Benke László - "Laci bácsi" – kosztját egy hétig ettük, mert éppen akció volt a cégnél: féláron kipróbálhattuk. A mennyiségre nem volt panasz, annyit adtak, hogy néhányan bele is pistultunk. Nem munkahelybarát a menü, hiszen étkezés után egy órával tértünk csak magunkhoz. Nagy a választék, bár a jázminrizs valójában a gyorsrizs szinonimája, és főzelék pedig a gyakorlatban a rántást jelenti némi zöldséggel. De volt vidámság is: egyik kollégánk felidézte a gyerekkorát.

"A Teletál korrekt és tömős ebédekkel szolgál, orgazmus élmény nélkül" – foglalta össze Suze az egyheti lakoma utóérzetét. Egy akció keretében féláron kóstoltuk meg, mit tud Benke Laci bácsi, ha nemcsak szeretteire főz, hanem a közre. A kulcsszó a mesternél a mennyiség lesz, ugyanis az orosz kiskatonákon edzett szakács nem sajnálja a kosztot, ebéd után pedig az egyórás punnyadás (kulturnemzeteknél szieszta) kihagyhatatlan.

A főzelék nem a rántásba szórt zöldség

Gzp magát lusta és takarékos "rendelőként" definiálta, rábökött a Q menüre és azt fogyasztotta egy héten át a kedvezménynek köszönhetően 1725 forintért. „Házhoz hozott menza. Volt benne minden, a grízes tésztától a fejtettbab-főzelékig, és persze naponta valami leves. Az utóbbiak fogyaszthatóak és bőségesek voltak, különlegesen jót nem lehet mondani rá, de rosszat sem. Viszont a mézes csirkemell kockák kukoricás rizzsel alapvető tévedésnek tűntek, a méz mintha ott se lett volna, így nem dobta fel a mustár ízét, elég sok megmaradt belőle. A fejtettbab-főzelék nettó csalódás volt - perverziónak számít, de én szeretem. Hozta a tipikus hazai formát, döbbenetes sok liszt és rántásban babok. Fel lehetne már fogni, hogy a főzelék nem a rántásba szórt zöldség. A hozzáadott vagdalt meg annyira átlagos volt, hogy az inkább szomorú, mint vidám"

"Volt még a menüben portói csirkeragu, jázminrizzsel, szintén nem egy gasztrocsúcs. A milánói makaróni szintén azt hozta, amit szinte minden magyar vendéglő, szétfőtt tésztát a szokásos szósszal. A grízes tésztát az egyik kolléganő épp itt tartózkodó lányának, az ötéves Rozinak adtam, neki ízlett nagyon. Összességében egy gyenge közepest ér Laci bácsi főztje, amin egy picit ront, hogy minden kajásdoboz tetején ott virít személyesen ő maga, egy picit javít, hogy a csomagolás az egyik legjobban kezelhető a kategóriájában."

Suze XX kromoszómáinak köszönhetően nem maradt éhes, bár ő is érezte, a főzelékekben túltengett a rántás. Viszont a hús plusz köret összeállításokban nem csak illusztráció jellegűnek tűnt a húsadag. „A csirke kéksajtmártással, mazsolás rizzsel – 595 forint - például kifejezetten jól sikerült. Tegyük hozzá: az, hogy ezt viszont közel két hét távlatából egyáltalán képes voltam felidézni, tulajdonképp egy komoly elismeréssel is felér" – dicsért a maga módján kollégánk a menüt.

Bőven volt matéria a lecsóban

Pk kolléganő klasszikus étellel indította a hetet, rögtön szezonterméket fogyasztott, amire nem panaszkodott, de a zsemlét hiányolta a lecsó mellől. „Bőven volt matéria, mind zöldség-, mind virsli fronton. Igaz, a lecsó nekem egy kicsit híg volt. A sajtba forgatott, kemencében sült csirkemell csíkok és rizibizi – 730 - sem okozott csalódást, az összefüggő sajtréteg alatt elhelyezkedő csirkemell csíkok kellően omlósak voltak ahhoz, hogy pillanatok alatt elfogyasszam, így a rizibiziről nem sok emlékem maradt." Pk a mátrai borzas vegyes körettel-t is kipróbálta – 725 -, mert úgy érezte ezzel érdemes zárni egy jó hetet. Olajban gazdag menüt sikerült választania, a doboz alján ugyanis összefüggő fénylő réteg mosolygott rá vissza. Mindenesetre a csomagolást dicsérte, szerinte is egyértelműen jó dolog a visszazárható doboz.

Igazán ne ugráljon senki

„Az 50 %-os akciónak köszönhetően igazából semmi rosszat nem illene írni az ételekről, mert, aki 1000 forintért kap négy fogást, az igazán ne ugráljon amiatt, hogy milyen" – oktatatta ki kompániánkat Mm kolléga. „Én málnakrém levest, túróval töltött nudlit, hagymalevest és rántott sajtot kaptam ennyi pénzért. A nudli kifejezetten jó volt, a befizetett összeg többszörösét is megadnám érte bármikor. A málnalevesben viszont az egyetlen pozitívum az volt, hogy az óvodai kompótra, ivólére emlékeztetett. A málnához kevés köze volt, de a nosztalgia miatt majdnem az egészet belapátoltam."

"A hagymalevesből nem tudnék kiemelni semmit, maximum azt a néhány hagymadarabot, amivel az elfogyasztás közben összefutottam. A rántott camambert pontosan ugyanazt a szintet hozta, mint a Netpincér kínálatában bármelyik vendéglőé, csak 1000 forinttal olcsóbban, úgyhogy összességében kifejezetten elégedett voltam, sokkal több volt az érték, mint az ár."

A kedves szavak után Dns kolléganő törte meg a csendet, aki így méltatta a szakács produktumát: „Benke László zsíron pirításon szocializált oldschool szakácsok közé tartozik, és bizonyára személyzetét is hagyományoknak megfelelően képezte. Ez pedig nem hátrány, az egy hetes teszt tapasztalata, hogy az ételek elkészítésénél nem jött zavarba a cég, mint oly sok más házhozszállító."

„A kínai csirkés zöldséglevesben - 415 - volt minden, amit a neve ígért, és a mennyisége is a hedonista fogyasztókat célozta meg. Két összetevő van, amit szerencsére nem volt karakteresen jelen: az ipari halszósz és a nátrium-glutamát, ez tehát a fejfájás nélküli kínai leves."

"Az olaszos pulykamellben - 710 - az olaszos jelzőt a bazsalikom szinonimájaként használják, a köretként kínált jázminrizst pedig a gyorsrizs szinonimájaként, de a szómágiától eltekintve jóllaktam. Eleve hendikeppel sújtott feladat, ha egy ebéd-házhozszállító gyümölcslevest kínál, mert az legtöbbször csak nyomokban tartalmaz friss gyümölcsöt, és ez tetten érhető. Ezért is gondoltam, hogy megkóstolom a hideg eperkrém levest túróval - 365 -. A leves csöppet sem élénk eperkonzervből készülhetett, nem igazán volt organikus élmény, a túró pedig szemcsékben gomolygott a levesben, ettől olyan különössé vált. Az ízére viszont semmi panaszom nincs." A cézár saláta - 490 - és a tenger gyümölcsei salátát – 580 – Dns összevonta, mert szerinte a két koncepció hasonló. A lehetőségekhez mérten friss zöldségek mellé egy kis tégelyben klasszikus, boltban kapható majonézt kínáltak számára, ami nem forradalmi ötlet, de nem is zavarta. „A tenger gyümölcsei úgy készült, hogy fokhagymás olajon megpirították a mirelit kagylókat, rákocskákat, és a többit. Alapvetően ez nem egy magyaros fogás, itt azonban mégis az lett."

Fél napig is emészt titokban

A véradásból ránézésre is kizárt apró kolléganőnk, Bry nem meglepő módon a feltéttel is jól lakott, de valószínűleg egy adag levest is fél napig emészt titokban. „Az ételek a magyaros konyha rossz szokásait magukban hordozták: zsírosak voltak. Ugyanakkor pozitív élmény volt, hogy az ízesítés az nem maradt el, ráadásul sózni se kellett. Egyszer véletlenül tökfőzeléket rendeltem, amit utálok, de meglepő módon a fasírtokkal is jól tudtam lakni. Igaz ehhez kellett az aznapra rendelt leves is, amiből szerencsére nem felejtették ki a hozzávalókat, így nem csak egy pár darab tészta úszkált a lében."

A cikkben szereplő árak teljesek, a kedvezményeseket külön feltüntettük.