Gianni Annoninak a vörös húsok kivéreztetéséről a nők jutottak az eszébe. Az étteremtulajdonos ezen a nyáron szakított, megműtette a térdét, és a Lidl reklámarca lett. Ez utóbbiról szólt az a sajtófogadás, amelyen Gianni az éttermében a diszkont alapanyagaiból ételeket készített a közönségnek, pontosabban azok előkészítését végezte. Az egyik fogás fagyasztott áruból készült. Ez volt Gianni főzőiskolájának első, rendhagyó órája.

„Mozgalmas nyaram volt. Elhagyott a térdem és elhagyott a barátnőm. Éttermet újítok fel, és részt vettem egy reklámkampányban” – vázolta sűrű, nyári élményeit Gianni Annoni, és ezúttal csak az utóbbi két eseményre tért ki bővebben (az újabb térdműtétéről itt olvashatók részletek, a magánéletéről azonban annyit mondott csak: titok).

Olyan, mintha pénzt keresnénk

Gianni főzőiskolája

Gianni Annoni a Lidl kampányarca lett, és ebből az alkalomból egy olyan, termékbemutató köré szervezett főzőeseményen vehettünk részt, amit a TV Shop sem csinált volna soha jobban. A kampány reklámspotjait a nagyjátékfilmeken edzett Goda Krisztina rendezte, és habár Gianni úgy érzi, még mindig nehezen megy neki a magyar beszéd, a reklámok szövegcentrikusak. A reklámok olyan, zsibbasztó üzeneteket lőnek a köztudatba, mint „ha jó minőséget alacsonyabb áron vásárolunk, az olyan, mintha pénzt keresnénk bevásárlás közben.”

A műsorvezető és vállalkozó az éttermében – az épp felújítás miatt zárva tartó Pomo D'Oroban – a kampány ismertetése apropóján Lidl termékekből főzött az újságírók előtt. Pontosabban a főzés előkészítéseit végezte, a kész ételeket a konyhából hozták a sajtófogadásra, és azokat már a prezentáció előtt elkészítették. „Az étteremnek ezen a részén nem szabad főzni, mert jönnek a tűzoltók” – magyarázta a nap főszereplője.

Az ő személyében séfet ismertünk meg

Gianni hét éve nyitotta meg éttermét, és több televízió műsorban is szerepelt már – legutóbb Gordon Ramsey Kitchen Nightmares című remeke alapján kitalált Nagy étteremalakításban a Viasat3 műsorán –, ezek alapján terjedt el, hogy a gasztronómia szakértője. Ez mostanra olyan hitrendszerré fejlődött, hogy a kampányt elkészítő reklámügynökség képviselője az eseményen így mutatta be Gianni Annonit: „az ő személyében pont egy olyan séfet találtunk, aki a minőség elhivatottja.”

Mielőtt Gianni Annoni nekilátott volna a diszkont alapanyagaiból bemutatni a csúcsgasztronómiát, elmondta mottóját: „a legjobb receptkönyv a szív". A főzés bemutatása úgy zajlott, hogy az étteremtulajdonos a reklámkampányban mellette szereplő négy színésszel együtt ismertette a termékeket „úgy, mintha Versace ruhák lennének”, majd Gianni elmondta, az adott ételt hogyan kell készíteni.

Kitért arra is, hogy Magyarországi évei alatt mit tanult meg a magyar konyháról, és néhány eljárást is mellékelt az olasz konyhából. Mivel az első fogás csirkemellből készült, a teljesség kedvéért Gianni a vörös húsokat is megemlítette.

Amikor az asszony elkéri a credit kártyát

Gianni főzőiskolája

„Mi, olaszok a vörös húsokat csak nyersen esszük, mert így marad puha. Másképpen bekeményedik, mint a cipőtalp, hiszen kimegy belőle a víz. Hűtött cellában, akár 3-4 hétig is el tudjuk tartani a húst anélkül, hogy megrohadna. Ennek a módja az, hogy el kell véreztetni, így ellazulnak az idegek. A vérben van az oxigén, az rohasztja a húst. Ha olajos pácba teszed a húst, három nap után már látod, alul rohad. Egynapos pácot javaslok. Tudjátok, az elvéreztetés olyan, mint amikor az asszony elkéri a credit kártyádat.”

Visszatérve a fehér húsokra, Kovács Gergely a Lidl beszerzési igazgatója árnyalta azt az imént hallott csúsztatást, miszerint a feldolgozandó csirke tegnap még az udvaron kapirgált. „Akik kereskedelemben dolgoznak, tudják, hogy a csirkék nagy részének nincs lehetősége kapirgálni.”

Gianni első fogása: Sajttal göngyölt csirkemell gombamártással és rizzsel

Hozzávalók: csirkemell filé, ementáli sajt, gombakonzerv, hosszúszemű rizs

„A húst elsőként ki kell klopfolni. A hús alá és fölé fóliát tegyél, és klopfolás közben húzd ki a csirkét. Göngyöléskor sajtot teszünk bele, alufóliába tekerjük, sütőbe tesszük, kis fehérbor a tetejére, és 180 fokon 15 percig sütjük. Amikor kivesszük a sütőből, és a fóliából, fogpiszkálót szúrunk a húsba, hogy ne essen szét, beletesszük egy serpenyőbe, és kis vajon megpirítjuk, hogy színt kapjon. Most jön a rizs. Mi olaszok, lágyan szeretjük. Lábasban: hagyma, olaj, beletesszük a rizst, egy kis bort, és pörköljük, amíg üvegessé válik. Utána lehűtjük, kiteregetjük, mert így jobban fel tudja szívni majd a levest. Mi nem vízzel csináljuk a rizst. Gombás rizottóhoz például gombás levest használunk. Ahogy lehűlt a rizs, magasabb lábasba tesszük, és apránként öntjük rá levest, és addig keverjük, amíg nem szívja be. Ha kész, akkor diónyi vajjal a tűzön kívül gyorsan elkeverjük”- ismertette a fogás elkészítését Gianni.

Azért, hogy a párbeszédes termékbemutató teljes legyen, az első fogáshoz az étteremtulajdonos segítőtársa Köllő Babett színésznő volt, aki szőkenő-paródiával szórakoztatta a közönséget. A „körtapsi” vagy „puszidobi” kifejezései annyira meglepőek voltak, hogy még Zimány Linda Twitter-oldalán sem olvashatunk hasonlókat.

A második, egyben kedvenc fogásunk volt az előétel, mozzarellás rakott padlizsán. „Apám viccelődött. Kérdezte, tudom-e, honnan ered az a szó, hogy vegetáriánus? Indiából ered, és azt jelenti: rossz vadász” – vezette be a fogást Gianni Annoni, aki ezen a ponton azt is megosztotta a hallgatósággal, hogy ha cserépben bazsalikomot nevelünk, ne az alsó leveleit tépkedjük le, mert akkor elpusztul a növény. Ha jót akarunk, a tetejéről tépkedjük a nagyobb leveleket.

Gianni második fogása: Mozzarrelás rakott padlizsán

Hozzávalók: egy egész padlizsán, darabos paradicsomkonzerv, mozzarella, sajt, parmezán, extra szűz olívaolaj, só, bors, bazsalikom

„Padlizsánból a vizet ki kell ereszteni. Szeletekre vágni, besózni, úgy kiadja a vizet. Azután frituzni kell, így sül puhára, aztán papírra tenni, hogy elengedje az olajat. Ezután használhatjuk a paradicsomkonzervet, de főzhetünk is paradicsommártást Dél-Olaszország módja. Répát, hagymát, zellert apróra vágunk, vagy leturmixolunk, ebben főzzük meg a paradicsomot babérlevéllel, lassú tűzön 45 percig. Innentől nagyon egyszerű, rétegezni kell a zöldséget egy sütőtálban, mint a lasagnét. Alul a padlizsán, aztán mozzarella, rá a paradicsomszósz, majd az egésznek a tetejére kis parmezán. Be a sütőbe, 180 fokon tíz perc”- mondta Gianni Annoni.

Gianni Annoni a magyar ízlésről elmondta, tapasztalatai szerint a nők a csirkehúst szeretik a leginkább, a magyar konyháról pedig elmondta, adunk a hagyományokra, szükségünk van a hagyományokra, és a legtöbb alapanyagot rántjuk. „A magyar konyha azért is sokoldalú, mert a nagy Magyarországon a szlovák és az erdélyi ételek is a magyar konyhához tartoztak.” A magyar vendéglátókról pedig még korábban, a Nagy étteremalakítás kapcsán beszélt a Velvetnek Gianni a műsorban szerzett tapasztalatai alapján.

"Szerintem ahhoz, hogy a kreativitást, a szabadságot kihozzuk az emberekből, ahhoz inkább stimulálni és nem elnyomni kell őket. Lehet, hogy Anglia szereti, ha fuckoznak, én viszont azt szeretem, ha átölelem a másik a vállát, és elmagyarázom, hogy látod, ez meg az lenne a helyes.”

A legkülönösebb fogás ezen a gasztronómiai szeánszon a desszert volt, amelyik mélyhűtött áruból készült. Az elkészítését imitálandó Gianni Madár Tamás színészt kérte a pulthoz, aki a bennünk is ekkor felvetődő kérdést tette fel a kampányarcnak. „Gianni, te, mint minőségi szakács, megengedheted magadnak, hogy mélyhűtött alapanyagokkal dolgozz?” És Gianni Annoni elmondta, hogy éttermében előfordul, hogy mélyhűtéssel tartósítanak szezonális zöldségeket és húsokat, és ma már a technológia olyan fejlett, hogy lehetővé teszi, hogy a gyorsfagyasztás során az alapanyagok megőrizzék a minőségüket és ízüket. Az esemény után az étteremtulajdonos körbejárt a vendégek közt, hogy elégedettek-e, és amikor hozzánk ért, fotósunk és riporterünk vállára tette a kezét, és elégedetten annyit mondott: „úgy szeretek főzni.”

Gianni desszertje: Túrógombóc kétféle lekvárral

Hozzávalók: fagyasztott túrógombóc, zsemlemorzsa, tejföl, eperlekvár, málnalekvár

Az elkészítés módja ismert.