Szily Nóra szerint akár egy bőrdzseki is tud elegáns lenni, de semmiképpen nem akar önmaga karikatúrája lenni, és kikéri magának, hogy ő egy maszkulin jelenség lenne. Kolléganője, Jaksity Kata pedig örül, hogy a nőiességet és a visszafogott eleganciát képviseli, amivel sikerült rácáfolni édesapja félelmeire. A Velvet Tóth Bori új szalonjának megnyitóján járt, ahol honi műsorvezetők mutatták be az izgalomra vágyó magyar üzletasszonyoknak szánt kollekciót. A szalonban járt Köböl Anita, a Velvet 2009-es arca is.

Tóth Bori októberben tett ígéretének eleget tett, és a héten megnyitotta szalonját, amit a hazai tervezésű holmikra kiéhezett üzletasszonyok zarándokhelyének szánnak. Kollekcióját most két modell helyett három műsorvezető, Farkasházi Réka, Jaksity Kata és Szily Nóra segítségével mutatta be.

Míg a tervező saját bevallása szerint a Barátok közt egykori szereplőjénél a nőiesebb vonalat helyezte előtérbe, Szily Nóra esetében egy kicsit maszkulin irányba ment el, mivel ő egy domináns nő. "Nem tartom magam maszkulinnak, vitatkoznék ezzel a szóval. Egy autonóm nő vagyok. Egyedül élek hat éve, két gyereket nevelek, sok terhet viszek a vállamon, így nem lehetek törékeny és esendő. Persze bizonyos esetekben ezek a jelzők is illenek rám, de nem biztos, hogy ezt meg akarom mutatni kifelé" - nyilatkozta a Velvetnek Szily Nóra.

Az élő gardrób és folyamatos fejlődés

Tóth Bori szalonja egyúttal "élő gardróbként" is funkcionál, amire azért van szükség, mert az emberek többsége nincsen tisztában azzal, hogy mi áll jól neki, különböző szerepekbe kényszerítik bele magukat - derült ki a megnyitón. Ő természetesen szívesen ad tanácsot a szalonba betérő nőknek, amint túl vannak egy kis beszélgetésen. Tóth Bori irányító kérdésekkel próbálja megismerni a kuncsaftjait, valamint azt is megfigyeli, hogy miben érkezik a vendég és hogyan viselkedik. Ezután állítják össze az ügyfél új ruhatárát. Hozzátette, hogy egyik pillanatról a másikra nem lehet rávenni az embereket, hogy változtassanak, csakis lépésenként lehet haladni, és egy kicsit nehéz úgy tervezni, hogy meglegyen a minimális plusz, ami még nem sok a kissé konzervatív vonalvezetéshez szokott hazai vásárlóközönségnek.

Egyszerűség egy kis fricskával

A Reflektor TV műsorvezetője szerint egyébként a kevesebb néha több. "A ruháim önmagában nem feltűnőek, igazából a kiegészítőimmel szoktam feldobni a külsőmet. Bár nem szeretem a túldíszítettséget, nem szeretek hivalkodni, jó, ha van egy kis fricska, egy kis kikacsintás, ami mondjuk lehet egy meglepő cipő. Látsszon, hogy én ezt azért kitaláltam" - nyilatkozta Szily Nóra. Hasonlóan gondolkozik Jaksity Kata is, bár kicsit más a helyzet, ha a munkáról van szó. "A képernyőn viszont azt szeretem, ha nagyon harmonikus és elegáns a megjelenésem. Egyrészt ez a kép alakult ki rólam, másrészt ilyen jellegű műsorokban is szerepelek. Azért egy hírmagazinnál nem illik sem nagy dekoltázzsal, sem egy nagyon extra, kirívó ruhával beülni a kamera elé, mivel ez elvonja a figyelmet a beszélgetésről, a beszélgetőpartnerről" - tette hozzá Jaksity Kata.

Nem látszani szeretek, hanem láttatni

A munkaruha kérdésben szintén nagy volt az összhang a két rangidős műsorvezető között. "Nagyon sok konferenciát, sajtótájékoztatót vagy más rendezvényt vezetek. Ha megjelenek a színpadon, vagy a televízió képernyőjén, akkor nem a külsőmön kell kalandoznia a szemeknek. Inkább azt szeretném, hogy arra figyeljen a közönség, ami történik. Nem látszani szeretek, hanem láttatni" - nyilatkozta a Velvetnek az Őszintén - Szily Nórával című műsor háziasszonya, aki szerint a KFR egy igazi adu ász. "Szeretem a kis fekete ruhát, aminek egy-egy apró játéka, részlete évről évre eltérhet, de alapvetően egy örök ruhadarabról beszélünk" - tette hozzá Szily Nóra, aki néha hivatalos öltözékébe is belecsempész egy kis csavart. "Ha megbeszélésekre megyek, akkor természetesen nem a farmernadrágomat veszem fel, de nem biztos, hogy nem a bőrkabátomban megyek el. Azt gondolom, hogy egy inggel ez is lehet elegáns."

Küzdelem a stylistokkal

Jaksity Kata egyébként szerencsésnek tartja magát, hiszen négy műsora is van, és mindegyik más stílust képvisel, így ennek megfelelően más-más jellegű ruhákat ölthet magára. Ebben természetesen szakemberek segítenek neki. Igaz, az együttműködés eleinte nem volt egyszerű feladat. "Megküzdöttem azokkal a stylistokkal, akikkel most dolgozom. Egy nagyon konzervatív, nagyon nőies vonalat próbáltak rám erőltetni. Az utóbbi jelző stimmel, de konzervatívnak azért nem mondanám magam. Végül abban maradtunk, hogy a tévében ezt megvalósíthatják, viszont a hétköznapi öltözködésemet ne akarják így átalakítani" - nyilatkozta az ATV műsorvezetője, akinek jólesett, hogy Tóth Bori meghívta őt, hiszen ezek szerint visszafogott elegancia és nőiesség jellemzi. "Apukám biztos örül ennek. Egyéves koromban ugyanis aggódva kérdezte, hogy úristen, lesz-e belőlem valaha nő. Duci kislány voltam, fekete, bongyor hajjal."

Kalandozások a divat világában

Talán nem meglepő, hogy a megnyitón alkalmi modellként résztvevő műsorvezetők legfiatalabbja a többiekhez hasonlóan leginkább munka közben hord üzletasszonyos holmikat, amik szerencsére nem állnak tőle olyan távol. "Ha valamire azt mondják, üzletasszony stílusú, az nem jelenti azt, hogy csak és kifejezetten üzletasszonyok hordják. Ezzel a stílussal kapcsolatban a letisztult formák és maga az egyszerűség az, ami megfog, ami közel áll hozzám" - nyilatkozta a Velvetnek Farkasházi Réka, akinek bizonyos eseményeken hivatalból elegáns öltözékben kell megjelennie.

Ebben egyébként nagyon sokan segítenek neki. "Műsorvezetőként és színésznőként is vannak emberek – például stylistok, divat- és jelmeztervezők –, akik segítik a munkámat. Így ahhoz, hogy megfelelően fel tudjak öltözni az ilyen eseményekre, nem feltétlenül az én ruhatáramnak kell olyan színesnek és változatosnak lennie." És, hogy neki mondtak-e már olyat saját stílusáról, ami meglepően hatott rá? "Abban szerintem mindenki egyetért, hogy nekem a finom, nőies dolgok állnak jól. Azért volt egy-két eset, amikor egy fotózás kedvéért egy kicsit vagányabb, merészebb összeállítást adtak rám. Nagyon élveztem ezeket a kalandokat" – nyilatkozta Farkasházi Réka.

A megjelenés méltósága

Apropó merészség, Szily Nóra úgy véli, hogy egy negyvenéves nőnek nem szabad úgy öltöznie, mint egy huszonévesnek. "A korral őrizni kell a megjelenés méltóságát. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy bizonyos kor után ne lehessen felvenni egy bakancsot, vagy egy miniszoknyát, de soha nem szeretnék önmagam karikatúrájává válni, és remélem, hogy jó úton haladok" - tette hozzá Szily Nóra, akivel látatlanban Jaksity Kata is egyetért. Kétgyermekes anyaként és 37 éves nőként ő se szívesen látná magát egy kihívó és kirívó ruhában. Egyúttal fontosnak tartotta kiemelni, hogy Olaszországban nagyon jól és ízlésesen tud öltözködni a negyvenes és ötvenes korosztály, ami neki egyébként nagyon tetszik. "Lehet, hogy felvesznek egy párducmintás nadrágot, de mondjuk egy egyszerűbb, decensebb felsővel. Nálunk az a baj, hogy ha valaki merész, nem találja meg az egyensúlyt" - tette hozzá.

Köböl Anita: Színeket, színeket, színeket!

A TOTHBORI szalon pénteken a maga letisztult, már-már túlzásba vitt minimáljával nyitja meg kapuit a nagyérdemű előtt. Színek, színek, színek! Ez volt az első segélykiáltásom a többnyire fekete-szürke ruhák között, amikor előző nap az ünnepélyes megnyitón jártunk. Hiányzott a harmónia, beléptünk egy hófehér szalonba, ahol ha nem lett volna zsúfolásig tele a sajtó képviselőivel, akkor bizony eléggé kongott volna az ürességtől. A fenti galéria kényelmes és elegáns közege a kiemelt vendégeknek szól, ami bennem rögtön felvetette a kérdést: vajon ki nem az a közép felsőkategóriás vásárlók közül.
Aztán az oly' sokat emlegetett személyre szabott kiszolgálás és lényeglátás rendszere már az első próbálkozásunknál csődöt mondott. A segítségünkre siető kishölggyel folytatott dialógusom hamar véget ért, miután a „segíthetek?” kérdésre az volt a válaszom, „meg tudnád mondani, mi állna jól nekem?”, mire a „hozok egy katalógust és ki tudod választani” csatakiáltással elviharzott, és többé nem láttam. Tanácstalan tipródásunkra érkezett a felmentő sereg, így sikerült felpróbálnom három darabot, amiből természetesen az alkalmi volt a kedvencem.
Tóth Bori tényleg a kifinomult eleganciát fogta meg a tervezésnél, egyszerű vonalak, minimális csavar a kivitelezésben, ami elsősorban a különleges anyagok használatában mutatkozik meg. A fazon és a stílus azonban szigorúan harmincötön túli üzletasszonyoknak ajánlott, akiken így egy fiatalos, lendületes összhatást keltenek az egyes darabok.