Egy nyolcadik kerületi keresztény iskolában zajlott a Miss Asia Europe 2009. Jáksó zsűrizett, Hien betegen is énekelt, show nem volt, helyes csajok viszont igen. Kár, hogy mindenki kínaiul beszélt.

- Én itt biztos nem szállok ki. Nem. Tuti nem. - hajtogatom riadtan barátnőmnek, amikor december 5-én este behajt a VIII. kerületi Golgota utcába. Lépcsőről bámuló, papírral takarózó csövesek, lepukkant raktárak, gyér közvilágítás, a vámügy kínaiul kiírva. Valahogy így:

Golgota utca

Néhány perccel később bizalmatlanul méregetem egy keresztény iskola bejáratát. Tényleg itt lesz a Miss Asia Europe? Nemzetközi szépségverseny Európában élő ázsiai lányoknak, itt? "De miért nem tudtad felrakni? Izzadt a szeme?" - csattan fel mellettem a csaj. Aztán kiderül, hogy egy jól sikerült műszempilla után már minden versenyző pont olyat akart. Tényleg itt lesz.

Keresztény közeg, Jáksó és az ázsiaiarc-felismerés

A boltíves aulában egy idős ázsiai asszony, körülötte két kölyök rohangál a kopott köveken, szűk portáslyuk mellett lépcső vezet, a folyosón tablók, középen kereszttel. Az iskolai büfé nyitva, van szendvics, piskótatekercs meg kókuszgolyó, alkohol persze semmi, mégiscsak egy keresztény iskolában vagyunk. Még misebor sincs a pult alatt.

Van viszont egy rendes templomnyi konferenciaterem, körülbelül ötven székkel és egy színpaddal. "Szürreális, nem igaz?" - kérdezi Nahm András a rendezvény szervezője. "Sokáig kerestem a helyszínt. Olyan hely kellett, ami megfelel az ázsiai igényeknek. Van mögöttünk hatezer négyzetméter kínai terület, szóval ez jónak tűnt" - bök a kínai piac felé, majd kolléganőjével bezavartatja a VIP-székeken sminkelő versenyzőket az öltözőbe.

Miért nehezebb más rasszokhoz tartozó emberek felismerése?

A pszichológiai kutatások szerint életünk során olyan képleteket, mintákat alakítunk ki, melyek segítik agyunkban az arcok felismerését. Ez a minta viszont arra az etnikai környezetre korlátozódik, amiben élünk. Más rasszhoz tartozó emberek arca nehezen illeszthető ebbe a mintába, ezért az agyunknak több idő kell a felismerésükhöz.

A terem lassan telik, ázsiai családok jönnek, a gyerekek színes fémcsöveket lengetnek, Jáksó László, a zsűri elnöke pedig arról beszél, hogy Vietnamban mennyire szexinek tartják a csálé fogsort. Ő mázlista, remekül működik az ázsiai arcokat felismerő rendszer az agyában, de hát tudjuk, neki volt már ázsiai nemcsaja is, hja, úgy már könnyű. Én viszont kínosan fészkelődöm a közönség láttán. Hogy az ördögbe fogom megkülönböztetni egymástól a versenyzőket? Pedig Jackie Chan hongkongi munkásságán szocializálódtam.

A kínai nyelv, Hien és prüdéria

Hiába csúszik egy órát a kezdés, a széksorok kétharmada teljesen üres, a többin a versenyzők pajtásival osztozik a sajtó. A tavalyi Miss Vietnam kínai kollégájával lelkesen köszönti a népet, kezdetét veszi a három nyelvű konferálás - hiszem én, de tévedek: maradnak a kínai és a vietnami monológoknál. Legalább már nem az arcfelismerés aggaszt. Egyébként azért épp kínai és vietnami a választott nyelv, mert a tizennyolc versenyző közül tizenhét szülője a két ország valamelyikéből származik, a tizennyolcadik pedig thai, bár a mögöttem ülő, magyarul beszélő tinik szerint inkább indiánnak tűnik.

Ázsia szépei!

A versenyzők első körben tradicionálisnak látszó szettekben vonulnak, hosszú, nyakat takaró ruhák, csak épphogy villan ki belőlük egy-egy váll. A közönség itt ismerkedhet meg a csajokkal, én nagyjából ennyit tudtam meg: 除了两位来自中国的名媛以外,英国已故戴安娜王妃的18岁侄女姬蒂·史宾莎及美国著名影星克林特·伊斯特伍德的16岁女儿弗朗西丝卡也是镁光灯追逐的对象。据新加坡《联合晚报》透露说,姬蒂在南非读大学,今年初亮相英国时尚杂志封面,被惊为天人,获封“小戴安娜”称号。Meg azt, hogy az egyikük mintha squashsolna. Persze nem biztos. Az viszont egyértelmű a tapsintenzitásból, hogy a kettes, nyolcas és tizenhetes rajtszámú versenyző Magyarországon él. Szépek is.

Amíg a versenyzők fürdőruhára vedlenek, a Megasztárból ismert Hien dalol, aki annak ellenére szemezget új lemezéről szipogás nélkül, hogy egy nappal korábban még lázas volt. Remélhetőleg be van oltva. A mögöttem ülő tinicsapat gúnyolódva utánozza a kamasz énekes szavait, majd előkapják a kamerát és néma csendben veszik végig az előadását. Hien a szerelemről énekel, meg a forró testről, ami egy pillanatra furcsának tűnik egy tizenöt éves lánytól, de ez biztos csak a felnőtt lét prüdériája.

A fürdőruhák után kapunk még három számnyi Hient, meg egy adag estélyi ruhás csajt, majd a többek között Jáksóból, Wang szakácsmesterből, valamint Hien menedzseréből álló hattagú zsűri kiválasztja az első nyolc, végül az első három versenyzőt. Naná, hogy a thai lány nyer. A mezőny legidősebb versenyzője a 26 éves Jeudy Nathalie thai anyától és svájci apától származik, a bőre valamivel sötétebb a többi lányénál, imád utazni és modellkedésből él. A Velvet favoritja, a nyolcas számmal induló Fodor Gyöngyi sajnos nem jutott fel a dobogóra. Igazságtalan egy világ.

Nyolckeri bölcselet

Az este egyik fő tanulsága, hogy egy szépségverseny is lehet életszagú, ha nem kevernek bele showműsort, sallangot, koktélozó kopaszokat és megfelelően bizarr közegbe helyezik úgy, hogy egy szót se lehessen érteni belőle. A másik az, hogy a csajoknak jobban áll az estélyi, mint a fürdőruha.