A hétvégén állítólag már itt a rossz idő, és a nyaraló vénasszonyoktól mentes ősz. Viszlát, napsütés! Helló, nulla fok! Legalábbis a jövő hétre vonatkozó időjárás-előrejelzésekből ez derül ki. A nyárias időjárás utolsó napján a Városligetben csodáltuk a béke szigetén ejtőző embereket, kérdezősködve, ki hogyan készül a hidegre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől búcsút mondhatunk a nyárnak. Az OMSZ szerint ősz először egy, az országot beborító felhő képében jelenik majd meg, számos helyen esőket is hozva. Ahogy elkezdődnek az esők, úgy csökken majd a hőmérséklet. Míg csütörtökön bő 25 fok volt Budapesten (Újpesten 27,2 fokkal megdőlt az 1942-es budapesti hőmérsékleti rekord), egy héttel későbbre a szolgálat már csak 9 fokos maximumot vállalt be.

Gábor

A Városligetben megkérdezettek közül ennek talán Gábor örül a legjobban, akinek a rossz idő pénzt hoz. "Én annak örülök, hogy nem lesz olyan jó idő, mert akkor beindul a munkám. Bowlingpályán dolgozom, és ott akkor indul be a forgalom, amikor már rosszabb az idő" – mondta Gábor a Velvetnek.

Béla

Egyáltalán nem örül viszont a felhőknek a lufiárus Béla, akinek a forgalma már így sem az igazi. "Jobb forgalomra, meg több pénzre számítottam. De nem jó, mert sok a gyerekcsoport. A kicsik nem vásárolnak, akkor jó, ha szülőkkel jönnek. Ilyenkor, a jó idő végén már egyre lassabb a forgalom. Már a hétvége dominál, de most is beharangozták hétvégére a rossz időt, úgyhogy nem számítunk semmi jóra" – mesélte.

Domokos

A legpesszimistább jelzések szerint jövő hét csütörtökön eljöhetnek az első fagyok is, az OMSZ az ország több pontjára is nulla fokos minimumot jósol erre a napra. A parton horgászó Domokost az apokaliptikus, nyárgyilkos előrejelzés nem biztos, hogy meghatja, azt mondja, az időjárástól függetlenül horgászik a Városligetben a tóparton. "Nyugdíjas vagyok, szóval mindig kijövök. Időtől függetlenül, ha fúj, ha süt, itt vagyok. A tóban csak nagyon kicsi halakat lehet fogni, de közben jól szórakozik az ember" – nyilatkozott a tavi halállományról Domokos.

Péter

Persze olyanokkal is találkoztunk, akik praktikus okokból voltak a Városligetben, ami a kellemes délutáni napsütésben egészen olyan képet mutatott, mintha nem is Budapest kvázi belvárosában lennénk, hanem a béke egyik szigetén valahol a nagyvilágban. "Én ma kiselőadást tartottam, úgyhogy arra készültem leginkább. Nem tudatosan jöttünk ki ide a tópartra, a helyzet hozta, hogy közel van a Szépművészeti könyvtára, úgyhogy nagyjából ezért vagyunk itt, de élvezzük, jól elvagyunk" – mesélte Péter.

Csaba

A szinte végig záporos idő sajnos Csabának sem fog kedvezni, aki igyekszik a hétvégéit a Balaton mellett tölteni. Az adatok alapján a Balaton környékén egész héten záporok várhatók, kivéve talán csütörtökön, de akkor ott is fagypont-közeli állapotokkal fenyegetnek. "A hétköznapok általában munkával telnek, de a hétvégéken irány a Balaton. Télen is, nyáron is, most hétvégén majd szüretre megyek" – mesélte Csaba, akinek, reméljük, nem mossa el az eső a hétvégéjét.