudta megmondani, hogy mi volt a bajom. Ez nagyon frusztráló volt. A húszas éveim végén már 89 kilogrammot nyomtam, és belenyugodtam a sorsomba" – mesélte a Closer magazinnak az asszony, aki állítólag egyszer közel 20 kilót szedett fel alig két hónap leforgása alatt.

Keksz a lepedőn

Az asszony 2007-ben kezdett gyanakodni, hogy mi miatt hízott meg ilyen mértékben. „Amikor az egyik reggel felkeltem, kekszdarabok borították a lepedőmet és az arcomat. A konyha úgy nézett ki, mintha bombatámadás érte volna. Ekkor jöttem rá, hogy valószínűleg álmomban ettem. A férjem viccesnek találta a dolgot, de én nagyon megijedtem. Semmire sem emlékeztem" – nyilatkozta az asszony, aki problémájával felkeresett egy szakembert, aki megállapította, hogy Anna egy nagyon ritka rendellenességben, ún. alvásfüggő evészavarban szenved. „Megkönnyebbültem, amikor kiderült, hogy miért történik ez velem. Persze ijesztő is volt, hiszen nem volt befolyásom felette" – mesélte Anna, aki állítólag gyermekkorában is alvajáró volt. „A szüleim többször is rajtakaptak. Soha nem gondoltuk, hogy ennek köze lenne a súlyproblémámhoz. Feltűnt ugyan, hogy nagyon gyorsan fogy az étel otthon, de azt hittem, hogy a férjem eszi meg, és soha nem kérdeztem rá" – tette hozzá. A férj, Kenny Ryan sem sejtette, mi miatt hízik a felesége, ugyanis soha nem ébredt fel arra, hogy az asszony kiment a konyhába.

esz450

A zárt ajtó sem volt akadály

Hogy pontosabban fel tudják mérni az asszony állapotát, kamerákat szereltek fel a lakásába, amelyek rögzítették éjszaki tevékenységét. A felvételekből kiderült, hogy akár kétezer kalóriát is elfogyaszt egy éjszaka alatt. Ryan orvosai tanácsára több megelőző módszert is kipróbált, bezárta az ajtókat, evett lefekvés előtt és csak minimális mennyiségű ételt tartott otthon. Sajnos egyik tanács sem bizonyult elég hatásosnak. „Az egyik este megettem egy egész adag ketchupba mártott vajat, és nagyon rosszul lettem tőle. Annyi gyógyszert kaptam, amitől egy elefánt is kidőlt volna, de ennek ellenére továbbra is felkeltem és ettem. Megpróbáltam bezárni a hálószoba ajtaját, de vagy sikerült kinyitnom, vagy megsérültem, miközben megpróbáltam kijutni a szobából" – mesélte az asszony.

Igazi rémálom

Tavaly az asszony kipróbált egy új gyógyszert, amelynek köszönhetően felhagyott az alvajárással. Ekkor fogyott is, de egy idő után a gyógyszer már nem bizonyult hatásosnak, és a leadott kilókat is visszaszedte. Anna Ryan most 120 kilogramm, és orvosa most egy újabb gyógyszert írt fel neki. Az asszony reméli, hogy ez az új kezelés talán hatásos lesz, ugyanis saját állítása szerint az elmúlt pár napban csak egyszer ment ki éjszaka enni. „Nagyon aggódom amiatt, hogy ez az étkezési zavar milyen hatással van az egészségemre. Elég kínos, ugyanis az emberek vagy nem hisznek nekem, vagy viccesnek találják az állapotom. Számomra azonban ez egy igazi rémálom" – nyilatkozta az asszony, akinek félelme nem alaptalan, ugyanis magas a vérnyomása és cukorbeteg.

esz451

Mi is az az alvásfüggő (éjszakai) evészavar?

Újabban leírt jelenség az alvásfüggő evészavar, amelyre az éjszaka első felében történő részleges felébredés és mértéktelen evés jellemző. Az epizódra a betegek részlegesen, vagy egyáltalán nem emlékeznek. A nagymértékű éjszakai evés kényszeres jellegű, a betegek sokszor ehetetlen dolgokat vagy fagyasztott ételt is megesznek.

Forrás: Parasomniák: alvajárás, holdkórosság, fogcsikorgatás... (Dr. Janszky József és Dr. Szûcs Anna)