A feromont tartalmazó készítmények és a természetes afrodiziákumok hatását a tudósok nem tartják bizonyítottnak. A cégek azonban újabb és újabb kozmetikumokat dobnak piacra, a legújabb ilyen készítmény a feromont tartalmazó Dial szappan. Potencianövelő gyógyszerek helyett az emberek alternatívát keresnek, például a pálinka lett a vágykeltő főzetek egyik alkotóeleme.

A feromon tartalmazó készítmények és a természetes afrodiziákumok hatását a tudósok nem tartják bizonyítottnak. Azonban hiába is javasolnák az embereknek a hivatalosan is elismert potencianövelő készítményeket, azok drágák. Az olcsóbb megoldások után kutatva a vágykeltő hatásúnak tartott növényeket és fűszereket találtuk meg, amelyek az ókor óta ismertek, és ha elég ügyesek vagyunk, pálinkából is tudunk vágykeltő főzetet készíteni.

Felesleges a feromonos szappan

Újabb feromon tartalmú termék került a piacra, ezúttal a Dial névre keresztelt szappannal próbálkozhatnak a hódításra vágyakozó férfiak, írja a nymag.com. Bár a tudósok és az Index bátor vállalkozói sem tudták bebizonyítani, ezeknek a termékeknek lenne valódi hatása, azért a cégek újabb és újabb kozmetikumokat dobnak a piacra.

A Dial szappant is letesztelték és a nem reprezentatív kutatás eredménye nem okozott nagy meglepetést. Vak nőknek három férfit kellett megszagolniuk, egyikük a fent említett szappant, a másikuk egy hagyományosat használt, míg a harmadik férfi saját testszagával indult a próbán, azaz nem fürdött. A nők közül csupán egy választotta a feromonos terméket használó férfit – igaz a tesztben résztvevők számát nem osztották meg.

Helen Fisher biológus antropológus szerint ez igazából nem meglepő, hiszen szerinte „az emberek első látásra és nem első szaglásra” szeretnek bele valakibe. Véleménye szerint az emberek sokkal vizuálisabbak, és az afrodiziákumok mindenkire másképpen hatnak.

Pálinkából vágykeltő főzet

A nemi vágyat, képességet és élvezetet fokozó szereket, vagyis az afrodiziákumokat már az ókorban is ismerték. Ilyen például a ginzeng, a halikra, a mézes tej, a nyers tojás, petrezselyem, spárga vagy zeller. De ezek mellett pozitív hatásokat tulajdonítanak többek között az avokádónak, chilinek, fahéjnak, kaviárnak, máknak, a csokoládénak és a kávénak is.

Már a Káma Szutrában is helyett kaptak olyan ételek, növények és receptek, melyeknek vágykeltő hatást tulajdonítottak. Ezek a kompozíciók azonban keleti növényekből állnak, így az elkészítésük akadályokba ütközik. Persze az itthon is kapható növényekből és fűszerekből is lehet ilyen főzeteket készíteni. Ezek általában az egyébként is afrodiziákumnak tekintett alapanyagokból készülnek. A Tökéletes Szerelem elnevezésű szirup fahéjból, citromhéjból, kakukkfűből, korianderből, vaníliából és egy liter pálinkából áll. A 15 nap alatt összeérő szirupot a recept szerint közvetlenül szeretkezés előtt ajánlott elfogyasztani, és elég belőle egy likőröspohárkát felhajtani.

A gyógyszerek túl drágák

Azonban a tudósok szerint hatásuk rendkívül bizonytalan. Arról nem is beszélve, hogy egyes esetekben káros mellékhatásai lehetnek. Természetesen a bizonyítottan hatásos potencianövelőknek is megvannak a maguk veszélyei, ráadásul lényegesen drágábbak, mint a fent említett afrodiziákumok. Ezek után nem csoda, hogy a Szinapszis cég által a webbeteg.hu megbízásából készült kutatás szerint a világ három legnépszerűbb készítmény forgalma jelentősen csökkent. Ezekből a termékekből hazánkban 2004-ben még 250 ezer dobozzal adtak el, 2008-ban viszont már csak 210 ezer darabot vásároltak belőlük. Az elemzők szerint ennek két oka van, egyrészt a drága termékek miatt az érintettek igyekeznek más alternatívát találni, másrészt sokan inkább hamisítványokat vásárolnak.