A TV2 Napló című műsorának riporterei néhány iskolással, a Jóban Rosszban szereplőivel és a Vígszínház művészeivel kiegészülve illegális szemétlerakót tüntettek el Budapesten, ahova csak a környezetvédelmi miniszter érkezett alkalmi ruhában. Eszenyi Enikőtől megtudtuk, színházában nem dobják ki a jelmezeket, mert azok kincsek. Németh Lajos pedig arról regélt, hogy évekig próbálta megfejteni a szemetelők lelkivilágát, és rájött, hogy nekik nincs is olyan. Ha pedig valakit tetten érne, akkor egy szaúd-arábiai, kézlevágásos módszert alkalmazná.. Persze ez csak egy sarkított példa volt a részéről.

Hatodik alkalommal rendezték meg a Nagy Naplós Szemétnapot. A TV2 különböző műsorainak arcai a Vígszínház művészeivel, a Kápolna Téri Általános Iskola diákjaival és Szabó Imre környezetvédelmi miniszterrel kiegészülve ezúttal a X. kerületben található Ezüstfa utca és Eszterlánc utca környékét tisztították meg. Miután Dorogi Gabriella röviden vázolta, hogy mi a teendő, kiosztották a szemétgyűjtéshez szükséges láthatósági mellényeket, kesztyűket és zsákokat, majd mindenki kiválasztotta a számára legszimpatikusabb szeméthalmot. Hegedűs D. Géza a legtávolabbi halmot pécézte ki magának, és több követője is akadt. Pár perccel később egy jobb napokat látott ágymatraccal bukkantak fel.

Irány a dzsuva!

A Jóban Rosszban színészei, a Napló riporterei és a Mokka műsorvezetői inkább az egyik konténerhez közeli szeméthalmot próbálták eltüntetni, amíg Reviczky Gábor Irány a dzsuva! felkiáltással indult neki a szemétvadászatnak, és rövid idő leforgása alatt több ponton is feltűnt. Addig is az általános iskola egyik tanárnője osztotta meg velünk azt, hogy a városi gyerekek nem is értik, hogy miért pont nekik kellene tenniük valamit a bolygónk érdekében. Pati Nagy Zsuzsa biológia-földrajz-testnevelés szakos tanárnő elmondta, van olyan diák, aki még vonaton sem ült, és a szülők többsége amúgy sem viszi kirándulni a gyermekeket, inkább a tévé elé ülteti be őket, és bármilyen műsort megnézhetnek.

Klikk a szemétszedő hírességekért!

Reggel, amikor bementem, tolták a ruhákat

Ezt a gondolatmenetet folytatva a Vígszínház igazgatóját, Eszenyi Enikőt kerestük meg, hiszen ő a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csengeren született. Az unalmas szövetkesztyűt egy ruhájához illó rózsaszín gumikesztyűvel feldobó művésznőtől megtudtuk, hogy nem igazán került szorosabb kapcsolatba a környezetvédelemmel. Szerettük volna megkérdezni tőle, gyerekkorában volt-e kukoricacsutkából készült babája, de jelezte, hogy csak az aktualitásokról szeretne beszélni. Akkor gondoltuk, megpróbáljuk megtudni, színházában mi lesz a jelmezek és díszletek sorsa, miután egy darab lekerül a műsorról.

"Amit tudunk, azt újra felhasználjuk. Hatalmas raktáraink vannak. Nem dobunk ki semmit, mert idővel minden igazi kincs lesz. Sok idei előadás már nem lesz a jövő évadban, és ezeknek a daraboknak a ruháit most raktározzák a kollégáim. Reggel, amikor bementem a színházba, nagy kosarakban tolták a ruhákat. A raktárakban tárolt csomagokat mi később szétbontjuk, és egy újabb darabban felhasználjuk" - engedett bepillantást a kulisszák mögé Eszenyi Enikő.

Az extravagáns öltözékeiről ismert művésznővel ezután arra tértünk ki, hogy előfordul-e, hogy egy színész hazavisz egy számára kedves ruhadarabot, és később az utcán is hordja-e. "Ez csak engedéllyel lehetséges, de volt már rá példa. Persze a színészek nem azért szokták hazavinni a jelmezeket, mert hordani szeretnék őket, hanem azért, mert egy emlék számukra" - nyilatkozta Eszenyi Enikő, aki egyúttal nosztalgiázott is egy keveset. "Én is játszottam a Fekete Péter című darabban, és Tábori Nóra kabátjában kezdtem. Illetve imádtam, hogy az Egy csók és más semmi című darabban Danis Lídia abban a kalapban játszott, amiben én a Dühöngő ifjúságban. Úgy hogy ezek a tárgyak folyton vándorolnak, és számunkra, akik már sok-sok éve dolgoznak ennél a színháznál, nagyon jó érzés őket újra látni."

Megszokták, hogy tiszta parkban játszanak

A szentimentális hangulatot megőrizve a Jóban Rosszban egyik szereplőjének, Brózik Klárát kérdeztük a kistérségi környezetvédelemről. "Én is vidéki lány vagyok. Nálunk mindig természetes volt, hogy rendben kell tartani a környezetünket. Ez az én esetemben Budapesten is ugyanúgy működik. A városi gyerekek nyilván megszokják, hogy olyan parkokban játszanak, amiket mások tartanak tisztán" - nyilatkozta a Velvetnek az ifjú színésznő, aki úgy gondolja, hogy ösztönösen kell segítenünk másokon, és egyúttal leszögezte, ő sem mutatóba jött ki ide szemetet szedni.

Bár úgy tűnt, hogy a legtöbb résztvevő tisztában volt azzal, hogy a szemétszedéshez a farmer, póló, sportcipő vagy gumicsizma összeállítás a legideálisabb, Szabó Imre környezetvédelmi miniszter viszont ingben és alkalmi lábbeliben látogatott ki, ami bizony nem ideális kombináció. Így nem is csoda, hogy inkább azokkal a Budapesten élő afrikai fiatalemberekkel beszélgetett, akik nemrég megnyertek egy futballbajnokságot, és Vujity Tvrtko meghívta őket erre az eseményre.

A szemetelőknek nincs lelkivilága

Az alkalmi szemétgyűjtők meglehetősen gyorsan dolgoztak, és mielőtt teljesen elfogyatkozott volna a lelkesen lapátoló, pakoló és izzadó celebkommandó, gyorsan félrehívtuk Németh Lajost, hogy megkérdezzük tőle, vajon mi volt a legérdekesebb tárgy, amit a kupacokban lelt. "Találtam egy 2001-es határidőnaplót mindenféle titokkal. Úgy olvastam bele, hogy igazán még nem évült el a tartalma, hiszen 10 év az elévülési ideje mindenféle bejegyzésnek, és még csak 2009-et írunk" - osztotta meg velünk a különös találattal kapcsolatos gondolatait a TV2 meteorológusa, aki öt éve jár ki a Naplós Szemétnapokra.

Még több kép!

Az elmúlt pár év során önszorgalomból próbálta megalkotni a szemetelők profilját, de rá kellett jönnie, hogy ezen illetőknél nem beszélhetünk olyanról, hogy lelkivilág. "Valószínűleg az vezérli őket, hogy csak nálam ne legyen, teljesen mindegy, hogy mi történik vele utána. Olyan jó érzés tölti el őket, hogy milyen tisztaságmániásak" - nyilatkozta Németh Lajos, akinek azért vannak pozitív tapasztalatai is. "Egyre igényesebbek a fiatalok. Például azok, akik a Margitszigeten futnak és sportolnak" - nyugtatott meg minket a közismert meteorológus.

Németh Lajossal ezután a környezetvédelem pszichológiai vonatkozásairól áttértünk egy földrajzközpontú megközelítésre: "Három unokám Finnországban él. Négyéves volt Fanni unokám, amikor itthon jártak a szüleivel és elmentünk egy játszótérre. Süti, süti pogácsát játszottunk a homokozóban, amikor Fanni talált egy picike üvegszilánkot a homokozóban. Óvatosan megfogta, majd odajött hozzám és azt mondta, hogy vigyük a szemétbe, mert más gyereket is megvághat, más is megsérülhet" - nyilatkozta Németh Lajos, aki szerint az illegális szemétlerakók létrehozása a legnagyobb bűn, amit bolygónk ellen elkövethetünk.

Drasztikus módszer

Egyúttal vázolta kissé drasztikus megoldási javaslatát. "Most nagyon szerencsétlen helyzetben vagyunk, hiszen a családoknak kisebb gondjuk is nagyobb annál, minthogy környezettudatosságra neveljék a gyermekeiket. Hosszú távon nem lehet visszaélni a környezetünkkel. Nem tudom, hogy mit lehetne tenni, azonkívül, hogy mindig megemlítem azt , hogy Szaúd-Arábiában levágják a tolvajok kezét. Nálunk - kissé sarkítva persze - ha valakinek nem lenne keze, akkor mindenki láthatná, hogy a sittet kiöntötte az erdő szélére" - mondta Németh Lajos, aki azon kérdésünkre, hogy mit tenne, ha valakit rajtakapna szemetelés közben, csak annyit válaszolt: "Szaúd-Arábia."