Új fejezetet nyithat a szépségiparban a műszempillákat feleslegessé tevő növesztőszer. Bár egyelőre nem teljesen világos, hogyan hat, nem is olcsó és néhány nyugtalanító mellékhatás kockázata sem zárható ki, de a marketing máris beindult. Az ilyesmi a celebeket úgysem szokta elriasztani.

Hályog helyett gyönyörű szem

Latisse-nak hívják azt az Amerikában tavaly év végén engedélyezett gyógyszert, amelynek segítségével "természetes" szempilladúsulás idézhető elő. A híradások szerint a hatóanyagot eredetileg zöldhályog kezelésére alkalmazták, de egy idő után feltűnt, hogy a szert használóknak a műszempillákat megszégyenítő hosszúságú pillái nőttek. Ennek alapján kikísérletezték az anyagnak egy olyan verzióját, amely kifejezetten a szempillanövesztésre ajánlott, bár a termék website-jának FAQ-ja is bevallja, hogy pontosan továbbra sem sikerült megfejteni, hogy ez a vegyület miért is okozza a növekedést.

Brooke Shields máris pacsmagol

Az engedélyezés után természetesen azonnal beindult a termék marketingje is, amihez celebtámogatót is találtak. Az ügynek a gyártó a dús szemöldökéről már úgyis ismert Brooke Shieldset nyerte meg, nyilván abban reménykedve, hogy segítségével hamarosan a Latisse is a botoxhoz hasonló, szinte standard szépészeti beavatkozássá válik. Az alábbi videót az ABC készítette, és olyan emberek nyilatkoznak benne, akiknek még a zöldhályog-ellenes kezelés során nőtt hatalmasra a szempillája. Az egyik beteg viccesen arra panaszkodik, hogy a szálak már hozzáérnek a szemüvegéhez.

Szempillaszázalékok

A szempilladúsulás havonta 120 dollárért élvezhető, ami kb. 22 ezer forintnak megfelelő ráfordítást jelent. Ezért cserébe a szer 25%-os hossznövekedést és 105%-os vastagságnövekedést biztosít. Sőt, a szempillák 20%-kal sötétebbek is lesznek. Mindez úgy lehetséges, hogy a Latisse megnyújtja a szempilla normális kinövési-kihullási ciklusát. Ha a kezelés abbamarad, a ciklus visszaáll a normális kerékvágásba, azaz újra ki fognak hullani az újra festésre szoruló pillák.

Szemszínváltozás és bőrelsötétedés a kockázatok között

De nincsen rózsa tövis nélkül. A Latisse egyrészt a bőr elszíneződését, elsötétedését okozhatja, ezért azt ajánlják, hogy csak a felső szemhéjon alkalmazzák a szépülni vágyók. A videó szerint az arcbőrre cseppenő Latisse-t érdemes nyomban letörölni, előfordulhat ugyanis, hogy szakállnövést fog okozni a hölgyeknél is. És bár eddig ilyet senkinél sem tapasztaltak, nem kizárt, hogy a szer a szembe jutva a szivárványhártya elszíneződését is okozhatja, azaz a használónak az addiginál egy árnyalattal barnább lesz a szeme. Ez a változás ráadásul a szakértő szerint visszafordíthatatlan.