Újra fellángolt a vita az illegális zenemegosztókkal kapcsolatban. A téma azonban ezúttal nem egy bíróságon került elő, hanem most a blogoszférában folyik a nyilatkozatháború. Különös figyelmet azért érdemel a dolog, mert ebben a fordulóban celebek fognak össze egymás ellen, ráadásul az eddig független rebellisként aposztrofált Lily Allen a lemezcégek érdekeit védő csoport vezéregyénisége. A kalózok oldalán a Radiohead és 50 Cent.

Csak azok engedik, akiknek már mindegy

A vita ott kezdődött (újra) pár héttel ezelőtt, hogy a Times egy cikkében a Radiohead, a Blur és a Pink Floyd egy-egy tagja azt nyilatkozta, szerintük semmi baj nincs az illegális zeneletöltésekkel. A zenészek az ellen a törvénytervezet ellen szóltak fel, amely Nagy-Britanniában lehetővé tenné az internet hatósági kikapcsolását az illegálisan letöltő felhasználóknál. Azt mondták, a kalózkodás nem volt káros, hanem ezek révén "rajongók egy új generációja" ismeri meg most az ő zenéjüket, akik enélkül sosem jöttek volna el egy koncertjükre sem.

Nem sokkal később Lily Allen myspace-es blogjában arra hívta fel a figyelmet, milyen káros ez a zeneipar többi résztvevője számára. A nagy öregeknek szerinte már megvan a Ferrari-gyűjteménye és a világ stadionjait bejáró turnéikkal hihetetlen összegeket kerestek, így őket nyilván nem zavarja a lemezeladás elmaradásából származó bevételkiesés. Az új tehetségek azonban csak kisebb koncerteken szerepelhetnek, így új karriert elindítani manapság lehetetlen. Lily Allen érvelése szerint ha ezek a megasztárok a zenemegosztást pozitív dologként tüntetik fel, ezzel végeredményben elveszik a fiataloktól az érvényesülési lehetőséget.

Bábu vagy

A kalózkodás szabadsága mellett érvelők szemében különösen visszatetsző volt azonban, hogy éppen Lily Allen szólalt fel a legális zeneeladás bevételeiből élő lemezcégek érdekeinek védelmében. A twitteren elkezdődött nyilatkozatháború során különösen népszerű lett egy ismeretlen szerző blogbejegyzése, amely szerint az egész akció azt bizonyítja, hogy Lily Allen csak a mindent uralni próbáló multicégek bábja.

A myspace-en berobbant, azaz úgymond alulról érkezett énekesnő azt állítja, hogy karrierje kezdetén hatalmas adósságot halmozott fel, hogy pályafutását beindíthassa, reklámozza magát, klipet készíthessen, stb. Ezt Lily Allen saját bevallása szerint kölcsönből fedezte, amelyet csak nemrég, két világsikert aratott albummal a háta mögött tudott visszafizetni. Ezzel szemben az összeesküvés-elmélet gyártói szerint Allen nem hitelből fedezte a költségeket, hanem sikeres humorista édesapja, Keith Allen, illetve az ő közbenjárása nyomán a lemezcégek állták a cehet.

Lily Allen mögött felsorakoztak az adóztatást követelő celebek

A Lily Allen által eldobott hógolyó azáltal dagadt lavinává, hogy rengeteg celeb állt ki az összeesküvés-elméletben megvádolt énekesnő mellett. Darren Hayes a Savage Gardenből például a hatalmas media store-ok bezárását fájlalja különösen. A Muse énekese azt javasolta, hogy a letöltések mennyiségének megfelelően fizettessenek adót az internetes szolgáltatókkal, ami bevételt a lemezcégeknek juttatnának vissza. A magnókazetta-másolások idején is terhelte bizonyos adó a szalagokat, amelyből a szerzői jogokat védő szervezeteknek jutott bevétel.

James Blunt szintén támogatja az ötletet, arra hivatkozva, hogy az internetes szolgáltatók végtére is "lopással szerzett dolgok átadásában segédkeznek". Ő arra is rávilágított, hogy mennyi ember vált munkanélkülivé azáltal, hogy a lemezcégek nehéz helyzetbe kerültek. A Take That frontembere levélben üdvözölte Lily Allen kezdeményezését, igaz, a megszólításban rosszul írta az énekesnő nevét. Gary Barlow azzal érvel, hogy rengeteg fiatal tehetség karrierjénél bábáskodott már, és nagyon jól tudja, hogy valóban a fent leírt gondokkal küszködnek. Mika pedig a Twitteren adta a közvélemény tudomására, hogy ő is részt akar venni a kalózellenes mozgalomban.

Nem a koncertezés, a streaming lehetne a megoldás

Persze nem mindenki ért egyet kalózkodás-ellenesekkel. 50 Cent például azzal érvelt, hogy fölösleges harcolni a kalózkodás ellen, úgyse lehet megállítani. A zenészeknek ráadásul távolról sem az egyetlen bevételi forrása a lemezeladás, sokkal jobban keresnek manapság az élő fellépésekkel.

A Lily Allen melletti szimpátiacúnamit az énekesnő egy néhány nap után lezárt blogban foglalta össze, amelynek végkövetkeztetése az, hogy az illegális letöltések helyett a legális eladások és az internetes szolgáltatók adóztatása mellett a streamingelt tartalmakat kellene előmozdítani. Itt azok is legálisan hallgathatnak, akik nem hajlandók fizetni. Ilyen szolgáltatást kínál a myspace, a youtube, a last.fm vagy a spotify is, ahol zenét úgy lehet meghallgatni, hogy az közben nem válik a hallgató tulajdonává, nem kerül át a gépére.

Problémát jelent az is, hogy a zenefogyasztók nagy része tizenéves, akik közül soknak korára való tekintettel nincs bankkártyája. Ők ha akarnának, se tudnának legálisan zenéhez jutni az interneten.

A történet végére egy Lily Allen-szervezte csaknem százfős csúcstalálkozó tett pontot csütörtök este Londonban. Ezen az énekesnő mellett a vitaindító Radiohead és Pink Floyd-tagok is jelen voltak, valamint fiatal sztárok mellett George Michael és Annie Lennox is. A találkozó végén közös nyilatkozatot adtak ki a zenészek, ami figyelmeztet a kalózkodás káros hatásaira, valamint egyetért azzal, hogy a fájlcserélők használóinak internethozzáférését (sávszélességét) korlátozni kell.