Fehér kenyértől ingerlékeny a nyaraló sofőr

2009.07.29. 15:37
Az egészségtelen táplálkozás nagyobb féktávolságot jelent - tudtuk meg, mielőtt még nyaralni indultunk volna az Adriára. A nyaraláshoz nem kell más, mint napfény, víz és homok. Esetleg beton, ha Horvátország a cél. Az alatt a fél nap alatt azonban, amíg eljutunk az ulticélhoz, nem árt odafigyelni az időjárásra, a változatos utazásra és táplálkozásunkra. Ezek ugyanis mind befolyásolják autóvezetési készségeinket.

Bár a brutális jégesőkkel tarkított kánikula már egy hónapja kínoz minket, a nyaralásszezon hivatalosan mégis csak egy hete kezdődött el. Azóta lehet ugyanis kellemesen közlekedni Budapesten. A két hete még dugóban araszoló autók zöme most valószínűleg száguldozik a külföldi autópályákon. A biztonságosabb utazás érdekében összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelnie annak, aki autóval indul nyaralni.

170504 39 muliti

Fronthatásra lassulunk


Az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletes munkatársa szerint az időjárás jelentősen befolyásolja autóvezetési készségünket. A frontok negatívan hatnak a reakcióidőnkre, tehát mind hideg, mind meleg front esetén lassabban reagálunk, nő a féktávolság, és ezzel a balesetveszély is. A frontokat sokszor eső is kíséri, amitől az út csúszós lesz és romlanak a látási viszonyok. Ha tehát tudja, hogy épp front van, vagy érzékeli az időjárás-változást, készüljön fel rá, hogy ön és a többi közlekedésben résztvevő is lassabbá válik. A túlzott meleg, azaz a 30 fok feletti hőmérséklet különösen megnehezíti az autózást. Nem elég, hogy ilyenkor nyomottnak és fáradtnak érezzük magunkat, még a koffeinfogyasztás sem ajánlott, hiszen az elvonja a vizet, az amúgy is több folyadékot igénylő szervezetünktől.

12040044

Küszöböljük ki a monotóniát


Dr. Dulin Jenő a Magyar Pszichológiai Társaság közlekedéspszichológiai szekciójának elnöke szerint a hosszas, pihenés nélküli vezetés különleges megterhelést jelent az emberi szervezetnek. Az 10-50 kilométeres utakhoz szokott autóvezető erejét, megfigyelőképességét, figyelmét, élettani és pszichés állapotát egyaránt befolyásolja egy több száz kilométeres autóút megtétele. Persze az sem mindegy, milyen utat választunk. Az autópályás utazás veszélye a monotónia, az unalom, az ingerszegény környezetből származó fáradtság, amit ráadásul nem is könnyű észrevenni. Dr.Dulin Jenő több tanácsot is adott a monotónia feloldására. Először is azt javasolja, hogy az utazás alatt mindig szellőztessünk. Ha az autóban nincs légkondicionáló, akkor érdemes ujjnyira leengedni a bal hátsó ablakot, így anélkül mozog a levegő az autóban, hogy bárki megfázhatna. A pszichológus szerint érdemes legalább 200 kilométerenként megállni néhány percre, és ilyenkor jó, ha az utazók, különösen a gépkocsi vezetője sétálnak egy kicsit, átmozgatják végtagjaikat, nyakukat, törzsüket, ugyanis a torna nemcsak az éberséget növeli, de izomrendszerünknek is változatos igénybevételt biztosít. A hosszú utakon nemcsak a vezetőnek, de az utitársaknak is van felelőssége. Érdemes figyelni, hogy mikor fárad el a sofőr, és biztosítani számára "valamilyen másodrendű elfoglaltságot". Például szóval kell tartani. Dr.Dulin Jenő szerint kisebb terhelésnek tesszük ki a szervezetünket, ha nem az autópályát, hanem a változatos környezetet biztosító autóutakat választjuk. Ezeken az útvonalakon több a látnivaló, a táj rengeteg újdonsággal szolgál, így kevésbé monoton az utazás.

A teljes kiőrlésű gabona biztonságosabb

Nem újdonság, hogy a táplálkozás és a vezetési készség között szoros az összefüggés. Az agynak cukorra van szüksége, hogy fenntarthassa a szervezet készenléti állapotát, a vércukorszintet pedig a szervezetünkbe juttatott szénhidrátok határozzák meg. Az olyan egyszerű szénhidrátok mint a cukor, a fehér kenyér vagy az üdítők csak rövid ideig biztosítják az energiát. Ilyenkor ugyanis a vércukorszint hirtelen ugrik a magasba, majd gyorsan lezuhan. Amellett, hogy az egyszerű szénhidrátok fogyasztása után egy órával újra elfáradunk, a szervezet egyensúlyi állapota is felbomlik, a hangulat ingadozik, nő a stressz, csökken a koncentrációs képesség és fejfájás jelentkezhet.

Mette-Marie Linding életmód tanácsadó egy dán közlekedési vállalattal együttműködésben végzett kutatás során kimutatta, hogy az egészségtelen táplálkozás nagyobb féktávolságot, tehát hosszabb reakcióidőt eredményez. Vizsgálatában tizenkét napon át figyelt meg kamionsofőröket, akiknek egyik csoportja továbbra is az útszéli büfék nem éppen igényes kosztját élvezhette, míg a másik csoportot egészséges és tápláló étkezésre állították át a kutatók. Kiderült, hogy azok, akik rendszeresen és egészségesen ettek, így a vércukorszintjük egyenletes volt, átlagosan 16 százalékkal jobb reakcióidőt produkáltak, kevésbé voltak ingerlékenynek és elégedettebbnek jellemezték magukat. Ha tehát kellemes és biztonságos utazást akar, a nyaralás előtt a fehér kenyérről álljon át a teljes kiőrlésű gabonára, a hüvelyesekre és a magvakra, meg persze a gyümölcsökre.

42-15507698

Ajánlott egy alapos autóellenőrzés


Ha az idő jó, az asszony szórakoztató és ön rendesen is evett, már csak a járműnek kell rendben lennie. Meg az okmányoknak. Zirig Árpád, a Totalbike szerkesztője szerint minden utazás előtt ellenőrizni kell az olajszintet, és odafigyelni, hogy az olajcsere időpontja ne az utazás idejére essen. Nem kellemes külföldön szerelőt vadászni. Szintén érdemes csekkolni a világítást, az izzókészletünket és a gumik állapotát. Meg persze azt is, hogy milyen szabályok vonatkoznak ránk azokban az országokban, ahol áthaladunk. Kínába például nem vihetjük be az kocsit, bár valószínütlen, hogy bárkinek is eszébe jutna elautózni odáig. A lelkiismeretes sofőr az utazás előtt beugrik egy szakműhelybe is, hogy megnézesse a fékbetétek vastagságát és kormánymű állapotát. Ha az alapos felkészülés ellenére nyaralása során mégis akadt egy-egy vis major, ne habozzon, mesélje el nekünk.