Bár kétszer el kellett halasztani, mégis megrendezték az első pakisztáni divathetet. A szervezők azzal a céllal hívták életre ezt az eseményt, hogy tiltakozzanak az országban uralkodó állapotok ellen. Biztonsági okokból mindenesetre külföldi tervezőket és kereskedőket nem hívtak meg. Bár a helyi vásárlóközönség jelentős része nem venne a hagyományos viselettől eltérő darabokat, voltak, akik modelljeiket rövidnadrágba, flitteres pólóba és egyéb merész kreációkba öltöztették.

Miközben tovább folynak a Pakisztán ellen intézett rakétatámadások, a napokban megrendezték az ország első divathetét - írja a Yahoo!News. A négynapos rendezvényt biztonsági okokból kétszer is elhalasztották, és az esemény megnyitó napján egy áramszünet miatt az előcsarnok percekre sötétségbe borult. A szervezők egyébként azzal a céllal rendezték meg a divathetet, hogy megmutassák a világnak, hogy Pakisztánban nem minden az erőszakról szól, és egy kicsit fellendítsék azt az iparágat, amiben jelenleg több százezer ember dolgozik.

"Mi így próbálunk ellenszegülni. Bár Pakisztánban nagy a politikai felfordulás, ez nem jelenti azt, hogy az ország bezárja a kapuit, és az üzleti élet leáll" - nyilatkozta Ayesha Tammy Haq, a divathét szervezője. "Sajnos Pakisztánnal kapcsolatban az emberek csak az itt történt szörnyűségekre kapják fel a fejüket. Még soha nem volt ilyen rossz a helyzet, nem tudom, hogy mi fog történni" - nyilatkozta a modellként dolgozó Nadia Hussain.

Bár az esemény nagyban hasonlított a világ más pontjain megrendezett divathetekhez, egyetlen külföldi tervező vagy ruhakerekedő sem volt jelen, ugyanis a szervezők úgy gondolták, hogy inkább nem hívják meg őket. "Ugyan ki jönne ide, miközben ilyen dolgok történnek az országban. Akik mégis itt vannak, alig várják, hogy elmehessenek innen" - nyilatkozta Tabassum Mughal, egy fiatal tervező, akinek 30 alkalmazottja van.

A divathéten bemutatott ruhák többsége egyébként biztosan nem nyerné el a helyi vásárlók tetszését, ugyanis egyes tervezők fütyültek a hagyományokra. Voltak férfimodellek, akik rövidnadrágban és flitteres pólóban vonultak ki a kifutóra, és a női modellek is sok szabad bőrfelületet mutattak (még ha nem is annyit, mint nemrég Párizsban). "Csak a pakisztáni nők töredéke viselne ilyen ruhákat, és akkor is csak bizonyos helyzetekben" - nyilatkozta az egyik tervező, Ayesha Tahir Masood.

Az ország exportjának hatvan százalékát egyébként a textiláruk teszik ki. A pakisztáni pamut és selyem messze földön híres, a politikai helyzet, az erőszak és áramellátás problémái miatt azonban ez az iparág nem tud tovább fejlődni, hanem megrekedt egy szinten, a divatipar pedig szinte elhanyagolható. "Több millió, nem több százezer embert kellene foglalkoztatni. Sajnos megrekedtünk az olcsó, tizenkettő egy tucat pólók gyártásánál. Semmilyen hozzáadott érték nincs" - nyilatkozta Ayesha Tammy Haq.

A divathetet egyébként az ország legnagyobb városában, Karacsiban rendezték meg. A divathétnek helyt adó ötcsillagos hotel szomszédságában található az amerikai nagykövetség, ami ellen 2002-ben támadást intéztek fegyveresek.