Hiába, öltönyben lenni unalmas. Öltönybe öltözött férfiakat nézni szintén az tud lenni, de itt a Velveten nem az! Aki nem bírja a hímek eleganciájának egyhangúságát, az ugyanis néha megpróbál valami színt vagy izgalmat vinni a dologba, és szinte törvényszerű, hogy a szabályok áthágásától vagy slamposan, vagy nevetségesen fog kinézni. Vagy mindkettő. Heti trend cikkünkben olyan celebeket mutatunk Jermaine Jacksontól Paul McCartney-ig, akik megpróbálták feldobni valamivel hivatalos-elegáns megjelenésüket. Ön dönti el, hogy sikerült-e nekik.

Paul McCartney

Sir Paul McCartney nem olyan elegáns, mint a többiek az Európai Parlamentben

Az egykori Beatles-tag a héten az Európai Parlamentben járt. Sir Paul McCartney nyilván úgy érezte, hogy ő mint popsztár nem köteles ugyanolyan szabályosan öltözködni, mint azt az Európai Parlament képviselői teszik. Oldalán az EP alelnöke, Edward McMillan-Scott látható, a harmadik úriember pedig Dr. Rajendra Kumar Pachauri, a klímaváltozással foglalkozó szervezet elnöke.

Utóbbi kettő remek példa arra, milyen a kifogástalan hivatalos megjelenés. A szürke öltöny zsebében még a nyakkendővel színben harmonizáló zsebkendő is ott van mindkettőjük esetében. Ezzel szemben Sir Paul McCartney nyitott nyakú ingben mondott beszédet, és a zsebkendőn kívül még a nyakkendőt is hanyagolta. Arról nem beszélve, hogy szégyenszemre zsebre van vágva a keze.

Daniel Day-Lewis

A hét legbizarrabb öltönye kétségkívül Daniel Day-Lewisé. Az öltözék annyira bizarr, hogy természetesen nem is öltöny, csak egy elegáns bársonyzakó és alatta egy olyan szín- és mintaorgia, ami egy igazán hivatalos eseményen megengedhetetlen. Szerencsére a Nine című film premierje nem számít ilyen hivatalos eseménynek, így a zseniális színész megengedheti magának a színes mintás inget, szabálytalanul elhelyezett aranygombokkal.

A nadrág dereka szokatlanul magasan végződik, a csíkozást pedig bármelyik mesejáték-szereplő megirigyelhetné. Az öv is igazi különlegesség, de a hagyományos férfidivat kedvelői nyilván nem ezt választották volna, hiszen az övnek általában a cipővel színben harmonizálnia kell. Itt nem ez a helyzet, bár mindkét darab cizellált bőrdíszműves-munka, a cipő fekete, az öv viszont barna. Egy ilyen komplikált összeállításhoz végülis kész szerencse, hogy Day-Lewis legalább nyakkendőt nem vett.

Jermaine Jackson

Michael Jackson bátyjai egy amerikai tévéműsorba voltak hivatalosak a héten, és természetesen ők is öltönyben jelentek meg. Öccsük halála óta ők nem igazán viselnek mást, csak feketét, ezt a tónust választotta a képen látható Jermaine is.

Az ő esetében a hagyományos öltönyös öltözködési szokásoktól két eltérést találunk csak. Az egyik ugyebár a napszemüveg, amiben komoly ember nem mutatkozik, ha komoly és elegáns szeretne maradni egyszerre.

Maga az öltöny pedig a hajtókán, mandzsettán és zseben elhelyezett, kicsit elvisesen fényes csík-rátétekkel hivatott a rajongók számára megidézni a showbiz csillogását.

Stanley Tucci

Ez a kopasz színész valószínűleg gyors bemutatásra szorul. Ő játszotta idén Meryl Streep férjét a Julie és Juliában, de a divat iránt érdeklődők már az Ördög Pradát viselből is emlékezhetnek rá, ahol Tucci a filmbéli magazin meleg szerkesztőjét játszotta. A lassan ötven körül járó, olasz származású úriember felmenőihez híven egy klasszikus öltönyt választott a héten a Gotham Awards díjkiosztóra, alig látható csíkokkal.

Ha nem lenne a nyakában ez a sál, akkor legfeljebb annyi kifogásunk lehetne, hogy a zsebkendőről megfeledkezett. De Stanley Tucci valamiért úgy gondolta, hogy az öltönyhöz jó kiegészítő ez a pihe-puha, nyak köré hurkolt sál. Ha ön szerint ennyi rakoncátlankodást megengedhet magának az, akit egyébként mintha skatulyából húztak volna ki, mindenképpen Stanley Tuccira szavazzon majd!

Nathan Followill

Őszintén szólva ezt a fiatalembert nem ismertem én se, se névről, se arcról. Pedig híres, mivel ő a Kings of Leon nevű együttes dobosa. Azok kedvéért, akik még mindig nem csaptak a homlokukra, esetleg a Sex on Fire című megaslágert említhetjük még meg. Ha így sem ugrik be, akkor is olvasson tovább, mert Nathan Followill egészen különlegesen öltözött fel a héten a Grammy-jelölések ismertetése alkalmából rendezett eseményre. A dologban az az érdekes, hogy annak ellenére hat különlegesnek, hogy (szinte) valamennyi unalmas kritériumnak megfelel, amit egy öltönyös férfival szemben támasztani szokás.

A galambszürke öltöny ugyanis önmagában tényleg semmi extra, két dolog azonban igazán feldobja az összeállítást. Egyrészt a ravasz mintás ing, ami annak ellenére tűnik tarkának, hogy közben az egész szürke. Még megdöbbentőbb, hogy sikerült találni egy olyan csíkos ing plusz pöttyös nyakkendő kombinációt, amitől nem golyózik az ember szeme. A másik dolog, amitől egy kicsit rockosabb lesz ez az öltöny a normálisnál, az a nyakkendő szélessége. Azaz keskenysége. Talán ez az egyetlen húzás, amivel úgy lehet izgalmassá tenni az öltönyt, hogy az közben nem számít szentségtörésnek: keskeny nyakkendőt kell hozzá felvenni.

George Clooney

És ha van valaki, akiben mindig biztosak lehetünk, hogy autentikus formában importálja az olaszos eleganciát Hollywoodba, akkor az George Clooney. Az Oscar-díjas színész nyilván gyakran belátogat Milánó divatközpontjaiba a Comói-tó melletti villájából, hogy ellesse, mitől döglik a légy.

Amire egy perfekcionista olasz sosem vetemedne, azt George Clooney azért mégis megengedi magának. A héten volt legújabb filmje, az Up in the Air premierje. Ebből az alkalomból Paul McCartneyhoz és Daniel Day-Lewishoz hasonlóan ő sem vett nyakkendőt, ráadásul még egy egykor merésznek számító fogást bevetett: az öltönnyel azonos színű inget vett fel. Ez a veszélyes művelet természetesen a fehéren és feketén kívül minden más esetben halálos következményekkel jár, de így George Clooney-n kétségkívül roppant elegáns.

Melyikük öltözött fel a legjobban?

Közeledik a karácsony, amikor jó eséllyel azok a férfiak is elkényszerülnek egy-egy kiöltözést igénylő eseményre vagy összejövetelre, akiknek nem kell nap mint nap öltönyben munkába járniuk. Ön melyik megjelenési formát kedveli, ha férfieleganciáról van szó? A klasszikus, de lazára vett öltönyt, mint Paul McCartney? A különleges mintákat vagy színeket, mint Daniel Day-Lewis vagy Nathan Followill? Esetleg ön is az olaszos eleganciát kedveli, mint Stanley Tucci és George Clooney? Várjuk a szavazatokat.