A Magyarországon született, de jelenleg New York és Velence között ingázó divattervező és építész nem rajong az öregasszonyos színekért és az egész testet befedő ruhákért. Szerinte meg kell mutatni, ha valakinek jó alakja van. Stern örül, ha az utcán egy átlagos nőn látja az egyik kreációját, de divatbemutatóin csak magas és sovány lányok viselhetik ruháit. Pedig lánya révén ő is tudja, hogy az anorexia komoly probléma. A viselhető és megfizethető couture kategóriába tartozó ruháit egyébként Julia Roberts és Vivica Fox is szívesen viseli.

"Ha a stílusomat kellene összefoglalni, akkor azt mondanám, hogy számomra a test a legfontosabb. Pár szezon óta él az a trend, hogy a divattervezők öregasszonyos színeket használnak, vagyis szürkét, barnát, feketét, amit néha feldobnak egy zöld vagy egy narancssárga valamivel, és a ruha szinte az egész testet befedi és nagyon merev. Én viszont úgy gondolom, ha jó tested van, akkor mutasd meg a világnak. Szeretem, ha a ruháim egyszerre szexisek és ízlésesek. Ez nem könnyű dolog, nem szabad, hogy a kreáció olcsónak nézzen ki" - nyilatkozta a Velvetnek Kati Stern divattervező, aki ugyan Magyarországon született, de már jó ideje külföldön él, és most is csak Krasznai Zoltán fotós kérésére látogatott el szülőhazájába. "Minden nő szeretne nőies lenni, szeretné, ha az emberek felfigyelnének rá, persze nem mindegy, hogy mi miatt vonzza a tekintetet" - tette hozzá.

A kifutón jobban mutat a magas és sovány nő

Természetesen ezután kötelező jelleggel kellett kifejtenie, hogy vajon mit gondol azokról, akik örökre száműznék a kifutókról és a divatmagazinokból a túlságosan sovány modelleket. Mint kiderült, lánya révén ő is tudja, hogy milyen komoly problémát jelent az anorexia, ennek ellenére jobban szereti, ha ruháit magas és vékony modellek mutatják be. "Természetesen nagyon fontos a valódi nő, valódi méretekkel, én például alacsony vagyok. Az utcán én is szívesen látom viszont az egyik kreációm egy 44-es, 46-os méretű hölgyön, de a divatbemutatókon a ruhák egy magas, vékony nőn mutatnak jobban, esztétikai szempontból ott ez nekem jobban megfelel."

Mezítláb akarsz mászkálni az utcán? Tedd meg!

Kati Sternnek szintén ilyen határozott véleménye van a divat egy másik vitatott kérdéséről, vagyis a szőrmeviselésről. "Én nem kényszerítelek arra, hogy szőrmét viselj, te ne kényszeríts arra, hogy ne vegyek szőrmét. Egy szabad országban élünk, mindenki szabadon dönthet. Én tiszteletben tartom a te véleményed, te is tartsd tiszteletben az enyémet. Vannak emberek, akik nem érik be a műszőrmével, nekik az igazi kell. Mezítláb akarsz mászkálni az utcán? Tedd meg! Légy szabad, csináld azt, amihez kedved van" - nyilatkozta Stern, aki kreációihoz szívesen használ bőrt és szőrmét.

Párizs a divatvilág közepe

Számára egyébként az anyag és a színek jelentik a fő inspirációt. Ja, és persze Velence. "Ez a város a szívem közepe. Ott kezdődött a divat az életemben. A saját márkám neve - Venexiana - neve is erre a szoros kapcsolatra utal. Mindig itt, ebben a városban kezdek el tervezni a szobámban ülve" - nyilatkozta Stern, aki 2003-ban alapította meg divatházát, amelynek kollekcióit rendre bemutatják a New York-i divathéten. És hogy szerinte New York vagy Párizs-e a divat fővárosa? "New York tele van energiával, minden megtalálható a városban. Párizs az Párizs. Innen ered a divat. Nekem, mint divattervezőnek, ez a világ közepe" - döntötte el a vitát a Velence és New York között ingázó tervező.

New Yorknak szüksége van a divatra

Mivel a New York-i divathét igen fontos szerepet játszik a tervezőnő életében, egyúttal állást foglalt a komoly hagyományokkal rendelkező manhattani divatnegyed manapság igen sanyarú sorsáról. "Elveszik a privilégiumokat, a parkolással zaklatnak, egy percre sem állhatsz meg, minden egyes eladó épületből hotel lesz. Szerintem így is nagyon sok szálloda van New Yorkban. Békén kellene hagyni minket. Nem én vagyok az egyetlen, akinek ez a véleménye. Volt egy nagyobb tüntetés pár héttel ezelőtt, ahol jómagam több tervezővel együtt Garment District ellehetetlenítése ellen tiltakoztunk. New Yorknak szüksége van a divatra."

99% divat

A kétlakiság és a magyar származás mellett Kati Sternről azt is érdemes tudni, hogy egyúttal az építészet és belső építészet sem áll tőle olyan távol. Igaz, jelenlegi munkája a szíve csücske. "Soha nem hagytam abba a divattervezést, akkor sem, amikor építésznek készültem, és egyetemre jártam. Valahol mindig az érdeklődési köröm részét képezte, hol központi eleme volt, hol csak a periférián. Körülbelül négy-négy és fél évvel ezelőtt ismét fontos szerephez jutott" - nyilatkozta Stern, aki most kilencvenkilenc százalékban divattervezéssel foglalkozik.

Saját bevallása szerint megdöbbenne, ha ez az arány megváltozna. "Csak olyan építészeti munkát vállalok el, amihez éppen kedvem van, ami szimpatikus számomra. Ami a divatot illeti, ez számomra az élet sója, ez a mindenem" - folytatta Stern. Hozzátette, olyan nagy különbség nincs az építészet és a divat között, hiszen mindkettőnek maga a tervezés a lényege: "Ha adva van egy épület, egy tér, akkor tudom, hogy mit fogok csinálni vele. Ha belépek egy textilkereskedőhöz, akkor tudom, hogy mit fogok kezdeni az ott található anyagokkal."

Hálás a rajongóknak

Bár saját divatháza csak pár évvel ezelőtt debütált, állítólag már híres rajongói is vannak, akik szívesen veszik fel az ő ruháit. "Nagyon sok híresség keres fel,  mint például Julia Roberts, Vivica Fox, a különböző nemzetközi szépségversenyek győztesei és különböző televíziós műsorok sztárjai. A Venexiana egyelőre még nincs a legnagyobb márkák között, de vannak, akik ismernek, és kifejezetten minket kérnek. Nagyon hálás vagyok a rajongóimnak" - büszkélkedett el sikereivel Kati Stern, akinek több ruháját az egyik most készülő hollywoodi film készítői is kölcsönkérték. Bár a fotózáson jelenlévő újságírók főként erről a produkcióról szerették volna kérdezni őt, sajnos nem beszélhetett az egyébként nagyon divatközpontú alkotásról, ami egy népszerű sorozatból nőtte ki magát. Aki idáig eljutott ebben a cikkben, az azért valószínűleg sejti már, hogy miről lehet szó.

A divatszakma nemcsak a csillogásról szól

Ezen a ponton szívesen eldicsekedtünk volna a USE vagy Sándor Szandra külföldi sikereivel, de kiderült, Kati Stern nem ismeri a magyar tervezőket, ugyanis viszonylag ritkán jár az országban. Persze azért egy-két jó tanáccsal szívesen szolgált a nemzetközi karrierrel kacérkodó honi designerek számára: "Nincs konkrét recept. Dolgozz keményen, és reméld a legjobbakat. Az az igazság, hogy a megfelelő helyen kell lenned a megfelelő időben. Nem akarom alábecsülni a kemény munka jelentőségét, de sok szerencse kell a sikerhez. Bár úgy tűnik, hogy a divatszakma egy csodálatos világ, valójában nagyon kemény munka van mögötte." És hogy mennyit kóstál a kemény munka eredménye? "Amit én csinálok, az egy viselhető és megfizethető couture. Nem mondom, hogy olcsó, de próbálom az árakat olyan szinten tartani, hogy megfizethetőek legyen a kreációim" - hangzott a válasz.

Az apropó

Kati Stern Krasznai Zoltán fotós kérésére látogatott Magyarországra, ugyanis ő is fontos szereplője egy tavasszal esedékes fotókiállításnak. "A kiállításnak az alapkoncepciója, hogy hat tervezőt összepárosítunk hat balerinával. A hat sorozatnak más-más lesz a látványvilága, más-más technikával készülnek a képek. A koncepciót a fotós, a balerina és a divattervező együtt találja ki, majd a látványvilág megvalósításához legmegfelelőbb eljárást alkalmazzuk. Kati Stern mellett egyelőre még két tervező neve biztos, a többiekkel még egyeztetünk. Németh Anikóval és Király Tamással baráti kapcsolatban vagyunk, Kati Sternnel pedig a New York-i divathéten ismerkedtem össze, ahol az ő bemutatóját fotóztam. Elmeséltem neki, hogy miben veszünk részt, és örülünk, hogy elfogadta a felkérést" - nyilatkozta Krasznai Zoltán. Kati Stern ruháit egyébként Keveházi Krisztina, a Magyar Állami Operaház balettművésze, szólótáncosnője viseli a fotókon, amik stílszerűen az Operaházban készültek.