A Magyar Turizmus Zrt. rendszeresen megutaztat néhány külföldi újságírót, hogy azok aztán otthon beszámoljanak az itt töltött kellemes időről, aminek szépen eleget is tesznek. Most a Balaton és környéke kapott néhány jó szót, és egy jó tanácsot. Eszerint a szocialista éra óta fel nem újított épületeket skanzenként lehetne bemutatni a külföldieknek. Idén egyébként jóval kisebb volt a forgalom a Balatonnál, mint korábban. Leginkább azért, mert nem jöttek a németek, ahogyan a Szigetre sem.

Nemrég Budapestet ajánlotta a New York Times, most a Balatonhoz küldik az embereket a Sunday Timesban, vagyis a Magyar Turizmus Zrt. jól végzi a dolgát: nagy, külföldi lapok munkatársai jönnek Magyarországra, hogy aztán vérmérséklettől függően kicsit reklámszagú cikkekben számoljanak be arról, hogy mennyire érezték magukat jól nálunk.

Megállt az idő

A New York Times cikkének szerzője most egy négynapos balatoni biciklitúrát javasolt az egyik nagy utazási magazinban, a Sunday Timesban meg azt írták, hogy a "Balaton lehetne a legújabb St Tropez", vagy a cikk nyomtatott verziója szerint Ibiza is, ha egy kicsit modernizálnák a különféle létesítményeket, valamint a vendéglátás egy fokkal kedvesebb lenne.

A cikkben kiemelik a szép környezetet, a különféle látnivalókat, kastélyokat, szőlőbirtokokat, és azt is, hogy egy átlagkülföldinek mennyire olcsó a Balatonnál nyaralni. Azt írják, nem annyira könnyű megközelíteni, mint az igazán felkapott üdülőhelyeket, bár egy néhány évvel ezelőtti cikkben írtak a sármelléki reptérről, ahonnan egyszerűbb a Balatonhoz jutni, mint Budapestről. Az a turistaréteg, akiknek a mostani írást szánták nem kedveli az aszalódást a tömött vonatokon, és úgy látszik a nagyjából 100 km autópályázásra sem igazán vágynak.

A Balaton lehetne egy nosztalgikus skanzen

A szerzőnek kifejezetten tetszett a Balatonból és környékéből áradó "retróhangulat", nem is érti, hogy miért nem játszanak rá erre szándékosan. A tó körül inkább hagyják elrohadni a kiüresedő, még a szocializmusból itt ragadt betonszállodákat, üdülőtelepeket, ahelyett, hogy kipofoznák őket, és a Balaton egyfajta skanzenként funkcionálhatna a külföldiek számára. Azt írják, az egész olyan, mintha megállt volna az idő, úgy harminc évvel ezelőtt.

"Megállt az idő, és mégis van valami egészen vonzó ebben az üdülőhelyben. A Club Aliga egészen olyan, mint egy nyári tábor. Van egy vendéglő, egy bár, egy bódé, ahol hotdogos, pizzát és fagylaltot árulnak. Minden kamasz úgy néz ki, mint ha most jöttek volna az eredeti Cápa filmből. Vannak kertek, ahol az emberek sátrat vernek és piknikeznek, egy tábla, amire felírták, hogy miket lehet csinálni, és egy röplabda-háló" - írják a cikkben.

A németek kivonultak

A Magyar Turizmus Zrt. arról sajnos nem készít felmérést, hogy ezeknek a cikkeknek van-e kézzel fogható hatásuk, számíthatunk-e arra, hogy ezután több angol érkezik majd a Balaton környékére. A statisztikai adatok alapján annyi biztos, hogy a külföldi vendégek az összes balatoni vendégéjszaka nagyjából ötödét töltik a Balaton partján, átlagosan 3-4 napot maradnak.

Már tavaly is volt némi visszaesés az itt töltött vendégéjszakák számában, de idén a válság hatására még nagyobb visszaesésre kell számítani (A legfrissebb statisztikák is csak a januártól júniusig terjedő időszakot mutatják).

Az ország egészét nézve elmondhatjuk, az osztrák turisták a legoptimistábbak, ők idén várhatóan többen látogatják meg országunkat, mint azt tavaly tették, a többi országból viszont elmarad a beérkező turisták száma a korábbi évekhez képest. Ha csak a balatoni régiót nézzük, azt látjuk, hogy az osztrákokon kívül a hollandok és a románok érkeznek nagyobb számban, mint korábban.

A legnagyobb visszaesést a németeknél tapasztalhatjuk. Ők szinte kivonultak az országból, még a Szigetre is alig jöttek. Őket az angolok és az amerikaiak követik, igaz, az ő távolmaradásuk nem a balatoni turizmust gyengíti, hanem Budapestét és a környékéét. Az angolok és az amerikaiak inkább ebbe a régióba mentek, mint a magyar tengerhez.

Az adatok alapján idén nagyjából százezerrel kevesebb német vendégéjszakát sikerült értékesíteni júniusig, ebből 41 ezer lett volna a Balaton környékén. Angoloknak szintén nagyjából százezerrel kevesebb vendégéjszakát tudtunk eladni, az amerikaiaknál ez a szám durván hetvenezer.