Dolly a hazai művésznév-styling kezdeti figurája, aki lehetett volna Yves is, de érdekképviselete erősebb volt. Szikora Róbert a zsonglőrök közt is megállná a helyét öltönyében. A jampec viseletkultúra ellensúlyaként a kortárs rockerek szigorúbb és lazább vonalait is bemutatjuk. Heti Trend rocker fejlődés-történettel. Szavazzanak.

Kinek a legjobb az imidzse?

A múlt héten folyamatosan zuhogott az eső, nem volt strandidő, olvasóink azonban nagy számban szavaztak a Sao Paolói divathéten bemutatott fürdőruhákra, azok körül választották ki, melyikben pompáznának szívesen az Agárdi Popstrandon. Az eredmények alapján –ami a mi ízlésünknek is teljesen megfelel- az Aqua de Coco fekete bikinije aratta a legnagyobb sikert, amelynek a bugyija úgy néz ki, mint egy összement miniszoknya. Ezen a héten sokkal inkább felöltözött médiaszemélyt szeretnénk bemutatni a mezőnyben, de az, hogy fel vannak öltözve, nem feltétlenül ígér sok jót. A mezőnyünk a Hungária dalokat feldolgozó MTV Icon siófoki koncertjén megjelent zenészekből állt össze.

Kowalsky

„Nem szívesen pózolnék egyedül. Nem lehetne, hogy egy lány ideálljon mellém?"- kérdezte Kowalsky Balázs Gyula a fotózás előtt, aki így adta a jelét annak, hogy nem azonosult a trendsetteri szerepkörrel. Kowalsky 2007-ig a Black-Out nevű rockzenekar énekese volt, és akkoriban a dress code-ja is szigorúbb volt: a feketén kívül más színt leginkább csak alkalmanként viselt, és a naptár-módszer elvetésében hitt az öltözködés terén: nyáron sem feledkezett meg a dzsekiről, sapkáról. Öltözködési elvei az elmúlt évek alatt sokat lazultak, a könnyű nyári anyagok mellett a színek terén is, amelyeket talán Rejtő Jenő regényei ihlettek, talán a rockertrendek fellazulása.

Álló Zorall

A Zorall zenekar a hagyománytisztelő rockertrendet képviseli az MTV Iconson, legalábbis Kowalsky-hoz képest mindenképpen. Amikor annak idején indie és az emo trendelemzésbe kezdtünk, és igyekeztünk rámutatni, mi a viselettörténeti titka Beetlejuice csíkos trash-öltönyének vagy Ollókezű Edward testhezálló lakk-kabátjának, el is felejtettük, mennyi lehetőség rejlik a rockzenéhez kapcsolódó trendek elemzésében is. Pedig a Zorallnak nagy hatása van, éppen megjelent siófokon egy 52 éves étteremtulajdonos, aki az alábbi történetet osztotta meg velünk büszkén. „49 éves koromban ismertem meg a Zorallt, mert a lányom járni kezdett az együttesből Zsoltival, és úgy Zsoltit, mind a zenéjüket megszerettem. Nem féltettem a lányomat egy rockzenésztől." A történetet a következő kép mellett folytatjuk, az ugyanis egy még szebb rockeröltözetet mutat, és a történet érzelmi töltése is ezen a ponton lesz erősebb.

Fekvő Zorall kompozíció

Az étteremtulajdonos így folytatta Zorall-ujjongását, amelyet egy immár erősebb vizuális inger mellett idézünk. „Zsolti tud tetoválni, elmentem tehát hozzá, és közel az ötvenhez, megcsináltattam az első tetoválásomat. Egy nonfiguratív ábrát, ami a bokámon található. Később a karomra is tetováltattam. Olyan helyet választottam a testemen, amit a ruha eltakar, mégiscsak vendéglátós vagyok, ne keltsek döbbenetet a vendégek körében. Vettem egy motort is, és szintén közel az ötvenhez megéreztem a motorozás feelingjét, szabadságérzetét. Ma már nem is értem, hogy tudtam enélkül élni." Nem tudjuk már hova fokozni, a napszemüveges maszk a piros cipővel, no meg ez a póz egyedülálló a siófoki nyárban.

Szikora Róbert

Szikora Róbertnek a saját szexuális kisugárzásával nem volt problémája a Hungária fénykorában, és valószínűleg az R-Go frontembereként sem, bár az MTV Iconsról készült összefoglaló videóriportunkban csak az előbbi együttesben a csajozás terén elért sikerekre utalt röviden. De vajon milyen volt a fogadtatása öltönyének a jampec korszakban, amikor a hivatalos divatot leginkább az OKISZ-labor diktálta Várnai Zsókával, aki - Náray Tamás divattervező szerint - barátnőivel együtt tervezte a KGST-kollekciókat? Az egyedülló kreációt megörökítettük, és mellé egy kis ismeretterjesztést a jampeckultúráról. Mint azt Czeczei József Elvis-imitátor megosztotta velünk, egy igazi jampecbarkó egyenes fazonú, nem túl tömör, az arcél ívét követi, de nem L-alakú. A tömör és L-alakú barkó Czeczei szerint az olasz viselet, nem a magyar jampik hordták.

Dolly

A jampec hajviseleteknek van egy extrém változata, amelyik úgy áll ellent a gravitációnak, mint David Lynch hajviselete: ez a psychobilly haj – még ezzel egészítette ki jampec trendelemzését az Elvis imitátor. Nem mintha Dolly a psychobilly női változatát viselné, az énekesnő egy letisztultabb fazont visel kék melírral. A Hungária fénykorában a zenekarnak már volt saját stylistja -akkoriban még egyszerűen úgy hívták: öltöztető. A tagok imidzsének a kitalálásában Fenyő Miklós aktív szerepet vállalt, az ő ötlete volt az is, hogy Penczi Mária énekesnő vegye fel a Dolly nevet és többé ne árulja el a polgári nevét, ha kérdik a rajongók. Egy alkalommal a zenekar kapcsolatba került a zenekarral, és azt javasolta az énekesnőnek, hogy a Dolly név helyett az Yves művésznevet vegye inkább föl, de a zenekar tiltakozott. Így alakult tehát a névstyling, az itt látható ruha pedig önmagáért beszél.